САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400

Ще ги замени ли южната ни съседка с "Пейтриът"?
Обновена: 18 ное 2018 09:51 | 18 ное 2018 09:21, Александър Попов
210
САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400
Снимка: Reuters

Утре започва официалната визита на Владимир Путин в Турция, но тя може да бъде помрачена от събития, които ще засегнат военно-икономическите и геополитическите интереси на Русия, пише "Независимая газета", цитирана от "Фокус".

Има вероятност Анкара да се откаже да купува руските зенитни ракетни системи С-400.

В момента фактически няма примирие в създадената с участието на Анкара и Москва зона за деескалация Идлиб.

Още по темата
Според турско-руския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018, в Идлиб трябваше до 15 октомври 2018 г. да се създаде демилитаризирана зона в дълбочина от 15-20 километра. Турция обаче поиска допълнително време и отложи началото на съвместното патрулиране с аргумента, че не може да осигури условия за безопасност.

По всичко личи, че ситуацията никога няма да се нормализира. Според съобщенията от Сирия, бойците в Идлиб са готови още дълго да се съпротивляват на правителствените войски. Турция ще спазва неутралитет.

Но настроението на Москва може най-много да се помрачи от стъпките на Анкара, свързани с наскоро приетото решение на Турция да нормализира отношенията си със САЩ. Турски медии, приближени до управляващите, вече се коментира въпросът за замяна на руските С-400 с американски комплекси "Пейтриът".

През декември миналата година Турция и Русия подписаха в Анкара кредитно споразумение за покупката на С-400 за два и половина милиарда долара. Почти половината от тази сума, според думите на президента Ердоган Анкара е изплатила. И след година Анкара трябва да получи от Русия първия комплекс.

"Ако вземете от Русия С-400 САЩ ще откажат да продадат на Турция изтребители-бомбардировачи пето поколение, тип F-35", предупредиха Щатите.

От гледна точка на интеграцията в системите на НАТО е ясно, че руските комплекси са проблемни. Преговорите между Вашингтон и Анкара продължават. При това медиите говорят за положителни тенденции в преговорите между натовските съюзници.

Ако Турция се откаже от С-400, ще трябва да заплати неустойка по руската сделка, но това ще компенсира с лихвите за сметка на други военно-икономически и геополитически проекти със САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 5 години
Анкара може да се откаже, ама друг път...
169
9
 
13
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Някои коментират турската лира,забравяйки или не знаейки,че зимата на 97/98г. българският лев се обезцени и заради хиперинфлацията един долар се продаваше за 3хил. лева.Тогава България за да спаси валутата си,влезе в условията на валутен борд и "върза"лева за дойче-марката.Сега е "вързан"за еврото,защото марката не съществува вече.Как може една държава да е независима,когато най-важното й нещо-валутата й,да е зависима?Това е тъжната истина за българския лев и за България.Вие сами я погубихте.
168
7
 
6
 
! Отговори
До Съвет преди 5 години
Да бе, особено Меркел му обръща гръб. Макрон го покани на честването на стогодишнината от края на ПСВ. Там Трумпи се ръкува с него и не погледна даже Поросьонко. После отиде за три дни в Сингапур на среща с АСЕАН и си поговориха с Абе.Ама ти откъде да знаеш!Русия ще си прибере неустойките, както ги прибра от франсетата за "Мистралите". Когато наситят своята армия с нужното количество С-400, ще започнат да го продават на много мераклии. Може и на САЩ...
167
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците ще вземат технологията за ракетите, АЕЦ най добрите горивни трасета в света след което *** ще си бърка в ... нослето
166
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със сигурност ще се откаже от С-400 веднага след като си ги вземе и разглоби до последната гайка, блокира предавателите,анализира ракетното гориво и другото за скраб.
165
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналия месец беше 6 за левче!Април може и 12 да е.
164
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен че направи 6 лири за левче,вкара интелигенцията в кауша,построи си дворец за 1 милиард и назначи цялата рода за министри...турското султанче за друго няма сили!Сега се върти ту към Русия,ти към САЩ,ама задницата все открита!
163
3
 
8
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, да беше драснал някой ред, че аркадашите си мислеха със С 400 да събарят всичко наред, но като разбраха как това няма да могат да правят спрямо производителя, нещо им се наруши рахатлъка и интереса им заклати феса пак към другите, че като ще да се харчат, все пак да се подсигурят и против федерацията, което окончателно им разкрива задните мисли, а, АНОНИМЕН?
162
2
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, що ли си мисля, че проблема на ония отдолу не им е С 400, а да им се се искаше С 500, а?
161
3
 
10
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, защо не се възмущаваш как ние без война колко останахме, че си тръгнал на чужд гроб панахида да правиш, а ?
160
4
 
6
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, този F15 не беше ли някаква свръхсекретка и кои части му произвежда азиатска Турция, че тогава като са такива извънземни, направо да сглабят шесто поколоние F 36 и да го продава на САЩ, а? Туй, аджеба, да не им е да ашладисват маслини и лимони, ах, да, и да торят ония ми ти измислени талашитени домати с концерогенни отрови, а после да ходят нашенци да ги лекуват в анадолския Джон Хопкинс, а? Така е, докато има будали ...ще има и тарикати, а , АНОНИМЕН?
159
2
 
6
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, ще ни посочиш ли колко е населението на Русия и Турция и какво е националното им богатство, а?
158
1
 
3
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, ако беше така, както го пишеш за това турското ПВО и тия С 400, то защо ли ще им ги дават?
157
2
 
5
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, какви са тези фантазии? Вижда се един интелигентен и възпитано облечен човек, който по интелигентен начин предупреждава да не му стават мишени разни празноглавци с колтчета. Какво ще кажеш за това дето го държи, а? 34891
156
2
 
4
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, като си такъв оракул що ли не ни кажеш колко Патриота ще си купи Турция, а?
155
1
 
4
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, що ли си мисля, че това дето го пишеш за Русия нещо не се връзва с оня, дето го беше казал как всичко тече и всичко се променя, а?
154
2
 
2
 
! Отговори
тъпото преди 5 години
Анонимен, не беше ли за тия два свята като за ония два стола!
153
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На базата на с-400 турците ще разработят собствено ПВО с което изцяло ще изритат Пу-тя от пътя си.Турция е енергиен център с газ и петрол от Израел, Ирак, Иран,Азербайджан и Русия ще се съобразява.Населението е колкото руското, но по младо и богато.Зле за Русия
152
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката - професионален убиец. И не го е срам да се снима като такъв.
151
3
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
До Анонимен., за какъв скраб говориш че използвали китайците самолетоносача Варяг , който им беше продаден :)) Ти в час ли си че той стана първия китайски самолетоносач и сега се нарича Ляонин , и че на база точно Варяг, китайците разработиха следващия си самолетоносач ..Третия от поредицата руски самолетоносачи Уляновск не беше достроен когато дойде демохрацията и при тях , и той беше разпарчетосан за скраб, както и цялата руска икономика разбита ....познато нали *** :))