Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО

В подобен случай Алиансът ще е изправен пред пряк конфликт с Москва
30 дек 2018 20:15, Елка Василева
525
Русия твърдо решена да попречи Украйна да влезе в НАТО
Снимка: архив, Reuters

Неотдавнашният сблъсък между руската брегова охрана и украинския военноморски флот показва, че Русия не е готова да предложи отстъпки относно Крим, почти пет години след като анексира територията от съседна Украйна.

Докато един от регионите й остава спорен, Украйна едва ли ще се присъедини към НАТО. Русия изглежда твърдо решена да гарантира това, съдейки по неотдавнашния сблъсък с украински военни кораби край бреговете на спорния Кримски полуостров.

Анексията от Русия на Крим от съседна Украина и тлеещият проруски бунт в Източна Украйна изправят военния алианс, воден от САЩ, пред заплахата от пряк конфликт с Русия, ако приеме Украйна.

"Не виждам възможност за присъединяване към алианса в рамките на следващото десетилетие", каза пред ДПА Тарас Захородни, директор на Националната антикризисна група, мозъчен тръст за политически и военни оценки, базиран в Киев.

"Това би било нереалистично, докато Крим и Донбас са окупирани", каза Захородни, имайки предвид украинската Донецка област, където проруски сепаратистки групи воюват с украинската армия повече от четири години.

Още по темата

Руският президент Владимир Путин призна, че руски войници са съдействали за анексирането на Крим, но правителството му упорито отхвърля обвиненията на Украйна за пряко участие в конфликта в Донбас.

"Руското правителство няма да промени своя фундаментален национален интерес, формулиран от Путин: никакви неприятелски военнополитически блокове на територията на бившите съветски републики", каза Наби Абдулаев, директор за Русия на международната консултантска фирма "Контрол Рискс Груп".

Три бивши съветски републики на Балтийско море - Латвия, Литва и Естония, успяха да влязат в НАТО по време на първия мандат на Путин. Украйна и друга бивша съветска република - Грузия, имат аспирации да се присъединят към западния военен алианс.

Сегашният конфликт в двете най-източни украински области до руската граница - Донецка и Луганска, много прилича на друг случай - Грузия загуби контрола над два отцепнически региона след кратка война с Русия през 2008 г.
"Чрез интервенцията си в Украйна Русия постигна целта си да предотврати официалното интегриране на Киев в тези неприятелски алианси - Европейския съюз и НАТО", каза Абдулаев пред ДПА.

В средата на декември ООН отново осъди анексията на Крим от Русия, като изрази тревога от увеличеното руско военно присъствие в околните води.
Русия трябва "да изтегли войските си от Крим и незабавно да сложи край на временната окупация на територия на Украйна", заяви ООН, като прие поискана от Киев осъдителна резолюция.

В края на ноември руски войски откриха огън и задържаха няколко украински военни кораба и техните екипажи в Керченския проток краай бреговете на Крим, който свързва Черно море с по-малкото Азовско море.

Инцидентът демонстрира готовността на Русия да използва военна сила, за да потвърди претенциите си за Крим, близо пет години след като анексира полуострова чрез спорен референдум.

Тъй като Русия е постигнала целта си да предотврати приемането на Украйна в НАТО, "малко вероятно е тя да разшири зоната на конфликта по-навътре в Украйна и да търси контрол над допълнителна територия", каза Абдулаев.
Марк Галеоти, старши анализатор в Института по международни отношения в Прага, е на същото мнение.

"Не виждам особена вероятност за сериозна ескалация", каза той пред ДПА.
"Може да има инциденти, подобни на Керченския, и ще продължат престрелките в Донбас, но е малко вероятно руснаците, както и украинците, да желаят ескалация на конфликта до някакво сериозно равнище", каза Галеоти.

Конфликтът в Донбас може да продължи, докато Русия запазва собствената си вътрешна стабилност, каза Иван Курила, преподавател по международни отношения и история в Университета в Санкт Петербург.

Конфликтът в Донбас "изглежда е планиран по модела на Приднестровието или Южна Осетия през последните десетилетия, тъй че той може да продължи дълго", каза Курила, имайки предвид отцепилите се региони на Молдова и Грузия, в които конфликтите сега са "замразени".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още по темата: УкрайнаНАТОРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен тази 'независима" Украйна излезе цели 6 мрд. USD на САЩ, която провокира събитията на Майдана и накара украински снайперисти да стрелят по протестиращите хохоли. И се заредиха в Киев тогава: висши чиновници от Държавния Департамент, Меркел,генералният секретар на НАТО, френският президент, поляци и т.н. Така че независимостта на Украйна беше не извоювана, а откупена. А руската власт проспа ситуацията и руски войски не навлязоха в Киев.
287
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е колко територия ще Анексират руснаците,площа е без значение.Важното е Украйна да не влезе в НАТО. Защото ако влезе,в Черно Море ще има постоянно присъствие на НАТО-вски военноморски сили.Нещо което досега не е било.Това е проблемът.Командващият Военният Черноморският Флот на Русия,винаги е бил най-важният Адмирал в ,,РВМФ'',още от времето на Колчак.За това сега Русия иска директно да се намеси във вътрешната политика на Украйна,.Без значение че Украйна е Суверенна и Независима.
286
1
 
10
 
! Отговори
@ к. 325, 331 преди 5 години
Нищо чудно Русия да вкара "зелени човечета" в областите населени с руснаци, следва референдум и Украйна ще остане с половината площ. Алиансът: той ще бъде без турските аскери и ако се реши да помогне на хохолите преди те да станат НАТОвци, ще възникне краткосрочна кървава война. Изходът е предварително ясен, не може да се разбере само защо Столтенберг дърпа котката за опашката...
285
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
как може да пишете глупости каква е тази дума анексия а референдума не го признавате а путин каза крим и симферопол са част от руската федерация.темата е закрита можете господата подкрепящи българи украйна и сащ нато да се обжалвате или да плачете на арменският поп.факт крим е русия
284
13
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До човек 327 Какво русия ще допуска е само в твойта куфелница.Русия не е САЩ.за да се съобразява някой с нея-моля,набий си го в куфелницата.
283
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мили руски братя моля вземете си от моята родина всички наши русофили които премаляват като чуят россия.приберете си и пияните руски заселници по черноморието ни със зелените им дрешки.задръжте си ги в россия forever.на нас не са ни нужни.предварително благодаря от името на братският български народ
282
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 327Русия е заложник на заграбената огромна територия, която не може да я усвои, а едам ползва природните й богатства само за подържане на армия за защитата й и за изхранване на полугладното население служещо за пушечно месо в армията !Бъдещето ще покаже, че този конгломерат от народности не може да се задържи с насилие !
281
11
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
Не само Украйна,цял свят е собственост на Царство Русия!
280
8
 
12
 
! Отговори
човек преди 5 години
отстъпки повече Русия няма да допусне по добре трета световна но никога раздробяване...
279
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 324Ели, ако се обаждаш от Москва ти желая ЧНГ, ако се обаждаш от Новосибирск ти желая здраве, ако се обаждаш от Хабаровск ти желая дълъг живот, а ако си във Владивосток си остани там !
278
21
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 5 години
Путин не се примирява, че Украйна е загубена.Свиквайте.Може да не влезе в НАТО , но и към Русия няма да се върне.Едвам се откачиха от тях като куч..ка от ***..с.
277
4
 
10
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: "Историк", "Странджа", "Гошу" и " Привет от Германия" - ЧНГ,Пожелавам ви Здраве, Мир, и лични успехи,ако имате въпроси към Крим, Азовско, Черно Море, НАТО, Демокрация, Медии, уелкъм :)
276
10
 
10
 
! Отговори
херцог преди 5 години
така започна и хитлер-анексия, судетски немци, австрия, така прави и путин-историята се повтаря. да незабравяме колко близки са и двете идеологии
275
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските ботове като се изчерпат почват да скандират "Крим е Руски".Много ви елементарен алгоритъма бе, ботчета. Изчислителната мощ ли не стига?
274
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До AnonimenАз затова като руснак иска да ми подари нещо не го взимам, защото утре ще ми каже че бил пиян и си го иска обратно. Само рускиня като ми се предлага не отказвам.
273
3
 
9
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Като продължение на постинг 300Крим е типичен пример за разликата в подхода на Запада, от една страна и Московията от друга, към военните им бази в чужди държави.В случая с Крим Московията просто го анексира от Украйна веднага, след като разбра, че може да го загуби като военна база.Базите й в Сирия също се намират в предУкраинско състояние докато го има Асад (Янукович) !
272
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиЗащо България трябваше да е финансовия гарант, а нямаше гаранции за обема?Защото единствената цел беше да се изнуди Украйна да влезе в ОНД. Когато това станеше Южен поток става една тръба празна като главата на русофил. Е, Украйна не влезе в ОНД, а от Южен поток няма необходимост. Всички потенциални клиенти изпълняват насоките на ЕС и искат диверсификация на източника. В Хърватска се строи терминал за втечнен газ, а Италия си има газопровод от Либия.
271
7
 
20
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Русия подари Крим на Украйна, обаче, когато Украйна тръгна да подарява Крим на американците, руснаците си го взеха обратно
270
5
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Боби, какво стана с Южен поток? Няма ли да кажеш колко точно щеше да спечели България от личната далавера на Пламен Орешарски?"Транзита на каквото и да е по тръбопроводи се разделя на 3 части Изграждане на инфраструктураПодръжка - Транспортни такси(зависи от инфраструктурата)Транзитни такси(държавни)Средно за 100км трасе Транспортните такси са 2$ Транзитните такси са 3$ за 1000 кубометра Газ.ИЛИ по 15$ за 500км трасе през България независимо от цената на ПЕТРОЛ/ГАЗ за 1000
269
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиХахаха, троленето за ИТ ли го имате, тва копейките?ХахахахаПак хубаво че нацелваш клавиатурата...