Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!

Руската корпорация готова да участва в конкурс с други претенденти
4 мар 2019 08:18,
91
Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!
Снимкa: Reuters, архив

Руската държавна корпорация Росатом е в готовност, наравно с други претенденти, да участва в конкурс за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове, заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

Още по темата

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко, цитиран от БТА.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
7
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Да правим панели ли бе ахаха и кво става с почвата под тия панели.Искаш добруджа от плодородна земя да я направим на пустош и да плащаме ветворно по-скъп ток.
36
3
 
11
 
! Отговори
тцтцтц преди 5 години
България е на 6-7 място в Европа по слънчеви дни в Европа и вместо да се възползваме от слънцето ние ще правим ***. Неотдавна имаше една австрийска фирма,която искаше да се заеме с тази задача,но беше изгонена с шутове,защото там нямале да има за крадене.
35
9
 
13
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Само пълното натикване на руснаците в дупката им обградени от ракети ще охлади страстите им да грабят територии.
34
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
то може, много хора могат много работи срещу заплащане, ама както всяко нещо за да се направи както трябва ще струва 4 пъти повече, и политиците ще продадат бъбреците на неродените ви деца за да имате един скъп и опасен ток, вместо да идва от слънцето, което е безплатно или 100лв на 100 вата инсталирана мощност с 25 години гаранция и не произвежда бомби и радиокативен *** който да се съхранява 100 хил години.
33
15
 
11
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Ако се строи Белене трябва да е с френски реактори Русия не е в ЕС.
32
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни е АЕЦ като може да купуваме електроенергия от султан Ердоган !?
31
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие на разбрахте ли, че и да построите Белене, не може да изгасите Мариците? Няма как токут от Белене да отиде в Хасково по сегашната мрежа.Трябват още толкова пари за нови жици.Токът от Белене ще ви излезе златен. Това никой не го коментира. А Мариците доставят ток директно в Тракия.
30
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом Германците ще се отказват от АЕЦ, ние на къде ? Турция си построиха, че с кризата даже са им в повече, на кого ще го продаваме
29
10
 
17
 
! Отговори
Евала преди 5 години
Строим Белене и затваряме американските ТЕЦ ответника. Затова Плевно пак е спрял по ТВ.
28
9
 
5
 
! Отговори
До КратунА преди 5 години
аБЕ човек ,една сделка като се развали по някакви причини се плаща неустойка ,при повторно решаване за сделка ,то плащенето на предишните неустойки нямат никаквО значение-тъй е в бизнеса,нима с Атомстрой е по-различно ли ,защото е Русия.Я си завърнете псевдопатриотизм в американсите ви заднамена.
27
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше отдавна да е готова тази АЕЦ но продажните и най вече наведени Бг политици съсипаха пфоекта както и българия.
26
6
 
15
 
! Отговори
до 33 кратун преди 5 години
Правилно си се определил като " к ра ту н" . България не е плащала неустойки а само цената на оборудването. Руснаците след спечелване на делото са се отказали от тяк.
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската държавна корпорация Росатом е готова да завърши изграждането на АЕЦ "Белене" в най-кратки срокове. Така е, но това не е новина. Росатом е готов много, много отдавна. Ние готови ли сме и какво ни шипнат началниците?
24
15
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
А готови ли са да върнат 600-те милиона евро неустойки или ще подписваме нов договор с нови неустойки за непостроена АЕЦ? Руският кърлеж трябва веднъж за винаги да бъде откъснат от България.
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене няма как да работи 60 години до 2090г. По-голяма глупост от това твърдение не може да има. Естествено ако го построим до 2030, което е прекалено съмнително, от
22
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Няма как физически 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а.
21
12
 
12
 
! Отговори
Джо преди 5 години
Винаги са готови да ни окрадат още веднъж, рушветите са раздадени!
20
2
 
6
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Тоя филм май че го имаше по кината, беше в челните класации с над 1 млрд.$ приходи. Направо заби у земята , такива големи проекти като "Титаник" .
19
5
 
11
 
! Отговори
Munjos преди 5 години
До Жо 25Не може да има чиста пазарна икономика, когато става въпрос за такива обекти.Ако думне, както в Чернобил, частната фирма ли ще оправя щетите?
18
2
 
12
 
! Отговори
Munjos преди 5 години
БЕЛЕНЕ ще бъде построена точно една година след като се завърши новта сграда на полиграфическия комбинат, там срещу окръжна болница, дето е на дебелия и майка му,