Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!

Руската корпорация готова да участва в конкурс с други претенденти
4 мар 2019 08:18,
91
Росатом готова да строи АЕЦ "Белене"... В най-кратки срокове!
Снимкa: Reuters, архив

Руската държавна корпорация Росатом е в готовност, наравно с други претенденти, да участва в конкурс за строителството на АЕЦ "Белене" в България.

Компанията е готова да завърши изграждането на обекта в най-кратки срокове, заяви пред журналисти първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация (така наречения Апарат на правителството) Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде ТАСС.

Още по темата

"Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене. Руската компания е готова наравно с други компании да участва в конкурсните процедури", каза Приходко, цитиран от БТА.

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а Росатом е лидер в изграждането на атомни блокове. Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България.

Руските специалисти са изпълнили голям обем от работа по проектирането и лизенцирането, допълни той.

"Всичко това говори в полза на това, че Росатом е способен да осигури доизграждането на централата в кратки срокове и да участва в качеството на партньор във всички жизнени цикли на АЕЦ-а", добави той. Приходко заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
8
 
! Отговори
Жо преди 5 години
До Анонимен "до Жо"НЕ СИ МЕ РАЗБРАЛ или аз не съм го написал разбираемо.Който построи АЕЦ, тя ще е негова и той да си продава електроенергията и да си печели от нея. На България да плаща само данъци. Държавата ни няма да се ангажира нито със строителството, нито с продажбите.Това е пазарна икономика.НАПРИМЕР- строиш хотелски комплекс на морето и после САМ си търсиш туристи и наематели, за да печелиш от тях. На държавата плащаш само данъци.
16
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се как ще гледа в очите Медведев при условие, че Цветанов, Захариева, Плевнелиев и всички от ГЕРБ под диктовката на ЕС и НАТО не спряха да говорят, че Русия била заплаха за нас.Точно евроатлантиците са заплахата и ни докараха до унизителното състояние, в което сме!
15
3
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 5 години
"Който ще строи АЕЦ, да я строи за своя сметка и да си търси пазар за електроенергията." То тази схема принципно е много добра, ама то така излиза, че централата няма да на България, а ще е на инвеститора, който евентуално трябва да плаща само наем за ползването на територия на страната ни! То за какво тогава купуваха реактора и т.н. Нали целта е централата като почне да работи- за няколко години да изплати разходите за построяването си, след което от произведения ток да отчитаме само печалба!
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ще се построи , ако ние я искаме . Русия не може да я построи на сила !РУСКИ ГАЗ купуваме , защото ние искаме . Русия не може да ни продава на сила !ГЛУПЦИТЕ търсете в България !
13
4
 
12
 
! Отговори
х преди 5 години
за фалирали банки и рушащи се магистрали наливаме милиарди, но за най-евтината и екологична енергия ни се свиди.....но за глоба за неизпълнение- може, демек щом е за глупости - може
12
7
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напред с братска Русия!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До го:Изброй частните компании в света с лични АТОМНИ БОМБИ !?
10
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В делегацията на Медведев има само китайски инвеститори ! Гарантирано от ГЕРБ !
9
14
 
12
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТОВА НЕ Е ново предложение от Росатом.Руската схема е, те да изградят АЕЦ, а ние, с парите от произведената електроенергия, да им изплащаме десетки години разходите по строителството.На практика, те ни предлагат да се ангажираме с изкупуване на електроенергията, за да има с какво да изпращаме милиарди в Русия.България ясно е заявила- Който ще строи АЕЦ, да я строи за своя сметка и да си търси пазар за електроенергията.Това е пазарна икономика.Другото е заробващ съветски комунизъм.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо изобщо се провежда конкурс, при положение, че няма по-добър вариант от това производителят да я завърши с частите, които е произвел. Така изграждането ще се извърши под контрола, с гаранцията и отговорността на главния конструктор.Да не припомням какво стана с полския ремонт на двигателите на миговете- получихме 350 часа ресурс БЕЗ ПРАВО НА УДЪЛЖАВАНЕ, докато при РСК "МиГ" получаваш 350 часа + още 150 след проверка на двигателите.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна да беше построена тази централа, но.... нали американските им господари забраняваха....
6
4
 
23
 
! Отговори
да преди 5 години
Борисов топки няма и никога не е имал !!!той е "Евгени Минчев" в политиката..дай му да е домакин на срещи на истински политици и нищо повече...аааа,да..обича да го тупат..ама по челото (по гърба се тупат достойните) като домашен любимец..каква защита на националните интереси да очакваш от човек, който нарича чужди политици "шефовете"..позор !!!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чуствам посре как ще плаща България още 1 милиард обезщетение . *** народ корумпирани управнице .
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си припомним , че Путин изгони Борисов на втория час и достатъчно унижен .
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Борисов комунисте мой ! Преди година ТИИИ и една ,, теменужка " се лига.авехте и радвахте избирателите си от Факултета и Столипиново с обещания за ,, големи ,ама китайски съвсем много китайски инвеститори " за АЕЦ БЕЛЕНЕ ???!!! А ние четящите българи , знаейки какво казва Собственика на ГЕРБ ....НЕ ТИИИ ПОВЯРВАХМЕ , лъжльо ! Резил , резил си !
2
6
 
18
 
! Отговори
Летящия холандец преди 5 години
Ами да я почват..
1
6
 
26
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Акде да видиме сега дали Бойко има топки ! Реакторите вече са ни купени и ако не в построим значи дме пълни нещастници , а правителството марионетка. Какво чакат да останат само *** ли в БГ !