ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци

Киев сигурен, че Кремъл се готви за война и иска още санкции срещу Москва
25 апр 2019 16:08,
190
ЕС гневен на Путин за руските паспорти за украинци
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната.

В изявление на говорителя на върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини той се определя като “атака срещу суверенитета на Украйна”.

“Времето за това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на правото, показва намерението на Русия да продължи да дестабилизира Украйна и да изостри конфликта”, се казва в изявлението, разпространено днес.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

“Европейският съюз остава твърд в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна”, се казва в позицията на ЕС.

Порошенко обвини: Москва премина "червената линия"

Вчера председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск разговаря по телефона с новия и със стария президент на Украйна Володимир Зеленски и Петро Порошенко, за да ги увери, че Европа твърдо подкрепя страната, включително нейната територия и цялост. Лидерите ЕС и Украйна ще се срещнат през юли.

Специалният представител на САЩ за Украйна Курт Волкер определи решението на Путин за “силно провокативно” и подкопаващо усилията за прилагане на Минските споразумения и връщането на Украйна на контрола върху Донбаския регион

“Независимо от предпочитания език Донбас и хората в него са украинци”, написа той в Twitter.

Междувременно шефът на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов изрази съмнения, че актът на Путин означава, че Москва се готви за нова военна намеса, след като мирното споразумение беше сключено през 2015 г.

“Путин създава юридически условия за официално използване на въоръжените сили на Руската федерация срещу Украйна”, е цитиран да казва днес той.

Руското законодателство допуска използването на армията за защита на руски граждани и извън територията на федерацията.

Новоизбраният президент Зеленски, който още не е встъпил в длъжност, призова Западът да притисне Кремъл с още санкции.

Вчера руският президент подписа указ, с който на жителите на Донецка и Луганска област в Източна Украйна се разрешават да кандидатстват за руско гражданство по опростена процедура. Кремъл определя това като акт на “защита на правата и свободите на гражданите”.

Според процедурата украинците в двата региона ще могат да вземат руски паспорти в срок до 3 месеца срещу представяне на документ, че живеят постоянно в Донецка и Луганска област.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
24
 
4
 
! Отговори
напоследък има една преди 5 години
В Русия масово търсят да се сдобият с украински паспорти да избягат от руската ***. 41 %(според руските власти) искат да емигрират от Русия.
71
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приканвам всички русофили да не чакат на опашка за Гърция, а незабавно да заминат за Донбас за руски паспорт !
70
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС няма как да е твърд след като е пълен с меки китки
69
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам против Путин да си раздава неговите паспорти на който си иска, но съм против да нахлуеш в чужда страна с оръжие и да започнеш да раздаваш паспорти, ето това не могат да разберат домораслите ни русофили. Нека Путин да си обере крушите от Донбас и Крим и след това като иска да си раздава нищо не струващите паспорти.
68
0
 
16
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ми нашите *** от външно като блеят, ще вземе бесарабските ни събратя вместо Бг руски паспорти да си изкарат.
67
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61Прав ти път за руския Гулаг и мека ти глава !
66
3
 
16
 
! Отговори
гого преди 5 години
че Путин да не ги кара под дулата на автомати да подават документи за тескерета. Нали, вързани със синджири към близкото паспортно бюро в Русия
65
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин само губи от вечната конфронтация с ЕС и САЩ. Но понеже руския народ е глупав, той е сигурен че никой няма да му потърси сметка за глупостите които твори ежедневно само и само да си угоди на собственото его. ЕС са тези които купуват горивата на Путин и много лесно могат да го натикат в ъгъла, а САЩ са тези които управлявят парите в света и също много лесно могат да му свият сърмите на просяка Путин. На практика е изключително глупаво да се чепкаш с основния си клиент и банкера си.
64
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ защитава всеки американски гражданин навсякъде по света. Защо ЕС се възмущава, когато Русия желае да защити хората от Донбас и Луганска област? Защо САЩ и ЕС не се намесиха и не наложиха санкции на бандеровци, когато стреляха и запалиха мирни украински граждани?
63
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Кремъл даде руски паспорти на украинците в Домбас, те трябва да напуснат незабавно Украйна, защото се намират незаконно на нейна територия, а същевременно по този начин Путин ще легитимира терористите които избиват сега украински граждани, за негови поданици !
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС да си гледа съюза, стига двойни стандарти. За унгарци ,румънци и поляци може пашапорти, а за рускоопределящи се не ...евахти равноправието....
61
3
 
15
 
! Отговори
Бак бак преди 5 години
ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАСПОРТ НЕ Е ЛИ АТАКА КЪМ СУВЕРИНИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ Я ВИЖТЕ ЗА 10Г.ЩО *** СЕ АСИМИЛИРА В ЕВРОПАТА.ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ ГОВОРИТЕ БЪЛГАРСКИ БЕ ГОВОРИТЕ АНГЛОСАКСОНСКИ.ВСЯКА ВТОРА ДУМА ЧУЖДИЦА.
60
3
 
21
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Двойните стандарти на ЕС само разпалват кризи и военни.
59
1
 
15
 
! Отговори
У преди 5 години
А дано Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство и за българи и аз и семейството директно изчезваме от геноцида на борисов! Вие още ли си мислите, че някога България ще догони страните от ЕС? Направи ли го това Путин ще останат в България само ромите, и евроджендърите и геовете
58
1
 
22
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Никой не кара хората в Донбас на сила да получат руски паспорти, могат да запазят и сегашните си такива. Те си решават. Никой друг освен тях не може да им диктува какво да правят и какви да се чувстват. Нито властта в Киев, нито ЕС. Каквото решат, това ще се случи. Това се нарича право на самоопределение.
57
3
 
18
 
! Отговори
това е преди 5 години
Вече на границата с Русия са отворени 47 пункта за подаване на документи и се вият опашки от желаещи,гневни не гневни запада докара нещата до тук,защото не накара Украйна да спре убийствата и нарушенията на Минския договор.
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е един цирей,който е във вреда на цяла Европа и в бъдеще ще се използва срещу Европа или да вкарват в конфликт европейците помежду им,това е ***.Не ни трябват конфликти и война,вече веднъж преживяхме две световни жестоки войни!
55
3
 
19
 
! Отговори
позор преди 5 години
ЕС защо не бяха гневни когато Украинската армия и фашистките отряди обстрелваха с тежко оръжие Донбас и загинаха много мирни хора?!
54
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брилянтен ход на Владимир Владимирович! Предполагах, че Путин просто чака ес или сащ да сгазят лука и просто да повтори кримския сценарий. Сега, точно между смяната на окраинските "президенти", Путин им хвърли такава бомба в краката, че ще им държи поне до Второ пришествие! Ха са мръднали, ха им Го е набил с макарите!
53
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега Полша даваше полски лични карти на поляците в Украйна, а Унгария и Румъния издаваха свои паспорти на унгарците и румънците в Украйна. И сега , когато Путин реши да направи същото, т.е. да приложи вече съществуваща практика, за руснаците в Украйна, изведнъж се оказа, че това е голям проблем.