Сталин отново на мода сред руснаците?

70% изпитват положителни чувства към него
9 май 2019 14:45, Нели Христова
190
Сталин отново на мода сред руснаците?
Снимки: Reuters

Под ръководството на Владимир Путин честването на Деня на победата се превърна в масово публично празненство, което цял свят следи с интерес. И днес, за пореден път, танковете преминаха през Червения площад.

Днес, начинът, по който се гледа на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, превръща Сталин в герой, във велик военен лидер, заличавайки всички негови престъпления и репресии. Последните социологически проучвания показват, че дори и младите хора в Русия, възприемат съветския лидер позитивно.

"Без него Втората световна война нямаше да свърши по този положителен начин за нас“, казват две млади жени на улицата, запитани от BBC за какво се сещат, когато чуят името Сталин. Друга отговаря: "Мисля си за Великата патриотична война.“

Според проучванията 51% от руснаците всъщност харесват диктатора, а 70% казват, че чувствата им към него са позитивни. Повечето му отдават почит за това, че Русия побеждава нацистите във Втората световна война.

Но статистиката показва и друго – 47% от младите хора не знаят за милионите хора, които са арестувани или убити по заповед на Сталин. Тогава, какво прави тиранинът толкова популярен?

Всичко започва с образованието. По-голямата част от учебниците по история разказват за ролята на съветските войски в борбата с нацистите. За престъпленията на Сталин са отделени едва няколко страници.

"Сталин е бил деспотичен човек, съдейки по делата му. Написах голямо есе за него и се стигна до спор с учителката ни, която не беше съгласна с мнението ми. Тя смяташе, че Сталин е могъщ“, казва друга студентка пред BBC.

Образът на могъщия Сталин е широко промотиран докато Русия отново се опитва да си върне статута на глобална сила.

"Концепцията за Сталин е изключително важна за нашата пропаганда. Ние не искаме да признаем убийствата, престъпленията и техните извършители. За това сме ги превърнали в победители и добри хора“, казва историкът Ирина Картсуба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
17
 
! Отговори
э23 преди 5 години
Всичките болшевики, които са направили октомврийския преврат, са били една шайка социопати и терористи, които са избили и прогонили половината от населението на Русия. Ама нали руснаците са свикнали да ги натискат и тъпчат, не се учудвайте, че си харесват диктаторите. Това е то - робска психика. И то повече, отколкото на българите след 5 вековното робство.
42
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Хитлер и Сталин, двамата социалисти - диктатори, които избиха народите си избирам австриеца!
41
9
 
16
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Харесват Сталин защото при него кражбите и разхищенията са разглеждани като подривна дейност и наказвани сурово с дълги години в лагерите, в много случаи разстрел. Не е имало компромис дори за висшата номенклатура, разстреляни са много членове на ЦК и Политбюро за кражби и разхищения. В съвременна Русия се краде в огромни мащаби безнаказано, разхищенията са огромни.
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По аналогия за СталинЩо народ го няма в България, но пак си харесват демократите. От 9 милиона през 1989 година, сега сме около 4 милиона живеещи в България и още около 2,5-3 милиона завинаги напуснали България. Въпреки този 30 годишен геноцид над българския народ, пак си харесват демократите.
39
10
 
18
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не "благодарение на Сталин"... а въпреки него !Грузински социопат.Пропаднал народ...и държавата такава....фращкана с богатства .... изнасяни от другарите на западАко Германия имаше тези ресурси - щеше да изпревари САЩ....КИТАЙ ....И ЯПОНИЯ взети заедно....но пияния мужик...не става!
38
6
 
11
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
До 41: Ми те и сега извън Москва и Санкт Петербург са си крепостни селяни.
37
9
 
12
 
! Отговори
lol преди 5 години
Еизкът на тялото говори много - поради по-късата си ръка, Сталин е бил невероятен комплексар на младини, което е отключило жестокостта и параноята му по-късно. Що народ е изгнил за щяло и нещяло по лагерите му, а те и днес си го харесват. Простите блядoве заслужават да им върнат и крепостничеството.
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За СталинНяма как да не бъде мразен от хора които довчера имаха една прочетена книга и две прасета на село, а днес си построиха замъци с златни дръжки на вратите! ................Гатанка - колко грешки има в текста горе? Този дето е прочел много книги, явно не се е научил да пише обаче.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Активист на БКПИ понеже е бил такъв мил и човечен за това дъщеря му избяга в САЩ и си смени името, сигурно от гордост.
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 32О ти като винетуто си чел една книга най много и тя не ебила за Сталин! Еднокнижнико!!!! --------,3Ало, малкия, ти на колко годинки си? Като прочетеш едната книжка, която съм прочел, тогава ме коментирай, ясно. Да поръчаш собствения си зъболекар, защото е много добър, за да не лекува други - как звучи, дете мое.
33
11
 
11
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Сталин винаги е бил на почит в Русия ! Руснаците са признателни хора ,за разлика от българите ! Човек ,който жертва собствения си син в името на победата над фашистите няма как да бъде забравен !!!
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До За СталинДа, щото Сталин не е роден в колиба някъде в някое забутано грузинска село.
31
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин се води за един от най-къвожадните диктатори на човечеството!
30
7
 
17
 
! Отговори
5 преди 5 години
До АнонименПросто прочетете биографията на Сталин и сами си направете изводите. Ще кажа само, че не го е било грижа дори за собственото му семейство. Застрелва жена си, оставя сина си да умре в плен... но иначе е много мил човек, направо душичка! 9999999999999Само дето е избил цвета на нацията. Нашите *** между другото последваха примера му и тук. И резултата - 80% ................. Мдаа, като останаха техните издънки, нормално е.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБезсмъртният полк - на живо по Алфа Е, И ??? Болни мозъци
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто прочетете биографията на Сталин и сами си направете изводите. Ще кажа само, че не го е било грижа дори за собственото му семейство. Застрелва жена си, оставя сина си да умре в плен... но иначе е много мил човек, направо душичка!
27
7
 
13
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
До ПРИ СТАЛИНУдарихте тотално дъното, че чак и го пробихте. Безобразни кухи тролчета. Личи си, че просто сте за еднопосочен към Сибир - вашата голяма любов. Отвращавате ме. Хайде при сталин /нарочно с малка буква/, а на дядото на Бойко е срамота да му ровите прахта. И1зродчета абсолютни.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееее! Ти сцепиха мрака! И изкъртиха миФките!
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обяснението защо харесват Сталин в просто - гледат какво става в Русия след 1989 година и знаят, че това нямаше да стане, при Сталин. Същото е в България - не толкова, че харесвахме Тодор Живков, но в сравнение с това, което стана след него, няма как да не сме настроени положително къй него.
24
5
 
6
 
! Отговори
ЯДЕНЕТО НА ТИКВИ преди 5 години
в прекомерни количества води до разстройство и умствени отклонения