Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?

Тя тръгна от Мурманск за постоянната си база в Певек
23 авг 2019 18:30, Елка Василева
201
Първата плаваща АЕЦ в света потегли! "Чернобил върху лед", "Ядрен Титаник"?
Кадър: YouTube

Първата плаваща АЕЦ в света потегли днес на 5000-километрово пътуване в Арктика от руското пристанище Мурманск до постоянната си база в Певек, в Чукотка, в сърцето на Източен Сибир, предадоха ТАСС и Франс прес.

Плаващата АЕЦ "Академик Ломоносов" ще бъде теглена на буксир на разстояние над 4700 километра. В Певек съоръжението ще бъде включено към енергийните системи и ще се експлоатира в състава на плаваща атомна топлоелектроцентрала, снабдявайки с електроенергия самия град и Чукотския автономен окръг. То ще замени мощностите на Билибинската АЕЦ, която ще бъде окончателно спряна в началото на следващото десетилетие.

След пускането й в експлоатация централата ще стане най-северната АЕЦ, а атомните централи в Русия ще станат единайсет, уточнява ТАСС.

Пътуването се очаква да продължи между четири и шест седмици в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя, въпреки че морският Североизточен маршрут е все по-проходим поради топенето на ледовете в резултат на глобалното затопляне, допълва АФП, цитирана от БТА.

Още по темата

Блокът с тегло 21 000 тона е без собствен двигател и ще бъде теглен на буксир от няколко кораба. Централата има два реактора с мощност по 35 мегавата, почти колкото при ядрените ледоразбивачи. За сравнение - мощността на реактор в класическа централа от ново поколение е над 1000 мегавата.

Макар населението на Певек да не надвишава 5000 жители, централата осигурява потреблението на 100 000 души и ще служи най-вече за захранване на петролните платформи в региона като част от руската програма за развитие на експлоатацията на изкопаеми течни горива в Арктика.

Изграждането на "Академик Ломоносов" започна през 2006 година в Санкт Петербург. Съоръжението беше докарано в Мурманск миналата година.

Природозащитните асоциации от години предупреждават за опасността от този "Чернобил върху лед" и го наричат "Ядрен Титаник" - определения, получили ново звучене след експлозията през август в център за изпитания на ракети в Далечния север, която причини за кратко силно покачване на радиацията в тази зона, отбелязва АФП.

"Всяка атомна централа произвежда радиоактивни отпадъци и в нея може да възникне инцидент, но "Академик Ломоносов" освен това е уязвима и на бурите", посочва Рашид Алимов от енергийния департамент в Грийнпийс-Русия. А в Арктика метеорологичните условия са екстремни и непредвидими.

"Платформата е теглена от други кораби, така че при голяма буря може да има сблъсъци. Росатом планира да складира отработеното гориво на борда на корабите, така че всеки инцидент може да има сериозни последствия за крехката околна среда в Арктика, а да не забравяме, че там няма инфраструктури за почистване", допълва Алимов.

По думите му Чукотка има огромен потенциал за развитието на вятърна енергия, а плаващата АЕЦ е чисто и просто прекалено рисково и прекалено скъпо средство за производство на електричество.

Според Росатом обаче, която възнамерява да продава в чужбина плаващата си централа, това решение е по-просто, отколкото да се строи класическа АЕЦ върху замръзналата през цялата година земя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: Русияплаваща АЕЦПевек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са царе на фалшивите новини и безчинствата по света. Само дето в последно време само лаят и не смеят да хапят че ще им избият зъбките. Руската армия може да ги приключи окончателно в рамките на 30 минути без особен ответен удар. Прекалено калпава е американската техника и трудно може да удари нещо на руска територия.
125
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СССР, ОНД и сега в РФ . Винаги се работи Мащабно. Така след десетина години се виждат последствията Мащабна Глупос. Това са изоставени колхози, изоставени градове с замръзнали топлоцентрали, изоставени за милиони долари материални мощности. Разхищение Мащабно.
124
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, американците ударили курск, аве чугунена чутуро, за некадърността и безхаберието на *** защо виниш другите? Не се знаело какво станало в Чернобил, хахаха, много добре знаем, ушанке, целия свят добре знае. Съсипаха един регион за стотици години това стана. Пак от некадърност и про стотия. Айде у лево!
123
4
 
15
 
! Отговори
За Чърчилу заСталину преди 4 години
Хамериканците: потопиха Титаникубиха Дж.Кенедиудариха Курсксъбориха кулите близнациза Чернобил не се знае причинатаами самолетите които пръскат /странни субстанции/ над главите ни....войните по света които предизвикватфалшивите новини в които всички вярват.....и още, и още.......
122
3
 
6
 
! Отговори
За Чърчилу заСталину преди 4 години
До Чернобил = комунизъмЕй, я малко си мери изказванията !
121
0
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
До Анонимен 149Ами това е ФАКТ - САЩ внася ядрено гориво от Русия !!! Иронизираш, а ти си смешен с невежеството си. Проучи кое как е, преди да се изказваш неподготвен.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ШОК! УЖАС! БОМБА! ПРОПАГАНДА!
119
9
 
2
 
! Отговори
Реалноста преди 4 години
Ядрен шлеп мядрена гядрена Ама сектата бсп пак ще загуби изборите
118
0
 
16
 
! Отговори
Чрнобил Фокушимов преди 4 години
Баце отсега да направи по-евтина резервация да го акустираме до гьола в Белене, преди американците да са изгорили кюмюра в Марица Изток
117
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПРАВ СИ ПРИЯТЕЛЮ- САЩ СА ЗАВИСИМИ ОТ РУСИЯ, ЗАТОВА РУСИЯ НАЛОЖИ ЕМБАРГО НАД САЩ И СЕГА АКО САЩ ПОМОЛЯТ МНОГО РУСИЯ, ТЯ ЩЕ ИЗПРАТИ ТАЯ АТОМНА БОМБА ЗА ДА ПОМОГНЕ НА САЩ- НАЛИ.....
116
25
 
9
 
! Отговори
Къде е курск ?????? преди 4 години
Всичко ама всичко руско става единствено за СКРАП ????
115
18
 
12
 
! Отговори
Чернобил = комунизъм преди 4 години
Още една бомба руска грози света до кога САЩ и ЕС ще търпят тая пияна проста *** руска ????
114
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия доказа за пореден път че е ядрена сила номер едно в света. Няма друга държава която да разполага с такъв научен потенциал и разработки. Разбираемо е американците да злобеят при положение че не могат да си произвеждат ядрено гориво и са принудени да го внасят от Русия и Европа. САЩ са зависими от Русия
113
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма двигател как потегли като *** по течението ли ? Нито централа като централа Нито ядрен ледоразбивач като хората Скапан шлеп За който някой царедворец е усвойл бая кинти
112
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе само на мен ли ми се струва, че посланика на ФАЩ виси тука в нета и спами щото си няма друга работа?
111
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе вие болни ли сте ало ценурата! В пост 148 звездичките да се четат "Mръсна" а именно- предизвикващи радиоактивно замърсяване
110
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е принудена да създаде нови възпиращи Запада мехнизми. Тая АЕЦ лесно може да се превърне в *** бомба ако изтрещелите американдерси не си седят мирно на трибуквията. Това се налага заради агресивната политика на НАТО да я притиска отвсякъде с военни бази и комплекси. Скапанuте *** още не са рабрали, че отдавна са загубили играта и е крайно време да обявят фалит. Последната им изцепка беше новото чудо на Америка, Оранжевия Клоун и шизореник- Тръмпи.
109
9
 
6
 
! Отговори
Е време си беше преди 4 години
след гърмящи, потъващи и падащи от небето реактори да направят и плУващ. Дано се задържи на вода...
108
6
 
29
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Значи, ако е американски атомен самолетоносач или подводница може, ако е руски не може. Така разбирам аз воя на зелените активисти.
107
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шлеп плаваш на принципа на динената *** Факта и за чий им е ? Щом ссср е постройл преди това ядрена централа там явно може да се дигне нова ...А по море ледо разбивач или ядтена подводноца Вмето туй нещо Абе руснаци крадливо и просто племе