Ракетен инженер: "Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество

Германският преподавател Роберт Шмукер за експлозията край Архангелск
31 авг 2019 17:42, Анисия Иванова
267
Ракетен инженер: "Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество
Снимка: ДВ

"Буревестник" няма да даде на Русия никакво военно преимущество. Руснаците напразно си губят времето и си рискуват живота, твърди германски учен по повод загадъчната експлозия край Архангелск.

Експлозията край Северодвинск на 8 август, причинила изтичане на радиация, все още е забулена в мъгла. Руските власти не дават конкретна информация за това над какво са работили военните и учените на военноморския полигон близо до село Ньонокса в деня на аварията.

Ясно е само, че инцидентът е станал с ядрен реактор, казва в интервю за Дойче Веле германският ракетен инженер и преподавател в Техническия университет в Мюнхен Роберт Шмукер. Германският учен е участвал в разработката на двигатели за американската космическа совалка "Спейс Шатъл".

Според него на военния полигон край Северодвинск е изпробван ядрен реактор, когато нещо се е объркало и се е стигнало до изтичане на радиация.

Още по темата

"Говорим за активен реактор, трябва да е имало термичен процес - отделяне на силно сгорещен въздух, който най-вероятно е причинил и смъртта на изследователите. Друго обяснение аз не виждам. Не знаем обаче колко голям е бил този реактор. Ясно е само това, че е използван уран-235, което може да се установи по продуктите от разпадането му", твърди той.

Учени от американския Център "Джеймс Мартин" смятат, че край Ньонокса са били правени изпитания с крилата ракета от типа "Буревестник", която в НАТО наричат Skyfall. 

Шмукер обаче е скептично настроен към това. "Разбира се, тя може да бъде изпробвана и на изпитателни стендове, което само по себе си обаче е много трудно. Но да се провеждат пробни изстрелвания посред лято е почти невъзможно. Щом ракетата навлезе в активна фаза, тя започва да излъчва радиация, а ако лети, оставя след себе си радиоактивна следа. Освен това тя все някъде трябва и да се приземи. И ако нещо се обърка, целият район ще бъде радиоактивно замърсен. Смятам, че е твърде малко вероятно да бъде реализиран проект с такава ракета", обяснява инженерът.

Според него предимствата на руската ракета са чисто теоретични.

"Вярно е, че ядреният реактор би дал възможност за невероятно дълъг полет, но техническите трудности и остават огромни: необходим е лек, компактен реактор, който може да се загрее почти до точката на топене в неговото ядро - само така ракетата ще бъде в състояние да полети. Поради повишената радиация целият процес трябва да се контролира дистанционно. За да бъде въведена на въоръжение такава ракета, са необходими много изпитания, многочасови полети с риск да се стигне и до тежки инциденти. А и къде би могла да лети такава ракета в продължение на часове? Над територията на Русия? Над други държави? Това е немислимо. Но не защото е технически невъзможно, а защото е практически изключено", казва учения.

Той припомня, че американците са прекратили изпитанията с тази технология още през 1960-те години - не защото не е било разрешено да се използва, а защото използването ѝ е невъзможно.

През петдесетте години на миналия век мнозина мечтаеха за мини-реактори, но после настъпи отрезвяването. На пръв поглед идеята звучи добре: да лети дълго, да атакува врага от тила. Но нали той ще отговори с хиляди ядрени снаряди! Тази ракета няма никакви предимства: те са само на хартия, убеден е инженерът.

Според него основната цел на разработването на такива оръжия не е самото оръжие, а желанието за сплашване на потенциалните противници.

"Оръжието е преди всичко за сплашване. Основната цел на такива оръжия не е тяхното практическо използване. В света има достатъчно атомно оръжие, но никой не иска да започне ядрена война. Ако бъде използвана ракета от типа "Буревестник", последствията ще бъдат непредсказуеми. Тя ще причини радиоактивно замърсяване на огромна територия. Този тип оръжия са замислени като потенциална заплаха, благодарение на която да се постигат определени цели, без да се води война", твърди Роберт Шмукер.

"Що се отнася до Русия, като изключим междуконтиненталната ракета "Сармат", Путин не показа нищо ново и сериозно: нито подводни дронове, нито свръхзвукови ракети от типа "Авангард". Вярно е, че руското военно министерство показа още през декември 2018 снимки от изстрелването на ракета "Авангард", но знаем, че там умеят също така добре да рисуват, казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 173 Anon - Квакай си от жабешкия жабуняк. Русия не е твоя жабунясал гьол, а океан. Не си ти който ще измерваш Русия с твоя аршин . Не случайно е казано " Умом Россию не понять, Аршином общим не измерить". Ясно ли ти е бе, боклуче
156
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора що мрази те толкова руснаците! Не че аз мн ги обичам. Ама Германия ги нападна, не обратното. Те са болни на тема война!
155
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички , повече или по-малко, сме израсли с приказки за Доброто и Злото.Злото не успя да направи дори свестна ютия за жена ти. Да не говорим за диш уошинг машин.Но се пънат на оръжия ! И там ще се провалят.Загазили са го яко, затова вадят оръжие,никой не вади оръжие ако не е застрашен.
154
4
 
13
 
! Отговори
Спомени преди 4 години
То така немците говорели преди втората световна - а после...
153
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До AnonИдея си нямаш за пресования SgT44 нали?единсвеното общо е че има цев и възвратен бутален механизъм- все едно да кажеш че си брат на Ротшилд щото и ти имаш два крака и две ръце...аман от неграмотни хейтъри!
152
15
 
11
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Калашник? Ми че и той е краден. Справки СТГ 44... А немеца е прав. Тази ракета дори да я направят да лети- къде ще я тестват? Тъжното е че братушките грандоманията го тресе само за оръжия. Нещо за хората да направят- няма такъв филм. Нация от пиянски скотове с проблясъци на гениалност- това са те.
151
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Преимущество", с какво? Качество на изделията им? Привлекателност на жизнен стандард? О, русокоски!Да, тези ги има!
150
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Буревестник" няма да даде на Русия военно преимущество"да да! - докато не изстрелят първите две дузини....
149
10
 
7
 
! Отговори
Влад преди 4 години
С преимущество или не, руснака е бил винаги беден , въпреки огромните богатства на държавата му. А и на него му е все тая...важното е ракети и паради да има...
148
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците! След калашников, нищо значещо. А Калашников,техник, с финландски произход. Това обяснява много неща.Включително и дестилацията на най добрата водка,"Столичная", там братушките са ненадминати.
147
7
 
3
 
! Отговори
Белгия преди 4 години
Тук в Белгия нямаме проблеми сьс руснаците. Коѝто има пари е добре дошьл.
146
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, тоя ги разби. Писна му на човека да слуша глупости и фантасмагории.
145
7
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
..."военно преимущество"Стига русизми.Казва се предимство.
144
11
 
16
 
! Отговори
Физик от Факултето преди 4 години
А тоя Енджинер от германия дали е бил допускан до тестовете ? И какъв достъп има до документацията за този опит ? Ооо, НИКАКЪВ ?? ИДЕЯ СИ НЯМАЛ КАКВО Е СТАВАЛО ТАМ ?? Обачеее, видял данните за радиационния фон....... И от там всичките тия вихри на въображението. Това е все едно касапин по пръд/нята на сви/нята да може да каже колко килограма е , как и изглежда кочинката , колко често я е хранил стопанина и какво герданче е имала на лявото копитце .Дончо веле са се развихрили .
143
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синчето ми искаше да следва в Люнебург, градче близо до Хамбург. Ходиха там на приравнителен тест, но като видя новодошлите по улиците със забрадките се отказа.---------- Синчето ти кой знае какъв *** е, щом му се отщява да учи заради едни забрадки. То и ти не си много умен, щом така го наричаш, де. Бе що не си кажете направо, че сте цяла фамилия идьоти?
142
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво необичайно немско име - Роберт Шмукер!?
141
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дойче Веле, германският ракетен инженер..."Трябваше да спра да чета на Дойче веле.Много му е ясно на този *** какво правят руснаците. Подобна технология би имала приложение и в космоса. Да си гледа новите немски камилски сили и да не мечтае да разработва истински технологии
140
2
 
6
 
! Отговори
Инголщат преди 4 години
Българин или румънец за немците си все едно- бавгоразвит балкански идивид с плосък тил (расов отличителен белег), така че дори да са учитиви те мислят за шебек.
139
4
 
5
 
! Отговори
Инголщат преди 4 години
Не познавам българин който живее тук и да обича господарите си.
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Инголщат,мечтите са безплатни. Но ако е истина то нещата съвсем не са ти наред, пич. Да стоиш в Германия и да мразиш немците, не си по-различен от индианските племена в България.