Руска компания даде старт на огромен арктически газов проект

Заводът ще бъде с капацитет 19,8 милиона метрични тона
5 сеп 2019 14:03, Елка Василева
26
Руска компания даде старт на огромен арктически газов проект
Снимка: архив, Reuters

Втората по големина руска газова компания Новатек обяви днес началото на мащабен проект за втечнен газ в Арктика заедно с партньори от Китай, Франция и Япония, предаде Франс прес.

Частната руска компания уточни, че е било взето "окончателно инвестиционно решение" за финансирането на проекта Arctic LNG 2 на стойност 21 милиарда долара.

Сред партньорите са френската Total, китайските CNPC и CNOOC и японският консорциум Mitsui & Co и Jogmec. Новатек има 60 процента от проекта, останалите компании по 10 процента.

Съобщението бе направено на Източния икономически форум във Владивосток, където руският президент Владимир Путин посреща азиатски лидери, сред които японския премиер Шиндзо Абе и китайския премиер Нарендра Моди.

Проектът Arctic LNG 2 предвижда разработването на находището Утренний и изграждането на завод за втечнен газ на Гиданския полуостров в руската част на Арктика.

Заводът ще бъде с капацитет 19,8 милиона метрични тона. Първата му продукция от първата линия се очаква през 2023 година, а от втора и трета линия съответно през 2024 и 2026 година.

Новатек стана най-големият руски независим производител на природен газ, след като пусна преди две години първия си завод за втечнен газ Arctic LNG на полуостров Ямал, пише БТА.

Русия, която е най-големият износител на газ в света, има желание да разработи втечнения природен газ в Арктика главно за азиатските пазари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Фенки преди 4 години
До Анонимен 20 : Какво е това просташко ХА-ХА-ХА бе ,*** ?
16
1
 
0
 
! Отговори
Берта преди 4 години
А,наш Боко прави хъбове за газ от незнам си къде. Ако го питаш какво е това ,трудно ще ти обясни без преводач .
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2ХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХАХХХАААААААААААААА......................
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви санкции, какви пет лева. Фравцузите и ЯПОНЦИТЕ СИ ГЛЕДАТ ИНТЕРЕСА, А ТРЪМПЕЛА ДА СЕ хапе където не се стига. Ха-ха-ха.
13
18
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
".. ЗАЕДНО С КИТАЙ, ФРАНЦИЯ И ЯПОНИЯ...." ХАХАХААААА....ЩО НЕ САМИ, БЕ..... ХАХАХААААА НАЛИ СА ПЪРВЕНЦИ В ТЕХНОЛОГИИТЕ.... ХАХАХАААААЕГАТИ, ТЕЖКО ВЪОРАЖЕНИТЕНЕКАДЪРНИЦИ..... ХАХАХААААА
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Съобщението бе направено на Източния икономически форум във Владивосток, където руският президент Владимир Путин посреща азиатски лидери, сред които японския премиер Шиндзо Абе и китайския премиер Нарендра Моди."Китайският ли?
11
3
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Слава на велика Русия !
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3, как да разбираме "19,8 милиона метрични тона"?------- Предлагам ти да го разбираш така, както 99,99% от хората са го разбрали. Именно като метричен, а не като къс или дълъг, щом си наясно с нещата.
9
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак са намерили балъци да инвеститат в руски проекти.
8
0
 
12
 
! Отговори
Без заяждане преди 4 години
Така наречената система SI представлява международна система от единици за измерване, наричана популярно "метрична система", заради метъра - една от основните си мерни единици в нашия свят. SI е съкращение от френски на система интернационална.Системата е утвърдена на специални конференции под егидата на Международното Бюро за мерки и теглилки, седалище Париж.Метричният тон е напълно валидна единица.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3, как да разбираме "19,8 милиона метрични тона"?Некачествен превод от английски.Метричен тон = 1 000 кг.Метричен тон е понятие в страни, където мерките и теглилките са различни от системата СИ. При тях има къс тон, метричен тон и дълъг тон.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е бъдещето на Русия да превземе Арктика.21млрд инвестиции от четири свръх държави.76673
5
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия, в качеството си на най-големият износител на газ в света, има желание да разнообрази износа и да транспортира втечнения природен газ, произведен в Арктика, по Севрния Морски Път на азиатските пазари. За тази цел край Владивосток се строи и е пред завършване корабостроителницата "Звезда". Този гигант ще разполага със сух док, на който ще се изграждат кораби по-големи от самолетоносачи и ледоразбивачи тип "Лидер", за които лед с дебелина 4 метра няма да е проблем.
4
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще получаваме втечнен руски газ с амриканска надценка на терминала Александрополис. Това е американизиран газ от руски произход.
3
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Метрични тона!!! Такава мерна единица няма, освен в днесбг.
2
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наложим санкции на Русия! България е посперираща и благоденстваща страна образец на членка на ЕС както заяви председателката на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен при посещението си в България. Да забраним на Русия да внася газ в България, да фалира Газпром! Да си изнасят газ за Арктика.
1
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източния икономически форум на остров Руский във Владивосток е в разгара си. Руският президент Владимир Путин разходи с "Ураган" по Японско море ИндийскиЯ премиер Нарендра Моди, показа му корабостроителницата "Звезда" и сключи с него многомилиардни договори.