Ролята на Москва в Сирия: Ще има ли сблъсък на турски и руски войски?

Военните от двете страни поддържат постоянна връзка
15 окт 2019 22:30, Елка Василева
155
Ролята на Москва в Сирия: Ще има ли сблъсък на турски и руски войски?
Снимка: архив, Reuters

След като в края на миналата седмица на среща в руската база "Хмеймим" кюрдите се договориха с правителството на Асад, че неговата армия ще се придвижи срещу турците, се появиха коментари дали това няма да доведе до пряко въоръжено противопоставяне на турската армия с руски военни, съюзници на Асад. Изявленията на руски официални лица са лаконични и крайно сдържани.

В отговор на въпрос за вероятността от военно стълкновение с Турция прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков каза в понеделник: "Ние даже не бихме желали да мислим за такъв вариант". Песков напомни, че за да бъде предотвратено такова стълкновение, военните на двете страни поддържат постоянна връзка. На 12 октомври президентът Владимир Путин сам каза пред журналисти, че "територията на Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие и териториалната цялост на Сирийската арабска република трябва да бъда изцяло възстановена".

Руски експерти, с които разговаря Руската служба на Би Би Си, смятат, че новата ситуация в Североизточна Сирия е в определен смисъл изгодна за Русия и освен това предполагат, че между руското и турското ръководство има някакви негласни споразумения по този въпрос. За Русия тази ситуация е изгодна и същевременно опасна - както всичко, което става в Сирия.

Още по темата

Фьодор Лукянов, главен редактор на списание "Русия в глобалната политика"

Изгодна е с това, че всичко случващо се за пореден път променя разположението на силите и при това разположение Русия на първо място потвърждава своя статут на най-влиятелен играч извън региона. Като отчитаме, че Европа там не присъстваше и не присъства, а Съединените щати някак си странно си отиват, Русия остава единствената външна сила, която изпълнява от една страна стабилизираща функция и от друга - сила, към която всички се обръщат, така да се каже, като към гарант. В този смисъл разбира се това укрепва нейните позиции.

Второ, самият факт, че кюрдите няма къде да ходят и се обръщат към правителството на Асад за защита, като в замяна признаят неговата юрисдикция, естествено съответства на задачите на Русия. Защото главната задача е разширяването на юрисдикцията на Асад и стартирането на политически процес в новата сирийска държава. В този план разбира се Русия и Сирия ще направят отстъпки пред Турция, която ще завземе част от територията, принадлежаща формално на Сирия. Затова пък останалата част от Сирийски Кюрдистан може така или иначе да премине под управлението на Дамаск.

Трето, аз не зная със сигурност какви договорки има между Русия и Турция, но несъмнено има нещо, ако се съди по много сдържаната реакция на Русия за цялата тази операция. Според мен, отстъпвайки на Турция правото да гарантира своята сигурност, Русия ще помоли Турция да бъде по-гъвкава по въпроса за Идлиб. Защото там има свързани с Турция групировки. С тях трябва да се направи нещо, а Турция, която се канеше да направи нещо, не го прави. Затова в случая на турците вероятно ще се наложи да си затворят очите за евентуалните по-активни действия на сирийската армия с подкрепата на Русия.

Много неща не знаем, но имам чувството, че между Русия и Турция съществува някакво взаимно разбиране, най-малкото по това кое е допустимо и кое - не. Затова дълбоко се съмнявам, че ще има пряк сблъсък между турски и сирийски войски, а още повече между турски и руски. По-скоро ще има някаква нова линия на съприкосновение, която всички ще спазват.

Виктор Мураховски, военен експерт

Между командването на руската групировка и турския генерален щаб има пряка връзка и турците ни информират за своите намерения. Осъществява се координация, за да бъдат предотвратени всякакви стълкновения. Руснаци няма да участват (в разполагането на армията на Асад по този участък от границата); те няма да са там по никакъв начин.

В новата ситуация за Русия има някои тактически облаги, например връщането на кюрдите в преговорния процес с правителството на Асад. Но от стратегическа гледна точка положението в района е крайно опасно и неизгодно, защото турското настъпление е все пак военна агресия.

Ако съдим по това, че турците не се стремят да върнат вече завзетите райони на Сирия (ще напомня, че това е например районът на Африн) и водят там политика, така да се каже, на туркизация - разплащания в турска валута, започват да откриват филиали на свои учебни заведения и подобни неща - има опасност, ако турците действително завземат цялата тази трийсеткилометрова полоса по границата, те да водят там същата политика. И ще има абсолютна неопределеност относно изтеглянето оттам на турските войски, даже в средносрочна перспектива.

Михаил Магид, политолог

Проблемът е в това, че Русия е въвлечена в много опасен конфликт. Осъществява се подялба на Сирия между няколко държави: Турция, който поддържа опозицията срещу Асад, Иран и Русия, които поддържат Асад. Сега кюрдите се опитват да се сдобият с подкрепата на Асад, а това не се харесва на турците. . .

Разбира се има потенциална заплаха от въвличането на руската армия в този конфликт. Но аз не бих я преувеличавал.

След инцидента през 2015 г., когато бе свален руски самолет, двете страни се озоваха на ръба на войната. Но такава война не е нужна нито на Турция, нито на Русия, защото все пак тя може да има много тежки последици за всички. Мисля, че Турция и Русия ще се стараят с всички средства да избегнат пряк конфликт. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително глупавозаглавие на глупаваджурналистка. Следсвалянето на рускиясамолет преди няколкогодини имаше ли сблъсък ?Русия наложи санкциии турция за шест месецаси свали гащите .
87
0
 
2
 
! Отговори
Кривите преди 4 години
Играта на престъпниците от гьола,нема да им се получи.Светът се променя,играта им е до тук
86
1
 
2
 
! Отговори
Hrant преди 4 години
До Анонимен 107Golqna rabota che si Bulgarin.
85
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Решението на Тръмп да се оттегли от част от Сирия с надеждата,че това ще доведе до конфликт м/у Русия и Турция е доста хитро и при успех ще докара огромна полза за САЩ.Въпросът е дали ще стане?Щото Ердоган е много импулсивен,ама Путин-ледено спокоен!Иначе всякакво изостряне на конфликтите в Сирия(без значение между кого) е от полза за Америка-те не могат да дишат без война!
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиша на български,защото съм БЪЛГАРИН!!!Нямам правописни грешки,когато пиша на български.Не знам как е на турски "МИСЛЕТЕ"
83
18
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Турската лира поевтиня,защото Ердоган просто спря да се подчинява на САЩ.Има и други такива примери в историята.Мислете...
82
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаше санкции срещу Русия.Сега има срещу Турция.Русия и Турция са силни,ако са заедно.Европа ще ги подкрепи,защото пазарите са Русия и Турция.
81
16
 
7
 
! Отговори
възроден българин преди 4 години
До Анонимен 127Не знам на какво го пуснаха Ердоан, но със сигурност знам, че Ердоан и Русия пуснаха х'амриканците на бобслея и краварите лекичко се изсулиха от северна Сирия като пръдня от пробит поттур! И ха, да не забравя - утре Ердоан и Путин ще имат среща в Москва. А вдругиден ще се среща с Пенс и Помпео в Анкара.Значи, босфорския мустакат пилавджия днес беше на среща със 7 президента на турските държави в централна Азия, утре - Путин, вдругиден - вицето на САЩ!Държавник, ха??
80
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган го пуснаха по бобслея. Скроиха му шапката и сега само ще му гледат сеира големите. Искаше и той да стане голям, но стана още по-малък и жалък.
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е шефът:с този материал сме за никъде. Слави също е прав:тази държава няма да я има.Мъже български, само за мъжко клатене си мислите.Е, само с клатене на мъже деца нит се правят, нит се гледат.
78
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган се е скрил като мишка и не смее да излезе навън. Праща войничетата да се бият, а той плюска и лежи на сигурно в двореца си. Защо не отиде страхливецът да се бие на първа линия?
77
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган води изключително неграмотна и агресивна политика. Тоя ще сгромоляса Туркие политически и икономически. Сега ще ядат калая....
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
М-да, правилният въпрос е:Каква е ролята на САЩ в Сирия?Иначе е ясно, че Русия защитава газопроводите си.Честно казано руските газопроводи са важни и за нас.
75
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците имат интерес от вечно тлеещи конфликти и засега успяват. Кюрди срещу турци, руснаци срещу украинци. Всички са само пешки за американците, които продават оръжия на всички и правят много пари, докато мравките умират. САЩ са победителите в тази шахматна партия.
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Москва продаде СССР, СИВ, Грузия, Армения, , Ирак, Либия та едната Либия ли няма да и вземе парите. Важни са яхтите, имотите и лукса .
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ердоган няма работа извън границите на Турция. Да си прави, каквото иска, но в рамките на държавата. Излезе ли от границите на турция означава агресия и окупация. Турция първо ще бъде срината икономически, а след това и физически. Допускам сценарий, в който Турция ще бъде превърната в радиоактивно стъкло и пепел. Жална им майка на турчетата. Скачат и крещят като петлета, още неразбиращи какво ги чака...
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куцев, очаква те болезнено многократно и ежедневно въвеждане на ручилото на родопската каба-гайда в тъмнината на подгръбната ти телесна кухина огряна от полумесеца при вечерната ти молитва, проснат в партер да биеш ниско чело в камъка на килимчето опулен към Мека. С болката ще свикнеш, а срама ще си го носиш вечно.
71
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Това което го виждаме последната седмица в Сирия е договаряно в рамките на последните месеци. Никой не е изненадан от това. Просто за Тръмп Сирия в момента е една дупка за харчене на военни разходи до безкрай, без да се вижда някаква възвращаемост. Турция иска да върне част от емигрантите и да запази присъствие в пограничните райони, Русия иска Асад да получи подкрепата на кюрдите.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх от Бога, не от хората?!Няма нищо по-страшно на този свят от човека, особено сляпо вярващия човек.Единственото, което може да е ориентир в живота на homo sapiens е разумът.Каква реставрация на Средновековието доживяхме в 21 век?!Какви Богове, какви чудеса, какво се случва с главите ни?!
69
14
 
3
 
! Отговори
възроден българин преди 4 години
Кенефистанскките криводзурлати амджъкаазлии пак се разгрухтяли срещу Турция! Уййнофтци, знаете ли колко ни е пряз рйаззаната гаубица какво си грухкате в кенефисттан бе амджъкаазлии?!Султанът и царят решават важни дела, вие какво се бъркате?!Хайде дуухайте кандила и право в одъра! Амджъкаазлии криводзурлати!!