Кремъл: Турция има право да се защитава с операцията в Сирия

Руски и сирийски войски заемат позиции в Манбидж
16 окт 2019 17:15, Елка Василева
91
Кремъл: Турция има право да се защитава с операцията в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Кремъл съобщи днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и действията на Анкара там трябва да са пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, Песков каза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Русия е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Още по темата

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, цитиран от агенция САНА, че нахлуването на турските войски в Северна Сирия няма никакво оправдание и поставя под сериозна заплаха работата на комисията, която трябва да изработи новата сирийска конституция и чието първо заседание е насрочено за края на месеца в Женева, предаде ТАСС.

Муалем посочи, че агресивните действия на Турция са насочени към продължаване на кризата в Сирия.

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT, показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

След американското напускане сирийските войски успяха да заемат позиции в Манбидж благодарение на споразумение с кюрдите от региона, стараещи се да предотвратят напредването на турските сили.

След обявяването на оттеглянето Анкара предприе широка военна офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които доскоро бяха високо ценен съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До В ТУРЦИЯХайде бе, не думай! Добре че е балканският зарзаватчия, та да знаем какви хора си имаме в бежанските лагери! То може тъппотия може, ама твоята е доста великолепна, дори по бългаските стандарти! В бежанските лагери в Турция има близо 4 милиона хора, 870,000 от тях са кюрди, останалите са араби, турци и асирийци.
30
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Не знам защо се премълчава истината че САЩ забъркаха тая кървава каша в Сирия,те са агресорите там....
29
3
 
18
 
! Отговори
Те преди 4 години
САЩ се опитаха да създадат Кюрдска държава в Сирия,и така застрашиха Турция.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрди има и в Бълтария, има и в Германия, Франция. Но не съм чул в България да се вдигнат с багажа си и да заминат да си създават държават.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кюрди има и в Бълтария, има и в Германия, Франция. Но не съм чул в България да се вдигнат с багажа си и да заминат да си създават държават.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
следващия ти о *** н Текст в сайта
25
1
 
2
 
! Отговори
до Авторката преди 4 години
Ти на всеки един 1 час ли те карат насила да копираш от интернет и да постваш , тва ти е нормата
24
4
 
3
 
! Отговори
В ТУРЦИЯ преди 4 години
няма кюрди бежанци. Има туркомани сунити. Именно тях мислеше ЕРДОГАН да разсели по границата, че да попречи на съединението на кюрдите, живеещи от двете страни на границата. Обаче нещо му скочиха всички. САЩ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ, даже КИТАЙ. А ПУТИН особено хитро му измъкна обещанието да заяви гласно, че ТУРЦИЯ уважава целостта на СИРИЯ. И всички, дето АСАД не е канил да се омитат от там. Скоро и ИДЛИБ ще го разчистят. Само не знам къде ще се денат протурските групировки там
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия, както винаги се прави на лукава.. Използва момента да каже ето САЩ остави кюрдите... Въпреки че САЩ не искат безсмислена война и се отеглиха,което е нормално. Но Русия нали е съюзник на Асад и Сирия..? Е как така е съгласна трета държава да влиза и да взема територия от уж съюзника й :) Ейй лицемери северниии от много дини накрая по лице. Дърпате дявола пак за опашката предния път Германия ви нашамари, тоя път САЩ ще нашамари някой.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До17. Незнам как си прекарвал в Европа. Но в ЕС. Върховенството на закона дава ред. Политиката не влия е на Закона. Частната собственост е неприкосновена. Свободата, правото на живот за всеки. Дали е християнин, мюсюлманин, будист, атейст е свободен да вярва и да спазва закона. Това е демократичен ред, А до хора с перверзии ги има и в Русия , Тулция и други ориенталски държави.
21
10
 
3
 
! Отговори
КЮРДИТЕ преди 4 години
не са терористи, а борци за свобода. 40 МИЛИОНА народ без държава. 20 от тях на територията на ТУРЦИЯ. Прецаха ги, ама така е големите винаги използват малките. А САЩ нямат никакви скрупули в това отношение
20
5
 
13
 
! Отговори
ПУТИН преди 4 години
направо им скри шапката там и на САЩ и на ТУРЦИЯ и на всички наоколо СА, КАТАР, ИЗРАЕЛ. Такава грос майсторска партия им врътна, че даже в СА го канят като крал, а в ОАЕ военни самолети чертаят в небето руския трикольр. Да не говорим за по-малките играчи там като ФРАНЦИЯ и АНГЛИЯ, които ще си прибират спец, частите от СИРИЯ експресно. А брадатите бандити ще си заминат по родните места. Много от Западнала Европа, колкото и да не им се иска да си прибират
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия си губи големи територии от Изтока. Там се наместват големи групи от пройзвеждащи фирми и свободни хора от Китай, С. Корея, Монголия. Русия няма потенциала да спре това мирно преселение. А това в Сирия , че се намества с войска е празен ход. Който след 10 години ще разбере.
18
3
 
7
 
! Отговори
ПАСИТО преди 4 години
нещо се е умълчал, не се върти в ТВтата. Също и КРАДЛАТА на кремове я няма. НАТОто се пръска от преяждане с нови членове, ама ако ТУРЦИЯ напусне половината аскер трябва да го отпишат. Тогава нито Албания, нито макетата няма да заместят 600 000 турски аскер. Това със санитарния кордон около РУСИЯ се оказа като с.едерастки СИН БАЛОН
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11В Сирия има общо 72 държави, замесени по един или друг начин. Само от тези 4 държави, дето съм ги казал в предишния си коментар са за единна Сирия, всички други са за създаването на "независима" кюрдска държава, включая Саудитска Арабия, ОАЕ, Франция, Англия и пр.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Войната в Сирия започна защото Асад, под влияние на Москва ,не се съгласи конкурентен на руския газоповод за катарски газ да мине през Сирия. Сега и Турция няма интерес такъв газопровод има, защото се ангажира с руснаците. За крдите изобщо на никой не му дреме.Всичко е за пари.
15
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Какво е да си европеец по съзнание? Брадати жени и епилирани мъже, създания с неопределена сексуална и политическа ориентация, джендърчета и пиддарзслък на воля, безбожие до Бога, руси жени раждащи кафяви деца от черни мъже?! Я ми обясни на мене, проЗстия турчин, че аз и така не можах да разбера какво точно е това "европейско съзнание". Дали не мога да разбера, защото съм турчин, докторе?!
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добър повод на Русия да си остане в Сирия Ердоган простака подкрепян от Боко Тиквата ще въвлекат НАТО във война със Русия, там наблизо е и Иран отатъка е и Китай които не искат вече да търпят американското робство във Хонг Конг.
13
6
 
3
 
! Отговори
СОЛДЖЪРИТЕ преди 4 години
са си гоу хоум, а туркоманите в СИРИЯ и у нас ще си останат само с мокрите сънища за Османска империя
12
2
 
6
 
! Отговори
КОЙТО ВЯРВА на САЩ преди 4 години
по-добре да си купи билет за АРИЗОНА отсега. Места по хеликоптерите няма да има