Кремъл: Турция има право да се защитава с операцията в Сирия

Руски и сирийски войски заемат позиции в Манбидж
16 окт 2019 17:15, Елка Василева
91
Кремъл: Турция има право да се защитава с операцията в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Кремъл съобщи днес, че турската военна операция в Североизточна Сирия не трябва да вреди на политическия процес в страната и действията на Анкара там трябва да са пропорционални, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. Запитан колко може да продължи тази операция, Песков каза, че е "трудно да се говори за някакви срокове".

Русия е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Още по темата

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви днес, цитиран от агенция САНА, че нахлуването на турските войски в Северна Сирия няма никакво оправдание и поставя под сериозна заплаха работата на комисията, която трябва да изработи новата сирийска конституция и чието първо заседание е насрочено за края на месеца в Женева, предаде ТАСС.

Муалем посочи, че агресивните действия на Турция са насочени към продължаване на кризата в Сирия.

Сирийската армия е поела контрол върху военни бази в Североизточна Сирия, изоставени от американските сили, предаде руска държавна телевизия днес, цитирана от Ройтерс и Франс прес. Руски медии излъчиха първите кадри, показващи как руски и сирийски войски заемат позиции в зоната на град Манбидж, където преди това бяха разположени американски военни.

Обществената телевизия "Россия-24" показа руски танкове, които обикалят северния сирийски град, в деня след като Русия оповести, че изпраща патрули в региона.

Друг финансиран от руската държава канал - RT, показа кадри на изтеглящ се американски конвой, който се разминава със сирийски конвой на пътя между Манбидж и Кобане.

След американското напускане сирийските войски успяха да заемат позиции в Манбидж благодарение на споразумение с кюрдите от региона, стараещи се да предотвратят напредването на турските сили.

След обявяването на оттеглянето Анкара предприе широка военна офанзива в Сирия срещу кюрдските милиции, които доскоро бяха високо ценен съюзник на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава".

Руското министерство на отбраната уточни, че сирийските сили са поели контрол върху повече от 1000 кв. км. в региона на Манбидж, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: РусияТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
22
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Навремето Рамбо беше приятел с талибаните... Докато те избиваха руски войници... После американците избиваха (и избиват) талибани... Защото руснаците се изтеглиха..После американците убиха Садам и Кадафи... И пуснаха дyxa от бутилката... Освободените от тях религиозни фанатици си спретнаха Ислямска Държава.... Американците избиха "освободените", излъгаха кюрдите, и пуснаха султана да ги избива.Няма по-лицемерна нация от американската
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До7. В Сирия има и територия на Франция, както и на Британия. Русия е по нов играч.
9
5
 
12
 
! Отговори
АСАД преди 4 години
е големия печеливш от цялата дандания. РУСИЯ също. На Турция май и спретнаха капан, а ТРЪМП си изми ръцете като Пилат Понтийски. Кюрдите ги прецакаха за Нти път, ама за в бъдеще всички си научиха урока, че САЩ нямат приятели, а само използват и захвърлят. Дано нашите управници не си мислят, че с тях ще е различно, ако стане напечено тук. Явно само на РУСИЯ може да се разчита
8
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи .Вгледайте се в руснаците. Руснаците от времето на османската империя са с ориенталско мислене. Много от тях не са европейци по съзнание. И такива не са се чувствали никога. Те са си чисто роби по мислене. Живеят в колектив и винаги някой трябва да ги води. Това , че ди опреличават като славяни. Не са, заблуждават се. Мешани са и то много.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
4 държави, замесени в този конфликт имат общ интерест - Сирия, Турция, Иран и Русия, и той е да се запази териториалната цялост на Сирия. Останалите актьори искаха да се създаде "независима" кюрдска държава, т.е. втори Израел! Турция развали плановете за втори Израел, като сряза на няколко места този коридор с излаз на Средиземно Море. Затова еврейското лоби започна масова пропаганда срещу операцията на Турция.
6
11
 
3
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Горките турци. Само се прецакват дългосрочно.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лош този ердо, сваля самолети, бие кюрди и накрая санкции-манкции и банани-манани.
4
2
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
От цялата дандания правителствените войски си взимат територията по най-лесния начин и между другото в Сирия танковете са произведени в Русия, но са сирийски така, че по-полека с измислените новини за присъствието на руски танкове.
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А такаааа. Какво стана - Путята по-голям въртипотурко от нашичкия
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е Чист Договорняк между Путин, Ердоган и Тръмп!!!Либералните европейски лидери са поставени в Г- образна стойка!-))))))))))
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли е под съмнение, че Тръмпела е руски агент?!? Вижте каква политика води и какви подаръци прави на кремълското джуджее. Очевидно е, че играят в комбина срещу ЕС в тази ситуация.