Опитва ли се Русия да убие кмета на Прага?

Зденек Хриб е поставен под полицейска охрана
Обновена: 28 апр 2020 16:56 | 28 апр 2020 16:52, Нели Христова
224
Опитва ли се Русия да убие кмета на Прага?
Снимка: БГНЕС

Кметът на чешката столица Прага, Зденек Хриб, е под денонощна охрана, тъй като "има опасност за живота му". Според няколко местни издания, поръчителят на убийството му е Русия, но Гржиб отказва да потвърди тази информация.

"За мен е много важно да стоя зад вижданията си, дори и това да означава да рискувам живота си. Полицията нареди да имам охрана, не мога да ви кажа какви са причините", каза Грижиб в интервю вчера, на което потвърди, че вече две седмици е охраняван. Той дори започна да ходи на работа с кола, вместо с градския транспорт, както преди.

Според чешкото издание "Респект", в Прага е пристигнал гражданин на Русия с дипломатически паспорт, за да отрови кмета на столицата с рицин. Това, което е разгневило Москва, е демонтирането на паметника на маршал Конев в Прага и преименуването на площада "Под кестените" пред руското посолство в чест на покойния руски опозиционер Борис Немцов.

В публикацията се твърди, че преди около 3 седмици на международното летище "Вацлав Хавел" е пристигнал "сътрудник на руските специални служби" с руски дипломатически паспорт.

Автомобил на посолството го е докарал в сградата на дипломатическото представителство в Прага. В багажа си мъжът може да е донесъл рицин, който е силно отровен. След пристигането му, кметът Зденек Хриб и ръководителят на VI район Ондржей Коларж са поставени под 24-часова охрана от страна на чешките специални служби.

Но пред The Guardain говорителят на Владимир Путин, Димитрий Песков, нарича статията "пълен фалшификат" и бе категоричен, че Русия не знае нищо за подобно разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
15
 
! Отговори
Скоро преди 4 години
До НикиСкоро, Ники. Чехите им правя евала за това колко мъжки си отстояват демокрацията. Затова и страната им е на светлинни години пред повечето бивши соц страни.
24
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конев освен Прага е и военачалника освободил Освиенцим,и спасил хилядите концлагеристи там
23
16
 
18
 
! Отговори
Ники преди 4 години
Браво на чехите, не са забравили за руската окупация на страната и убийството на министър-председателя им през 1968. Чехите поставят равенство между хитлерофашизма и сталинизма. А ние кога ще премахнем паметника на окупационната Червена Армия в София? От какво са ни освободили, от самите нас?
22
6
 
8
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Според мен на мястото на стария паметник трябваше да сложат паметник на гигантско насекомо в чест на Франц Кафка.
21
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20"Aко наистина буташ паметник на освободителя на Прага от фашистите,то тогава ти казваш че фашистите са били добрите"Ахахахахаха. Това ли казва?Руснаците като газеха с танковете възстанието в Чехия пак ли фашисти газеха? А като утрепаха Немцов това какво общо имаше с Фашизъм?
20
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Почти всички кметове и политици ходят с охрана и се пазят от народната любов. Защо ли?Отговора е много ***. Защото много крадат и нямат насищане.
19
12
 
16
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Знам ,че рицина е отровен, но по-вероятно да го ,,отровят" с рициново масло.Изобщо такава глупост са тези ,,разкрития', че чак не ми се коментира. Честно, има ли някой ,който да повярва на това.Мислите ли ,че ако мощно разузнаване иска да отрови някого,то това ще се разбере предварително- имена, транспорт,вид отрова?Сега има отрови,които за часове изчезват от кръвта и не могат да се проследят,има много различни начини един човек да се отстрани,без исобщо да се разбере как..или да се компрометира
18
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aко наистина буташ паметник на освободителя на Прага от фашистите,то тогава ти казваш че фашистите са били добрите.Нека обаче Чешкото правителство да го обяви официално.В момента действащото законодателство в света обявява фашизма и Хитлер за режим извършил престъпления срещу човечеството.Нека Чешкото правителство да обясни тезата си пред ООН,САЩ,Русия,Великобритания,Франция,Китай,Израел.Това са субектите създали сега действащото международно законодателство.Нека чехите да им обяснат,да ги видим
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 15Мда, а чехите просто така започват да си охраняват кмета на столицата, да се намират на забава .....
16
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Информационната война против Русия няма спирачки, дори в условията на пандемия.
15
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли колко са важни съветските паметници в бившите соц страни? Толкова, че са готови на атентати, за да ги има и като отмъщение ако някой дръзне да ги маха. Сетете се сами каква роля играят. Затова руснаците буйстват срещу всеки опит у нас даже да се говори за премахването им.
14
12
 
16
 
! Отговори
Гейза Мейза преди 4 години
Дадааа...и лично Путин и руските хакери!!!Луд умора няма...абе,грозна работа...шорош ентъртеймънт.И разбира се ,след като DNES умъртви Ким,днес реши да убие и кмета на Прага.Чичо ви Шорош яко ви храни май..
13
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фейк нюз. По-скоро ядоса много хора в Чехия с наглото си поведение и начина, по който оправда премахването на паметника - "нямал маска против корона вируса, а бил на открито". Реакцията на чехите може да се види и в коментарите във фейсбук профила му. След това в пресата излезе информация, че премахването на паметника до голяма степен е "насърчавано" и "подпомогнато" от американското посолство в Прага... Така че по-вероятно охраната е, за да не му разбие мутрата някой чех...
12
14
 
27
 
! Отговори
Защо преди 4 години
Защо Русия ще се занимава с един г.лупак жаден за 5 минути слава с фашисти възгледи?!
11
6
 
4
 
! Отговори
Ха преди 4 години
До 9,Ти там ли си бил че знаеш?
10
10
 
18
 
! Отговори
Цирк преди 4 години
Поредните глупости и лъжи,нищо друго...не се ли умориха вече.
9
6
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Рицинът е силна отрова. Сачмата, която уби Георги Марков, е съдържала рицин. А диаметърът и беше три милиметра.
8
24
 
8
 
! Отговори
Все едно и също преди 4 години
Аман вече от тези претоплени стари манджи. На Путин и бандата около него доста им е припарило под краката в самата Русия, представям как си пък точно некъв си кмет на неква си Прага им е първата грижа. А за паметника на Конев руските власти мърмореха от кумова срама, всъщност изобщо не им дреме, защото и те са убедени антикомунисти и си мечтаят денем и нощем как някога ще се отърват от Мавзолея с мумията на Червения площад. (В което ги подкрепям напълно, защото е първобитна диващина.)
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руският гражданин,убил швейцарски авиодиспечер, когото обяви за виновен за самолетна катастрофа, при която загина семейството му!Над Боденското езеро се сблъскаха Ту-154 и товарен "Боинг" на компанията "Ди Ейч Ел". Загинаха 71 души, от които 45 деца, отивали за ваканцията в Испания.
6
6
 
13
 
! Отговори
Хихи преди 4 години
Свинарите пак ги хванаха по бели ***...