Опитва ли се Русия да убие кмета на Прага?

Зденек Хриб е поставен под полицейска охрана
Обновена: 28 апр 2020 16:56 | 28 апр 2020 16:52, Нели Христова
224
Опитва ли се Русия да убие кмета на Прага?
Снимка: БГНЕС

Кметът на чешката столица Прага, Зденек Хриб, е под денонощна охрана, тъй като "има опасност за живота му". Според няколко местни издания, поръчителят на убийството му е Русия, но Гржиб отказва да потвърди тази информация.

"За мен е много важно да стоя зад вижданията си, дори и това да означава да рискувам живота си. Полицията нареди да имам охрана, не мога да ви кажа какви са причините", каза Грижиб в интервю вчера, на което потвърди, че вече две седмици е охраняван. Той дори започна да ходи на работа с кола, вместо с градския транспорт, както преди.

Според чешкото издание "Респект", в Прага е пристигнал гражданин на Русия с дипломатически паспорт, за да отрови кмета на столицата с рицин. Това, което е разгневило Москва, е демонтирането на паметника на маршал Конев в Прага и преименуването на площада "Под кестените" пред руското посолство в чест на покойния руски опозиционер Борис Немцов.

В публикацията се твърди, че преди около 3 седмици на международното летище "Вацлав Хавел" е пристигнал "сътрудник на руските специални служби" с руски дипломатически паспорт.

Автомобил на посолството го е докарал в сградата на дипломатическото представителство в Прага. В багажа си мъжът може да е донесъл рицин, който е силно отровен. След пристигането му, кметът Зденек Хриб и ръководителят на VI район Ондржей Коларж са поставени под 24-часова охрана от страна на чешките специални служби.

Но пред The Guardain говорителят на Владимир Путин, Димитрий Песков, нарича статията "пълен фалшификат" и бе категоричен, че Русия не знае нищо за подобно разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
14
 
29
 
! Отговори
защо преди 4 години
Време беше. Русофобите изгладняха и няма нищо по-хубаво от позабравеното старо...
4
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня когато убиха цял самолет с деца от Русия,отиващи на почивка в Европа,тогава бащата на едно от убитите деца уби диспечера , който е направлявал самолета и това бе лично отмъщение за децата му! Цяло гробище с умрелите деца от самолетната катастрофа показаха,сви ми се сърцето за тези невинни дечица!
3
13
 
33
 
! Отговори
ха преди 4 години
От рицин-най много да се поака.Но,сега сериозно-вие наистина ли смятате ,че ако някой е изпратен от Русия ,за да отрови въпросния господин, ще се знае името му, с кой влак е пристигнал ,както и каква отрова ще ползва. Ама то даже и за *** сценарий на филм не става.Обидно е , че някои драскачи, до такава степен подценяват умствените качества на читателя
2
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни интриги и лъжи,не вярвам и една дума от написаното,може да утрепят човека и след това,за да не се търси истинския убиец,да хвърлят вината на Русия и готово!
1
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип комунистите са злобни хубавото е че са и некадърни като всичко руско ...