Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса

В документа се представя и възможност за ядрена атака
18 юни 2020 21:45, Елка Василева
107
Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ искат да попречат на Китай и Русия да поемат контрола над космическото пространство около Земята и разчитат да намерят съюзници, за да го постигнат. Това се посочва в нова Стратегия за отбрана на Космоса, обявена от Пентагона, предаде Франс прес.

Стратегическият документ е първият, след като президентът Доналд Тръмп обяви създаването на новите Космически сили на САЩ през декември.

„Китай и Русия представляват най-голямата стратегическа заплаха заради разработката, тестването и разполагането на способности за противодействие в Космоса“, се посочва в несекретната част на стратегията. Според нея и двете страни правят космически оръжия с цел да ограничат военната ефективност на САЩ и техните съюзници и да поставят под въпрос свободата им на действие в Космоса.

Стратегията подчертава, че САЩ ще се стремят да запазят гражданското и военното си превъзходство в Космоса, в частност като защитят своите GPS сателити, от които зависят военните, но също така спешните служби, транспорта и дори финансовите услуги.

Но Китай и Русия разработват способности за кибератаки и за заглушаване на спътниците, които заплашват американските спътници, включително електромагнитни оръжия, сателити-убийци и противосателитни ракети, посочи директорът по космическите въпроси на Пентагона Стивън Китей.

Китай инвестира милиарди долари в Космоса и извежда много сателити в орбита. А през 2007 г. успешно тества ракета земя-въздух, поразила негов сателит, с което демонстрира способност да атакува сателити на чужди страни.

А Русия през 2017 г. изведе в орбита сателит, за който казва, че може да диагностицира проблемите в руски сателити, посочи Китей. Но този нов сателит не се е поместил оттогава и се намира обезпокояващо близко до американски сателит, добави той.

Русия освен това планирала да изпита по-късно тежката си ракета „Ангара“ и продължава разработката на нова междуконтинентална ракета – „Сармат“, за която президентът Путин каза през 2018 г., че може да преодолее отбраната на НАТО.

„Ние все още сме пред тях, но темпото, с което те развиват тези способности, представлява несъмнено риск за нас“, каза Китей. „Това са много сериозни заплахи“, добави той.

Заплаха, за която САЩ трябва да са подготвени

Според документа на Пентагона Китай и Русия гледат на достъпа до Космоса като на нещо важно за изпълнение на националните си и военни цели. И за двете страни Космосът бил от особено значение при една модерна война, а използването на космически оръжия - средство за намаляване на военната ефикасност на САЩ и на техните съюзници, както и на средство за спечелване на бъдещи войни.

В стратегията се представя и възможност за ядрена атака в Космоса. Въпреки че липсата на атмосфера ще попречи на всякакво изгаряне, детонацията на ядрено оръжие ще предизвика мощен електромагнитен заряд, който ще унищожи електронните вериги на всички сателити около нея.

„Това е заплаха, за която трябва да бъдем подготвени“, каза Китей.

Новата американска стратегия подчертава, че САЩ възнамеряват да „споделят тежестта със своите съюзници и партньори“, както и да се увеличи сътрудничеството с промишления сектор.

Най-близките съюзници на САЩ в областта на разузнаването - Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство, сътрудничат със САЩ от 2014 г. в рамките на Инициативата за междусъюзнически космически операции. Франция и Германия се присъединиха към тях през февруари, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобретателите на чушкопека вият на умряло под статията !
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Х-37 b. Който се интересува да прочете. Никой не знае колко са вече в "работна" орбита:)
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не му пука за рижавия клоун, освен двама, трима пръдльовци на хонорар от Козяк.
64
1
 
3
 
! Отговори
ШКНП преди 3 години
Това е проблем и за Шопската Космическа Независима Програма (ШКНП). Американците имат късмет, че сме от един съюз, но разбира се ако окажат натиск върху ШКНП.., е тогава ще има сопа парти.
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да спомена, ВСИЧКИ балистични междуконтинентални ракети са хиперзвукови. Дори северно корейските ;)))Турчетата ако не бяха в НАТО до сега да бяха станали губерния на Камчатка. Не забравяйте, е камчатка е трета глуха за Русия...
62
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските *** сън не спали........
61
5
 
2
 
! Отговори
до 75 преди 3 години
Доста си елементарен, най-добре си стой на село и си кротувай!
60
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НАДМОЩИЕ!Вчера Русия успешно приключи изпитанията на йонен двигател, а плазмените двигатели, произведени в Русия, са толкова добри, че Пиндостан ги купува и оборудва с тях космическите си кораби.
59
4
 
17
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
До НАДМОЩИЕ!"Америка, най-могъщата военно-космическа сили" ...Айде нЕма нужда .Кой изпрати първия спътник,кой изпрати първия човек в космоса,коя е първата жена отишла в космоса и още много други неща са първи в космическите и военно космическите сили ??? Това ли е най-могъщата сила в космическите и военно космическите сили?
58
14
 
4
 
! Отговори
НАДМОЩИЕ! преди 3 години
Надмощие може до има само оня, който притежава високи технологии. Какви високи технологии могат да имат примитивните диктаторски режими на Русия и комунистически Китай, като всичките им технологии, които имат, са крадени. Америка, най-могъщата военно-космическа сили никога няма да допусне тези при.м***ти до космическите си извънземни технологии...
57
5
 
14
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Едно е да искаш. Друго е да можеш !
56
3
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Ако нямаше войни на Земята или заплаха от такива, помислете колко средства можеха да се вложат в изследване на Космоса, жалко... :)
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
блатните човечета първа да спрат да бутат лекарите от прозорците и тогава да вият към луната като вълците.
54
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Новата американска стратегия подчертава, че САЩ възнамеряват да споделят тежестта със своите съюзници и партньори"------------------------------Тези думи означават, че още по-яко ще ни доят и от това усилено доене няма да пострада чекмеджето в спалнята край магнолиите, а бг народът, който е извън ГЕРБавата орбита.
53
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Снимка: архив, БГНЕС"===============Може би имахте предвид изображение. Компютърно изображение!
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От написаното разбирам, че Пиндостан смята космоса за свой и е разработил нова стратегия за отбрана на своя собствен космос.Разбира се, че Русия и Китай не са съгласни и никога няма да се съгласят с подобна трактовка.
51
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин да прати малко сили в Америка та да им защити милиционерите.Колко измряха от вируса в великите щати и колко ще ритнат камбаната още ???
50
1
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Турските *** и те крякат в темата.Какви въздушни десанти правили срещу кюрдските овчари!Голям майтап.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като оправиха Земята, сега е ред Великите сили да оправят и Вселената.
48
6
 
13
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
За какво надмощие над Русия и Китай в космоса става въпрос,след като американците се радваха,че отидоха там,където ги чакаха руснаците?!? Американците могат да имат надмощие в космоса само във филмите си