Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса

В документа се представя и възможност за ядрена атака
18 юни 2020 21:45, Елка Василева
107
Стратегията на САЩ: Китай и Русия да нямат надмощие в Космоса
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ искат да попречат на Китай и Русия да поемат контрола над космическото пространство около Земята и разчитат да намерят съюзници, за да го постигнат. Това се посочва в нова Стратегия за отбрана на Космоса, обявена от Пентагона, предаде Франс прес.

Стратегическият документ е първият, след като президентът Доналд Тръмп обяви създаването на новите Космически сили на САЩ през декември.

„Китай и Русия представляват най-голямата стратегическа заплаха заради разработката, тестването и разполагането на способности за противодействие в Космоса“, се посочва в несекретната част на стратегията. Според нея и двете страни правят космически оръжия с цел да ограничат военната ефективност на САЩ и техните съюзници и да поставят под въпрос свободата им на действие в Космоса.

Стратегията подчертава, че САЩ ще се стремят да запазят гражданското и военното си превъзходство в Космоса, в частност като защитят своите GPS сателити, от които зависят военните, но също така спешните служби, транспорта и дори финансовите услуги.

Но Китай и Русия разработват способности за кибератаки и за заглушаване на спътниците, които заплашват американските спътници, включително електромагнитни оръжия, сателити-убийци и противосателитни ракети, посочи директорът по космическите въпроси на Пентагона Стивън Китей.

Китай инвестира милиарди долари в Космоса и извежда много сателити в орбита. А през 2007 г. успешно тества ракета земя-въздух, поразила негов сателит, с което демонстрира способност да атакува сателити на чужди страни.

А Русия през 2017 г. изведе в орбита сателит, за който казва, че може да диагностицира проблемите в руски сателити, посочи Китей. Но този нов сателит не се е поместил оттогава и се намира обезпокояващо близко до американски сателит, добави той.

Русия освен това планирала да изпита по-късно тежката си ракета „Ангара“ и продължава разработката на нова междуконтинентална ракета – „Сармат“, за която президентът Путин каза през 2018 г., че може да преодолее отбраната на НАТО.

„Ние все още сме пред тях, но темпото, с което те развиват тези способности, представлява несъмнено риск за нас“, каза Китей. „Това са много сериозни заплахи“, добави той.

Заплаха, за която САЩ трябва да са подготвени

Според документа на Пентагона Китай и Русия гледат на достъпа до Космоса като на нещо важно за изпълнение на националните си и военни цели. И за двете страни Космосът бил от особено значение при една модерна война, а използването на космически оръжия - средство за намаляване на военната ефикасност на САЩ и на техните съюзници, както и на средство за спечелване на бъдещи войни.

В стратегията се представя и възможност за ядрена атака в Космоса. Въпреки че липсата на атмосфера ще попречи на всякакво изгаряне, детонацията на ядрено оръжие ще предизвика мощен електромагнитен заряд, който ще унищожи електронните вериги на всички сателити около нея.

„Това е заплаха, за която трябва да бъдем подготвени“, каза Китей.

Новата американска стратегия подчертава, че САЩ възнамеряват да „споделят тежестта със своите съюзници и партньори“, както и да се увеличи сътрудничеството с промишления сектор.

Най-близките съюзници на САЩ в областта на разузнаването - Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство, сътрудничат със САЩ от 2014 г. в рамките на Инициативата за междусъюзнически космически операции. Франция и Германия се присъединиха към тях през февруари, припомня БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стратегията на Сащ вече е да мият краката на тьмнокожите.Хихихииии
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стратегията на САЩ: да прибират кинти от целия свят де що падне.Който си плаща е приятел, а който не - враг. Поводи хиляди ще си измислят.Относно космоса - не знам, но и той ще бъде впрегнат за постигане на гореспоменатата цел.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
америка не е фактор в международните отношения.Решението за бъдещето на света се взема от ВСИЧКИ и НЕ Е монопол на една страна.Рижавия перчем има много здраве от арменския поп.
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откакто целия свят разбра, че краварите са номер едно в космоса по филмирани експедиции в Холивуд, оттогава са бита карта. Аре не ме занимавайте с тези конспиратори...
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Донаххахаатига соами уе ...Тя турцийта скоро ше излиза от НАТО и ша ометат бомбите. А Дани де, заслужават си ама ... ше види е.
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да забранят на хората д аизлитат свободни в откритият Космос, сакън да не се откъсне някой ... къде е свободата?!?
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При агресия срещу Русия ще бъде нанесен удар директно на комантните пунктове на НАТО. От Калининград до централата на НАТО е Брюксел е няколко минути полет.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искандер унищожава всякакъв противоракетен щит още преди да се е задействал. Има и малка особеност - унищожава не само противоракетния щит, но и няколко километра наоколо, но това не е проблем на Русия.
39
8
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 3 години
Напълно си прав , но дори руснаците да имат хипер-звукови ракети, те са конвенционални оръжия и са уязвими от ПРО и ПВО. Иначе, американците през 2014 г. обстрелваха оръжейни складове на талибаните в Афганистан с лазерно оръдие, монтирано в плазмената летяща чиния TR-3B/ASTRA/, но изстрелите от космоса са неуязвими от ПРО и ПВО, а отделно от това скоростта но хипер-звука не може да се сравнява със скоростта на лазерния лъч...
38
2
 
7
 
! Отговори
Игрички преди 3 години
След всички стратегии и мерене на... ракети накрая да не стане като във вица за партизаните и стражарите - идва зеленокожият космически пъдарин, намига с трите очички и казва "Я всички обратно на Земята, стига сте цапали и трошили тук".А по-сериозно - необходимите технологии за комерсиално овладяване на Слънчевата система са в толкова зачатъчно състояние, че всички тези приказки са колкото политиците да тежкареят и да се бъзикат помежду си.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия обяви промяна на военната си доктрина. След промята ответния ядрен удар е допустим дори ако срещу Русия е извършена агресия с конвенционални оръжия при която е застрашена държавата. Освен това ответен ядрен удар ще бъде извършен и при агресия над съюзник на Русия.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ нямат пари за ядене, 50 милиона американци гладуват, по улиците пожари и плячкосване на супермаркети, а тръгнали ракети да правят. Скоро ще им се наложи да си ги ядат ракетите.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никоя държава няма хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета включително и Русия.И да има времето на летене е достатъчно да се задейства противоракетният щит и да я прихванат.
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Карл ТанерНикоя държава няма хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета включително и Русия.На путинските алабализми е глупаво да се вярва.
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашка и да иска не може. Те имат надмощие в порнхуб, всяко второ видео е с рускинчета. Добре че са американците да нахранят гладните рускинчета.
32
7
 
5
 
! Отговори
Карл Танер преди 3 години
Русия е първенец в ракетостроенето. Никоя държава няма хиперзвукова междуконтинентална балистична ракета
31
4
 
12
 
! Отговори
Шогун преди 3 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш. Н.Хайтов. Че и работата на САЩ същата... :)
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъск започва да строи множество морски космодруми и вече набира усилено персонал за това. След корабът Драгон, той сам посочи че ще насочат всички усилия по BFR голямата ракета на Мъск способна да извежда над 100 души в орбита която ще излита и каца на тези морски космодруми. Идеята му е да се пътува с BFR както се пътува със самолет от точка до точка. До всяка точка на земята ще се стига най-много за час. По негови изчисления билетът за такова пътуване няма да превиши билета за самолет.
29
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Русначетата си заминават, скоро никой няма да се сеща за тях.
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъск се оказа най-големият русофоб в света.Смачка Роскосмос, който през 2016 година имаше 50% дял по извеждане на карго в космоса, а днес има едва 10% с тенденция да бъдат занулени.Смачка руската петролна индустрия с електрокарите си. До преди 4 години само той правеше ел.кари днес вече всички сериозни фирми правят и работят по въпросаСъс Старлинк смачка и руския суверенен интернет а също и китайския силно цензуриран интернет.