Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време такава беше пропагандата срещу всичко, което идваше от запад - то беше лошо и империалистическо. Сега е същото, само географската посока се е променила - всичко, дето идва от изток е лошо, комунистическо или най-малкото хибридно. То е недемократично, вредно, опасно и най-вече не е евроатлантическо. Американската ваксина е най-демократичната и най-безопасната ваксина в света, макар че още я няма.
54
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да не се е ваксинирала дъщерята на Руския Президент.Вие знаете ли колко дъщери има и на каква възраст са? Ами ако има и други дъщери освен тези които официално се знаят.
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е сега друг е въпроса че англо-френският Конкорд летя десетилетия а руснаците нямаха материали и двигатели и харчеше като змей ту-144 и беше нерентабилен и го спряха след 3 години и тука ще е същото.Кой знае тая ваксина каква ще е.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност ваксината е въпрос на десетки милиарди долари и ако руснаците са разработили действаща ваксина ще има голям вой и ропот и ще се лее пропаганда и лъжи срещу ваксината им. Аз специално не си представям дори при ефикасна и доказана ваксина положителни отзиви.
51
3
 
7
 
! Отговори
военврач Сидоров преди 3 години
Сега всички русофили - под строй в руското посолство и ваксина! То това е любовта - да се жертваш, а не само да развяваш рЮския байряк и да носиш портрет на Сталин или да се маскираш с тениска с лика на бащицата Путин.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51"Ей, всички се н асраха като чуха, че Русия ги удари в Земята. Бленуваните милиарди изчезнаха в небитието. Вместо да се радват, те плюят."Абе, тва, че го пишеш това да тролиш, е видно. Не става ясно обаче как това ти променя живота.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да имат ваксина.Руски хакери просто са окрали нещо недоизпитано американско или еврооейско и са го пуснали за да кажат ние сме първи.Също както окрадоха Конкорд и го пуснаха като Ту-144 след като френската комунистическа партия им даде всичко.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах предаването, от което са извадили част от изказванията на професора на живо в 7/8. Той каза доста добри неща за руските учени и каза, че несъмнено са едни от най-силните в изработването на ваксини и имат огромен опит още от времена, в които в САЩ и не са помисляли да разработват ваксини. Интересно е как от интервюто са селектирани само негативните неща и са ни поднесени като материал в днесбг. А казвали, че ако в една книга 80 % е истина, то значи цялата тя е лъжа.
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Що ти купи ли си вече?
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Munchen_DEТи си в Мюнхен колкото аз съм трамвай. Няма начин човек с толкова посредствено мислене да върши каквато и да било квалифицирана работа на запад. Виж ако си сервитьор или зидаро-мазач може.
45
3
 
4
 
! Отговори
5 преди 3 години
Като не вярвате - не я купувайте !
44
4
 
3
 
! Отговори
Сто дъщери с ваксина преди 3 години
Малко след като Вовата направи стъписващия PR на ваксината чрез дъщеря си, академик Гинцбург, шефът на центъра "Гамалея", даваше интервю. Попитаха го и той взе да меца, че не знаел такова нещо. После увърташе, че сигурно е била от доброволците и не са го осведомили. Да бе, дошла е с метрото без охрана, представила се е с фамилията на съпруга си, скромно се е боцнала и пак се е изнизала анонимно.Той и нашичкият Царвуль така викаше "Вервайте ми".
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, всички се н асраха като чуха, че Русия ги удари в Земята. Бленуваните милиарди изчезнаха в небитието. Вместо да се радват, те плюят.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БАШ ШЕФА 37 Друго си е в САЩ , каквото изкараш - на банките го даваш , и това което не си изкарал също . И после хората се побъркватСтранна работа - уж САЩ н1 икономика в света , а нищо не достига до обикновените хора - раждат се и умират в дългове Уж икономика н1 - а десетки милиони са бедни , наркозависими ,милиони с депресия ,за стрелбите - да не говорим . Все едно са държава от Близкия Изток - ни закони важат , само се гърмят наред
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светозархората си изкарват пари ако си ерба п ти пък си изкарвай центове,ама де толкоз акъ л у твоята празна американофилска тиква
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ким и Путин на 2 ракия са я измислили, нали?
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Догодина, когато ваксината стане масова и в Русия и страните, които купуват ваксината спрат да умират хора, всичко ще стане ясно. Но ние като добри евроатлантици ще предпочетем да продължим да се заразяваме и да умираме.
38
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ги ваксинират масово, а ако не е успешна ... без тва са калпав народ. Може и другите държави да тестват върху тях.
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия потъва под китайската демографска тежест а ние след нея.
36
11
 
9
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абсолютно е прав доцента. Руската " ваксина " е просто поредната руска пропаганда и нищо повече. Руснаците ги знаем - те са открили парния и бензиновия двигател, самолетите, електронния микроскоп, телевизията, интернет и т.н.А руските троляги във форума, нека си тролят. Изкарват копейки. И те трябва да се хранят.