Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
14
 
! Отговори
Практиката ще покаже преди 3 години
Назлъндисват се учените, но практиката ще покаже ефективна и безвредна ли е ваксината. Предвижда се първите ваксини да бъдат произведени през октомври и ще бъдат ваксинирани първо лекари и учители. А поръчки вече има, даже от нашите киомшии - Сърбия. Вучич и казал, че той пръв ще се ваксинира.
14
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номерът беше да си направят реклама - вижте ни колко сме велики.Това не е нищо нова за Русия.70 години лъжеха социализма-комунизма им колко е велик.А той се спихна даже без войни и революции.Просто икономиката им банкрутира.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нихна им работа.Като имат ваксина да си се ваксинират с нея.Пък който иска и да я купува.Кво сте се разплакали за Русия.Като много знаете,ходете неваксинирани.Може даже да е по-здравословно от колкото да сте ваксинирани.Те и американците имат ваксина,вече "разработена".Дано не стане задължителна тяхната ваксина,че тогава ще ни се *** майката.Ако някой знае как се лекува covid-19 нека да постна тук.А пък ,ако някой знае,как се лекува вирус да си развие тезата.
12
7
 
22
 
! Отговори
Munchen_DE преди 3 години
В момента се правят на много важни, защото случаите у нас са относително намалели. И това, че някой изпревари САЩ в създаването на ваксина, не могат да го преживеят, а фактът че това е Русия ги кара да изпадат в нервна криза и конвулсии.Но когато дойде втората вълна, ще видим кой към кого ще се обърне. Поживем-увидим!Много е модерно всичко руско да се отрича, не че след 30 години различен режим (а то пак си е режим) сме цъфнали, та вързали...
11
5
 
20
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Няма никакво значение коя държава я е направила. Въпроса не е русофили-русофоби. Света иска да види какво представлява точно, но се крие.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.Като имат ваксина да си се ваксинират смея.Пък който иска и да я купува.Кво съвсем разплакали за Русия.Като много знаете,ходете неваксинирани.Може даже да е по-здравословно от колкото да сте ваксинирани.Те и американците имат ваксина,вече разработена".Дано не стане задължителна тяхната ваксина,че тогава ще ни се *** майката.Ако някой знае как се казва лекува covid-19 нека да постна тук.А пък ,ако някой знае,как се лекува вирус да си развие тезата.
9
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е. Абсолютно никакква научна информация няма за ваксината. Тяхната работа е като мийма "It just works!". Някои въобще вярва ли, че дъщерата на Путин я е пробвала?!?!?? Путин нищо не каза дали той сам я е пробвам обаче.Само кр.етен би се боцнал с руската глупост.
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Не. Защото е недоказано, че върши някаква работа. И като цяло, защото изобщо не е доказано съществуването и.По същия начин *** можеше да излезе и да каже, че инжекция с витамин Ц, лекува спин.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно разбираемо е, че в Русия е пълно с учени-coрocoиди, които са скептични към руската ваксина срещу COVID-19. Та те са слуги и васали на обожавания и жестоко обиден от руската ваксина "Спутник В" цивилизационно-колективен запад.
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да я дават на желаещите и да се приключва с новините за този вирус
5
9
 
24
 
! Отговори
TO220 преди 3 години
Ама не може, как така руска ваксина?! Не може да е руска. Или няма такава ваксина, или не е руска.
4
6
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Трябва да пуснат научни данни, но не искат. Дали, защото знаят, че са слаби и са прескочили 101 стъпки или защото не искат да им я откраднат и плануват да правят бизнес с нея - не знам.
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам руските *** да го оплюят тоя като неразбиращ, "***", платен и пр.
2
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И руснаците и американците имат ваксинаа ние си оставаме инддианци начело с Виинетуа *** не може да коментира белия човек
1
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо, защото е руска ли :)