Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че американци и западняци наливали милиарди за ваксина какво означава? То въпросът не е само в наливането на милиарди, а и в наличието на мозъчни гънки. Затова да си слагат по една маска на топките и на гъзовете и да чакат откриването на ефикасната им ваксина.
154
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** и той да се обади. Този екземпляр, който нищо не е създал взема отношение. Иначе е специалист по всичко, но пък е на последната дупка на кавала и в африканския свят.
153
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 161За недоразумението аНусреус ли говорим?
152
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 163Мда, етичното разработване на васкини струва много пари. Рушия затова се налага да разработва по друг начин - щото няма.
151
9
 
3
 
! Отговори
моч преди 3 години
До ДО АНОНИМЕН 167"Руските Лекари са най добрите в Света -разбрали"Очевидно от вълнение или по някаква друга причина ( освен пропуските в граматиката ) сте пропуснали една думичка , която е съществена и прави изказването Ви достоверно :) Всъщност сте искали да напишете : Руските лекари са най-добрите АЛКОХОЛИЦИ в света .Казано по този начин , твърдението Ви е ясно и недвусмислено и уверено отговарям:ДА , РАЗБРАХ !!!! :)))) Време е да се прегледате при РУСКИ ЛЕКАР !! :))))
150
2
 
7
 
! Отговори
без пристрастия преди 3 години
ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ! КАК ТАКА ПЪРВО ЩЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ ДАННИТЕ, А СЛЕД ТОВА ЩЕ СЕ ТЕСТВА? ДОЦЕНТЧИТО СИГУРНО БИ ОПЛЮЛО ВСИЧКО ИДВАЩО ОТ РУСИЯ.Вярно е, че това е ваксина, изготвена на ***, но същото правят и мултинационалните корпорации. Доколко е ефективна, близкото време ще покаже. Дай Боже да е безопасна.
149
2
 
9
 
! Отговори
ДО АНОНИМЕН преди 3 години
Руските Лекари са най добрите в Света -разбрали .
148
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може нашите папагали да кажат нещо по различно ,трябва да са в тон с мнението на господарите !
147
1
 
14
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19"Гледам, цялата научна общност се събрала в коментарите на днес-а)))).
146
4
 
10
 
! Отговори
cvbv преди 3 години
Интересно колко плащат западните компании дасе плюе по ваксината. Но арабските страни вече са поръчали. Ние - да си носим маските и повече карантина. Ама като няма правителство...
145
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато на Запад говорят за морал, за правила, за добросъвестност, значи става дума за пари! ЗА МНОГО ПАРИ!Независимо дали става дума за газопроводи, самолети, Huawey или ваксини!
144
2
 
9
 
! Отговори
@к.149 преди 3 години
Не зная по какво разбра, че руската ваксина не покрива "определените критерии". По изказа ти не личи да си лекар: първо нито дума не каза по "критериите", второ не зная някой освен един екип към БАН да работи по антивирусен серум. На вкус ли определяш дали дадена ваксина е годна или негодна? Китай, Русия и САЩ си "мерят" нещо, а бай *** си дава мнението... Нонсенс!
143
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не е крадена тая ваксина като руската луксозна кола с дизайн на Ролс Ройс двигател от Порше и тн
142
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До татулНа Путин никога не му "задават неудобни въпроси".Кога са го питали защо има медийно затъмнение на протестите в Хабаровск? Защо уби Немцов, защо биха с бичове музикантите в Сочи? Защо има палат пак там? Откъде има пари за часовник за половин милион евро с неговата заплата и т.н.?
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що мислите че китайски коли в Европа няма още ДВГ не могат да сделат не покриват никакви норми 100 години след Отто.Клоуни щели да превземат нагли до безобразие плоскочели степни азиатски овчари.
140
6
 
13
 
! Отговори
татул преди 3 години
Изгледал съм доста интервюта с Путин. Кефеше ме как правеше за смях всички, които се опитваха да му задават неудобни въпроси и да го провокират. Може да е всичко друго, но не и ***. Убеден съм, че ваксина има. И няма да стане за смях, като обявява този факт, ако не е ефикасна. Обаче какво се случва с милиардите долари дето се дадоха на запада да разработки. Тука е разковничето. И сега хоп някаква руска ваксина се появява. Къде отидоха всички евтини ефикасни лекарства, които бяха на пазара.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 155Какво? Абе, пийте си хапчетата, че само несвързани работи пишете!
138
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците правят много малко качествени неща... ковани ножове, танкове, самолети, водка и... друго не се сещам.Но за ваксината ми смешно. Всяка ваксина се изследва минимум.... 1 година...
137
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрч 149Не е въпроса в децата. Те боледуват това нещо по-леко, като грип. За възрастните е въпроса. След 60 години смъртноста си е 10%. При децата е 0.5 промила. Възрастните имат нужда от ваксината. Сега като тъгне новата учебна година ми е чудно какво ще стане със застарелия педагогически контингент. Разтевожен съм. И само това ли?
136
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В БГ медицината е такава че още след завършване наще медици почват да бачкат в Германия Франция Австрия Велокобритания Италия и тн.Държави с вековни традиции в медицината.А руските лекари къде са?