Русия публикува невиждани досега кадри на взрива на Цар Бомба

Тази година се навършват 75 г. от старта на руската ядрена програма
26 авг 2020 18:12, Нели Христова
307

В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAОт АМЕРИКАНЕЦА Джон Атанасов. Роден, обучен, работил, изобретявал и умрял в САЩ.
177
0
 
1
 
! Отговори
До SHEFA преди 3 години
Джон Атанасов не е българин, той си е американец, роден в САЩ и учил в САЩ.............само произходът му е 1/2 български,.......................баща му е българин, майка му-ирландка!!!
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 228Опита показва, че червените мозъци четат единствено червена литература ако изобщо нещо четат. Даже приятелчетата ти тук си го признават. Ай у лево.
175
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFAНе е "направен от българин".Това ще ти кажа.
174
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 215Япония клекна не след двете бомби, имали са и други страшни бомбардировки с огромни пожари при тези хартиени къщички. Клекнаха, след ката Червената армия, изпълнявайки поетите в Потсдам задължения, за десетина дни смаза едномилионната Квантунгска армия!Бомбите бяха пуснати, за да сплашат СССР! После дойде планът "Дропшот"1 Четете, бре!Не посмяха, достраша ги да не дочакат руските танкове на Ламанша! Руснаците създадоха своя атомна, а после и водородна бомби. Ето това държа мира
173
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. ***,*** само топки ти се въртят в главата!!Добре е поне да прочетеш матриала,преди да го публикуваш!
172
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До анонимчо 183/220А ти защо ползваш технология от гнусните американци да пишеш тук? Защо това лицемерие?
171
0
 
1
 
! Отговори
до 205 преди 3 години
И кои са тези учени, я ги назови по име, аз знам двама велики, ама те уви не са немци - Нилс Бор и Ърнест Ръдърфорд. Има един - Ханс Гаигер, ама уви една мижава птичка пролет не прави. Ще им се на някои хора нацистите да доминират ама нямат въображение да си представят те самите къде биха били при подобен световен ред.
170
0
 
0
 
! Отговори
физик- Анонимен 219 преди 3 години
Тия технологии с бомбардиране с неутрони са разработени, но не са перспективни за практическо получаване на електроенергия......................защото в природата няма естествени източници на неутрони, с които може да се бомбардират ядра-мишени!!!
169
3
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
Пилота е трябвало да пусне бомбата над Кремъл и да спаси милиони човешки живота.
168
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 218 преди 3 години
Не всички бяха евреи..................но голяма част от големите учени бяха евреи.............да, така е !Айнщайн, да, така е, и не само той!Но Сахаров не е евреин, доколкото знам аз поне!!!
167
0
 
4
 
! Отговори
До анонимчо 183 преди 3 години
"Американците пускаха бомбите в София целенасочено по-цивилно население, не са целили някакви казарми или военни складове с боеприпаси или каквито и да е военни обекти. Бомбиха цивилно население..."- -Точно така е било! Това е исторически факт. За американците такъв вид терор е характерен - и в България, Германия, Япония, Корея, Виетнам, Ирак!Страхливи ***, срещу тях излизаха 2-3 орляка българско герои.Но имаш един минус! Тази жалка твар се подигра с избитите невинни българи! Позор, срам!
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специалистите от института по безопасна ядрена енергия към китайската академия на науките (Institute of Nuclear Energy Safety Technology) създаде най-малката към днешен ден атомна електроцентрала. Реакторът с бързи неутрони се побира в един стандартен морски контейнер и може да генерира 10 MW електрическа енергия, които са достатъчни за около 50 000 средностатистически китайски жилища. Според китайското правителство, няколко подобни реактора ще бъдат въведени в експлоатация след по-малко от 5 години.
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да ви кажа ли какво стана........................най-големите учени, които създадоха ядрената физика и квантовата механика бяха германци..."ДА Бяха германски еврей Аенщтайн също Създателя на Руската водородна бомба Андрей Сахаров също еврейн. Не всички еврей са като дяв.......сорос,пас....или бернард леви
164
1
 
3
 
! Отговори
До 207 и 210 преди 3 години
Има и управляем термоядрен синтез...................процесите са добре изучени, но номера е да се впрегнат за практическо получаване на енергия...................едно е на теория и в лабораторни условия, друго е да се строят централи за получаване на енергия!!!
163
0
 
2
 
! Отговори
физик преди 3 години
Двама американци го бяха направили.................студения ядрен синтез, но ............да не казвам какво стана...............световната енергийна мафия отхвърли откритието им............защото не разбирали, били електрохимици, а не ядрени физици.....................хаха..................много интересна история!!!
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте реално. Япония беше победена преди бомбите... Нямаха ВВС и САЩ бомбиха всичко докато клекнат. Бомбите бяха пуснати, за да се сложи на всички големи войни и се получи. От 1945г насам няма голяма война в Европа или другаде, което не се е случвало от 2000 години на сам. Страха от ядрена война, не позволява никой да мине границата много. За сега се получава. Предполагам скоро, ще има ново свръх оръжие, което ще направи отново някой лидер и ще има тишина.
161
0
 
1
 
! Отговори
физик До Анонимен 21 преди 3 години
Изобщо не са близо китайците, номера е не да се направи термоядрен синтез, при високи температури и силни магнитни полета(това изисква огромен разход на енергия)...............номера е да се направи студен синтез............при нормални условия!!!
160
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И американци, и руснаци, трябва да са благодарни на немските учени за създаването на квантовата механика и ядрената физика ..................иначе и САЩ, и Русия щяха да са велики сили...................но само в мечтите си......................хаха.................щяха да са изсотанали държави , и двете............едните щаха да пасат кравите, а другите - да си стоят в дървените колиби!!!
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
210 още преди са работили и продължават. Пиши ТОКАМАК в търсачката. Сега има вече и в Германия и Китай такива, китайците са много близо до овладяването на синтеза.