Русия публикува невиждани досега кадри на взрива на Цар Бомба

Тази година се навършват 75 г. от старта на руската ядрена програма
26 авг 2020 18:12, Нели Христова
307

В края на 1961 година СССР детонира най-голямата ядрена бомба, която света някога е виждал. RDS-220 или Цар Бомба е водородна бомба, която избухва със силата на 50 млн. тона динамит. И до днес това е най-голямата експлозия в света, причинена от човек. А по случай 75-тата годишнина на ядрената индустрия в Русия "Росатом" публикува 40-минутно видео и разсекрети невиждани досега кадри от един от последните надземни ядрени тестове.

Разбира се, първите 30 минути от видеото, публикувано в YouTube, са чиста съветска пропаганда за пътя на бомбата - от нейното създаване до детонирането й. Близо 8 метра дълга и 2 метра висока, Цар Бомба била толкова голяма, че част от резервоарите за гориво са премахнати, спешно биват сменени пусковите електрически системи, премахнати са и стените на товарния отсек. Специално пригоденият ТУ-95 пуска 27-тонната бомба над остров Нова Земя в Арктическия океан. Тя избухва на 4 метра над земята.

Взривът е толкова силен, че застига самолета ТУ-95, който се намира на близо 120 км от мястото на експлозията. Той пропада във въздуха, но пилотът се съвзема и успява да спаси живота си. Ударната вълна е толкова мощна, че попречва на над петметровата огнена топка да докосне земята. Експлозията е видяна на 1000 км, а облакът във формата на гъба се издига на 67 км - седем пъти по-високо от връх Еверест. Хората в Норвегия и Финландия усещат ударната вълна, която на места чупи и прозорците.

Цар Бомба била невероятно смъртоностно оръжие и едно от последните ядрени оръжия тествани над земята. След това САЩ , Русия и Великобритания се договарят, че тестовете на подобни бомби ще се случват само под земя.

Кадрите от взрива на Цар Бомба е отрезвяващо припомняне за лудостта по време на Студената война, но и ни напомня, че сме забравили уроците на миналото. New START, договорът от ерата на Обама, който определя ограничения за броя на внедрените ядрени оръжия между САЩ и Русия, скоро ще изтече и няма изглед да бъде подновен. 

Съединените щати са разположили малки ядрени "тактически" оръжия на своите ядрени подводници, а Русия работи върху набор от нови ядрени оръжия.

Старата ядрена заплаха се завръща. Кадрите на Цар Бомба са напомняне какво означава това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
1
 
! Отговори
от 207 преди 3 години
И само да допълня: има овлядян/управляем ядрен разпад (атомна централа), а за управляем термоядрен синтез още не. Предполагам, че учените работят по въпроса.
157
0
 
0
 
! Отговори
до 203 от 140 преди 3 години
Мерси, добре си ме допълнил, благодаря за което.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква ли щеше да бъде историята, ако атомната бомба беше създадена в Германия, а не в САЩ???
155
1
 
4
 
! Отговори
!!!! преди 3 години
Да ви кажа ли какво стана........................най-големите учени, които създадоха ядрената физика и квантовата механика бяха германци..............................но американците първи създадаха атомната бомба в проекта "Манхатън"................и се започна една кржаба на немски учени................и от САЩ, и от Русия.....................и после, колко сме велики...............но големите учени - физици и ядрени химици са немци..............факт!!!
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да....................цивилизацията е тръгнала по грешен път на развитие и е на път да се самоунищожи.................за това са виновни и американците , и руснаците!!!
153
1
 
3
 
! Отговори
Еднокаменов преди 3 години
До: номер 199Става въпрос за водородна термоядрена бомба, не за скапан реактор на авариралата атомна електроцентрала "Чернобил" в Припят!!!Тук се говори за термоядрен синтез, не за разпад на атомното ядро. Радиация пак има, но тя е френски парфюм Шанел в сравнение със "Чернобил"!!!Абе някой трябва да ви ги обяснява тия неща бе!!!
152
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A нашите по-старши демократични партньори САЩ правили ли са ядрени опити?
151
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 198Голям невежа си, но ти е простено :) Японците направиха грешка, да, така е, но никой не ги е подвел да нападнат :)Ако имаш предвид, че Рузвелт е искал да влезе във войната, по може, но те сами си го причиниха :)))
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След този взрив започна промяната на климата някога, а след китайските вече имахме воден режим и никога повече не се върнаха старите зими.
149
5
 
5
 
! Отговори
Сетете се сами преди 3 години
Къде е отишла радиацията от тази бомба..Водкопитеци, Сър!
148
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 196"В Пърл-Харбър американците бая зор са видяли докато накарат японците да ги атакуват, какви ли не провокации. Базата е била оставена без ПВО за да има повече жертви, после да гърми пресата и да оправдае започването на войната."Ахахахахаха. Горките японци, така "подведени" да са агресори.Червените мозъци нямат спирка.
147
2
 
5
 
! Отговори
> преди 3 години
До Анонимен 190От една диктатура за друга. Хубаво е, че не си губим времето да ги изобличаваме.Отваряш и четеш за "социален кредит" в Китай. Перфектната система за контрол на индивида от властта. А русофилите ми пищят, че имало световен заговор. Ще видите вие какво значи тотален контрол, ако Комунизма победи. Мислите, че ще можете да си драскате свободно тук както сега ли? ХАХАХАХАХАХАХАХА. Прочетете и елате пак да си поговорим какво точно искате.
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До анонимчо 164/186"Аз съм учИл в Ленинград .... свети неща"Другарю, искам да ти обърна внимание на факта, че ти не си руснак. Това, което е "свято" за руснаците, няма нищо общо с теб. Иначе, можеш ли да отговориш на въпроса, защо си доброволен роб на руснаците? Ти не искаш да имаш нищо общо с тяхната действителност: ползваш западни технологии и философия, тогава защо избираш доброволно умствено робство?
145
2
 
3
 
! Отговори
до 186 преди 3 години
не съм 164, но да ти кажа:Чърчил е този, който е знаел за Харбъра, защото неговите са прихващали/разкодирали японските съобщения, но не е казал за това на Рузвелт, сам се сети защо.
144
3
 
5
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА в 6-ти клас преди 3 години
До ученик 6 клас СОУ...БРАВО МОМЧЕ !!!!!!!!! ОТЛ. -6 + !!!!!! А за другите да поясним !.... ВСВ се печели от тези .който след войната са направили хората си ПО-БОГАТИ....ПО- ЩАСТЛИВИ......и са станали за ПРИМЕР на другите народи !!!!!! 1 - ГЕРМАНИЯ ..всеки иска немски автомобил....немско здравеопазване...немска техника 2 - ЯПОНИЯ .всеки иска японски ТВ....ЛАПТОП....Джи ес ем кола ..3 ..ИТАЛИЯ -всеки иска почивка в Италия....храна ..мода ! И вс. заради " ПЛАНА МАРШАЛ " на САЩ !
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравих, че не съм любимец на гербавите :) Но, подкрепям това :))) Да си дойдем на думата, видяхте модовете, че използвам цветист език, нали ? :))) Ако британците са бомбардирали случайно Софето, аз съм ваш любовник...хахахаха :)
142
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовБарманче, всеки нормален човек мрази диктатори масови убийци като Сталин. Разбира се, ти го обичаш, както обичаш ред други диктатори.Нали знаеш, какво значи това?:)))
141
7
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До до Боби/101Браво на Сталин, че не пожертва войниците на Червената армия за интересите на чърчил при възстанието във варшава!Вечна му слава!Това е и една от причините лицемерите да го мразят.
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 180Това откъде го разбра, от Комунистическите власти ли?:))))
139
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЧервеното барманче се появи. Сега ще стане страшно.:))))))