Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани

Русия играе важна роля в постконфликтното регулиране
28 окт 2020 16:28, Елка Василева
138
Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани
Снимка: архив, БГНЕС

Обвинявайки Москва в някакво пагубно влияние на Западните Балкани, западните държави просто маскират собствените си грозни планове в този регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Глас Сръбске", съобщава агенция ТАСС.

"Нашите многопрофилни връзки с всички държави от региона се развиват абсолютно прозрачно, в пълно съответствие с международното право", заяви Лавров и допълни, че Русия продължава да играе важна роля в сферата на "постконфликтното регулиране".

Лавров призна, че на някои очевидно това не се харесва, защото "се явява пречка на пътя за реализация на егоистичните интереси на редица международни играчи", които желаят да превърнат и тази част на Европа в арена на геополитическо противопоставяне. "Оттук и спекулациите за пагубно влияние. Налице са не само несръчни опити за очерняне на политиката на Русия на Балканите, но и опити да се замаскират собствените грозни замисли", посочи Лавров.

Русия вижда региона на Западните Балкани в бъдеще като територия на сигурността, стабилността и сътрудничеството, посочва още в интервюто за "Глас Сръбске" руският първи дипломат, цитиран от БТА.

Сергей Лавров отбеляза, че Западните Балкани са уникални от гледна точка на своето геополитическо разположение, исторически и културни особености.

Още по темата

Той посочи, че Русия винаги е готова да окаже съдействие на всяка конструктивна инициатива, насочена към укрепване на мира и стабилността в региона. Просперитетът на всички държави и народи в региона е възможен само по пътя на диалога при взаимно уважение на основата на международното право, отбеляза Лавров.

Според руския външен министър правилата на Дейтънското споразумение, сложило край на войната, показват своята функционалност в развитието на отношенията между Босна и Херцеговина и Русия и трябва да се спазват, а не да се правят опити да се разрушат.

Лавров напомни, че между двете страни се поддържа политически диалог на високо равнище и се оказва взаимна подкрепа на много нива. "Русия и Босна и Херцеговина се придържат към едни и същи или много близки позиции по ключови международни въпроси, включително за недопустимостта на преразглеждане на общопризнатите резултати от Втората световна война. Русия доставя на Босна и Херцеговина газ, а най-големи икономически оператори - "Зарубежнефт", "Газпром" и "Сбербанк", осигуряват в Босна не само стотици работни места, но и многомилионни бюджетни и данъчни приходи, отбеляза Лавров.

Според него обаче институцията на върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина е механизъм, който е изчерпал вече функциите си. Русия не вижда в тази институция никаква практическа необходимост, каза Лавров и припомни, че още през 2006 г. е било взето принципно решение за закриване на тази институция.

Осъществяването обаче на това решение постоянно се отлага под най-различни предлози, отбеляза той. Според Лавров има и "нещо унизително" в наличието на външно "наблюдение" над суверенна Босна и Херцеговина, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

В интервюто за "Глас Сръбске" руският външен министър предупреди, че нарушаването на заложените в Дейтънското споразумение фундаментални постулати означава подкопаване на основите на държавността на Босна и Херцеговина. "Каквито и да било изменения имат място само в резултат на равноправна договореност между трите държавотворни народа в съответствие с предписаната процедура", каза Лавров.

Руският външен министър трябваше да посети Босна и Херцеговина вчера, но визитата бе отложена. Лавров се постави в самоизолация заради контакт със заразен с коронавируса. Планираните му посещения и срещи бяха отложени за по-късни дати, обяви вчера пресслужбата на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
12
 
25
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Всички големи беди в България, а и на Бълканите идват от Турция и Русия.Който не знае историята, рискува да я повтори.
82
20
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе казваш "грозни планове" без да уточняваш.Много удобно окобено за ко.му.нягите, дето още им бярват на руснаците.И всички са в шах и чакат зани много грозни неща.По-грозно нещо от руска окупация НЯМА.
81
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия подтиква Сърбия да ни нападне в гръб, и нарочно изтегля целия си офицерски състав от Българската армия, за да остане без ръководство в решителния момент.Това е исторически факт за майцепродавците, които ни представят Русия като добродетелка.
80
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 81 На 6 септември 1915 г. в София е подписан военен съюз между България и Турция - продажниците продадоха източна тракия на Турция и накараха българския войник да се бие през Първата СВ, за да може турция да се закрепи на проливите и да оцелее като империя; Продажници и национални предатали
79
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лавров казал ли е за какви "грозни планове" става дума, или трбява да "му вЕрваме"?
78
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велика Русия всички на колене,Велик Путин трепери всичко ходят да го питат да ли може ама чекай малко.ХАХАХАХА
77
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Слабо, червен. Ето ти още:Хр. Ботев "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колони"Букурещ, вестник "Знаме" г. , 4 април 1875 г. бр. 13 с. 51Тоя вестник чел ли си го, неграмотен?
76
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е комонета, хапвате ли бананчета...Как да няма бе, има, това да не ви е соца...А, вие нямате пари за банани...и преди и сега едно е също за мързеливите ***, какво да се прави.
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79"Каква е разликата между България и Турция -"Че в Турция продажници като теб няма.
74
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинЕдинственото дъно си ти, който се кланя на потисницата на българската култура - Русия.А младите знаят каква е безапелационната истина за истинското отношение на руснаците към българите, казана и от Аксаков: Всяко тържество на българите е смърт за Русия ......те трябва да бъдат притежание на русите .......
73
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е разликата между България и Турция - Турция търгува и със Запада, и с Русия. Така тя богатее. България за да угоди на Запада почти не търгува с Русия и така годишно губи 4-5 млрд долара и динамика на развитие
72
15
 
19
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Историческите факти са безапелационни: Без Русия няма Българско. В Ньойи Русия не участва - Западът ограби Македония, Добруджа и Беломорието. Русия и Германия поне ни върнаха Южна Добруджа. Младите да ходят на Запад, за да станат второ та трето социално дъно.
71
9
 
6
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...kogato Lavrov govori ,obiknovenno psetata podlaivat i skimtiat s podviti opashki ! Fakt !!!
70
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Na tezi niakoi verva li im oshte .Nai-dobre shte e da se sbiiat s Erdogana i kvot stane .
69
10
 
12
 
! Отговори
Що реват мурзилките? преди 3 години
Тъжно е да видиш тук как червеногъзите мутренските медии сипят някакви реклами за истински СССР мутри, "Светият отец" М-у-н-ч-о с фланелка СССР , за мутренските "капитал"=комунисти, с-о-р-о-с-о-***, катунари, обречени лузъри ,ялови "протестъри", татуирани надрусани една шепа мутанти ,копейки ,молци ,маджовци, галевци ,чалгари и позитанци
68
11
 
11
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 3 години
ТОЯ НЕ Е ЛИ ОЩЕ В КАРАНТИНА ,БЕ...?ОЩЕ ЛИ Е ЖИВ??!
67
10
 
10
 
! Отговори
Христа Чернопеев преди 3 години
Ами източните балкани са вече само база на САЩ, а територията извън базите ще бъде разменна монета на ЕС в преговорите с Турция. Логично западните балкани ще бъдат държани по-изкъсо в оста Австро-Германия.
66
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Босна и Херцеговина да пита Лавров на основата на кое международно право водят война в Украйна. Както се изрази един червен *** тук, "какво, това са доброволци от руската армия, само техниката е от руснаците".
65
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 69тиси много много болен,на такива кото теб все някой им е виновен
64
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива като Путин и Ердоган запалиха Първата и Втората световна война ... опитват се да запалят и Третата, да видим ... не казвам, че е лошо.