Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани

Русия играе важна роля в постконфликтното регулиране
28 окт 2020 16:28, Елка Василева
138
Лавров: Западът маскира грозните си планове за Западните Балкани
Снимка: архив, БГНЕС

Обвинявайки Москва в някакво пагубно влияние на Западните Балкани, западните държави просто маскират собствените си грозни планове в този регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за вестник "Глас Сръбске", съобщава агенция ТАСС.

"Нашите многопрофилни връзки с всички държави от региона се развиват абсолютно прозрачно, в пълно съответствие с международното право", заяви Лавров и допълни, че Русия продължава да играе важна роля в сферата на "постконфликтното регулиране".

Лавров призна, че на някои очевидно това не се харесва, защото "се явява пречка на пътя за реализация на егоистичните интереси на редица международни играчи", които желаят да превърнат и тази част на Европа в арена на геополитическо противопоставяне. "Оттук и спекулациите за пагубно влияние. Налице са не само несръчни опити за очерняне на политиката на Русия на Балканите, но и опити да се замаскират собствените грозни замисли", посочи Лавров.

Русия вижда региона на Западните Балкани в бъдеще като територия на сигурността, стабилността и сътрудничеството, посочва още в интервюто за "Глас Сръбске" руският първи дипломат, цитиран от БТА.

Сергей Лавров отбеляза, че Западните Балкани са уникални от гледна точка на своето геополитическо разположение, исторически и културни особености.

Още по темата

Той посочи, че Русия винаги е готова да окаже съдействие на всяка конструктивна инициатива, насочена към укрепване на мира и стабилността в региона. Просперитетът на всички държави и народи в региона е възможен само по пътя на диалога при взаимно уважение на основата на международното право, отбеляза Лавров.

Според руския външен министър правилата на Дейтънското споразумение, сложило край на войната, показват своята функционалност в развитието на отношенията между Босна и Херцеговина и Русия и трябва да се спазват, а не да се правят опити да се разрушат.

Лавров напомни, че между двете страни се поддържа политически диалог на високо равнище и се оказва взаимна подкрепа на много нива. "Русия и Босна и Херцеговина се придържат към едни и същи или много близки позиции по ключови международни въпроси, включително за недопустимостта на преразглеждане на общопризнатите резултати от Втората световна война. Русия доставя на Босна и Херцеговина газ, а най-големи икономически оператори - "Зарубежнефт", "Газпром" и "Сбербанк", осигуряват в Босна не само стотици работни места, но и многомилионни бюджетни и данъчни приходи, отбеляза Лавров.

Според него обаче институцията на върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина е механизъм, който е изчерпал вече функциите си. Русия не вижда в тази институция никаква практическа необходимост, каза Лавров и припомни, че още през 2006 г. е било взето принципно решение за закриване на тази институция.

Осъществяването обаче на това решение постоянно се отлага под най-различни предлози, отбеляза той. Според Лавров има и "нещо унизително" в наличието на външно "наблюдение" над суверенна Босна и Херцеговина, която е непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН и председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

В интервюто за "Глас Сръбске" руският външен министър предупреди, че нарушаването на заложените в Дейтънското споразумение фундаментални постулати означава подкопаване на основите на държавността на Босна и Херцеговина. "Каквито и да било изменения имат място само в резултат на равноправна договореност между трите държавотворни народа в съответствие с предписаната процедура", каза Лавров.

Руският външен министър трябваше да посети Босна и Херцеговина вчера, но визитата бе отложена. Лавров се постави в самоизолация заради контакт със заразен с коронавируса. Планираните му посещения и срещи бяха отложени за по-късни дати, обяви вчера пресслужбата на министерството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10x - Както винаги Лавров уцели десетката!!!!!
102
6
 
15
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
"Русия продължава да играе важна роля в сферата на "постконфликтното регулиране"........КуцияКон е бил пиян когато го е казал.
101
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия не играе никаква роля в нищо. Едно потъващо, ръздясало корито.
100
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия (руското правителство и олигарси, а не руския народ) виждат в западните балкани само пазар за газ и оръжия.
99
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Лавров за какво говори така несвързано, че не го разбирам?Русия няма работа на Балканите!Русия не може да има политика за Балканите!Така, както ние нямаме политика за Урал, така и Русия не може да има политика за Балканите!ТОЧКА!!!
98
21
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за пропаднал тип трябва да си, за да си русофил.
97
16
 
34
 
! Отговори
sd преди 3 години
западът е на прав път щом цвили крантата дръглива
96
4
 
27
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Освен ядрените оръжия произвеждат и друго - неядрени оръжия !
95
3
 
29
 
! Отговори
А сега преди 3 години
За да обере всички Лаври, трябва да припомни, че славянската писменост е създадена "някъде по македонските земи" !
94
21
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е Зло!Но най-много за собственият си народ. Сталин унищожава над 20 млн съветски граждани ... това не може да е нормален народ, щом и сега го боготворят...
93
21
 
28
 
! Отговори
Бивш русофил преди 3 години
Заради лъжите на наглия Лавров намразих Путин и Русия.
92
18
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98Скрий се бе русофил глупав.Обаждат ли ти се внуците от Америка?
91
27
 
29
 
! Отговори
Грозни планове! преди 3 години
Грозни планове могат да имат само кремълските колонизатори, които непрекъснато водят войни със съседните си държави и не произвеждат нищо друго освен ядрени оръжия. Това е една престъпна империя, която освен че няма космически въоръжения, няма и бъдеще...
90
28
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре България да е част от Русия, от колкото част от Турция!!
89
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94"България е част от Русия"В едно кратко изречение събрана цялата философия на майцепродавците русофили.
88
34
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС и НАТО вън от България!!България е част от Русия!!
87
19
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"Всички големи беди в България, а и на Бълканите идват от Турция и Русия"Ти си един пълен бЪлaмyрник
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90Сърбите винаги са имали комплекси от нас, отначало и аз не схващах защо, но прочетох малко история :) Иначе и аз харесвам малко Лепа Брена, чувствам се като най могъщия сърбин :)
85
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90Точно русия е, и затова си изтегля и офицерския състав от БА. Няма кой да ти се хване на теб на неграмотността.
84
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 87 Не Русия, а Австрия подтиква Сърбия да ни нападне, че и дава на крал Милан тлъст военен кредит за да може да води войната. Ясно ли ти е ,хлевоусто мозъчно недоносче. Много лъжеш, ама няма кой да ти се хване на тъппите поммашки лъжи.