Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални

От Владивосток до Москва - протести имаше в 70 града в страната
Обновена: 24 яну 2021 11:12 | 24 яну 2021 07:00,
405
Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални
Снимка: БГНЕС

Според неправителствената организация ОВД-ИНФО има над 3450 арестувани след многохилядните протести в Русия. Според тях такива масови арести са категоричен рекорд, съобщава БНТ.

Вчера в подкрепа на задържания опозиционен лидер Алексей Навални излязоха в близо 70 града в страната - от Владивосток до Москва. Властите ги обявиха предварително за незаконни.

Още по темата

Сред арестуваните бе и съпругата на Навални. Юлия Навална беше освободена, без да й бъде съставен протокол, каза източник от полицията. Тя беше арестувана за участие в незаконна масова демонстрация на Пушкинския площад в центъра на руската столица.

САЩ осъдиха използваните от руските власти "брутални методи" срещу десетки хиляди участници в протеста в подкрепа на опозиционния лидер Алексей Навални, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"САЩ осъждат твърдо използването на брутални методи срещу протестиращи и журналисти този уикенд в градове из цяла Русия", се казва в изявление на новия говорител на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

Навални беше задържан на летището, след като се завърна в родината си след лечение в Германия, където се лекува от отравяне с Новичок. Очаква го съдебно дело, което може да го остави в затвора за 3,5 години.

Не за първи път в Русия някои протести започнаха с нападения на полицията срещу демонстрантите. В Далечния изток най-многобройна беше акцията във Владивосток. Хората не се разколебаха да излязат, въпреки че термометрите показваха минус 14 градуса.

Най-многоброен беше протестът в центъра на Москва, където издигнаха лозунги "Свобода за Навални", "Аз не се боя" и "Не на диктатурата".

Агенция "Ройтерс" е преброила 40 000 участници и отбеляза, че властите съобщават за 4000. Още преди началото са задължани стотина души. Около Пушкинския площад са издигнати заграждения.

За да затруднят отразяването мобилните връзки са спрени. Излъчването на независимата телевизия "Дъжд" прекъсна, след като полицията изключи електричеството.

Руски медии съобщават за жесток побой над техни репортери. Пострадали са и много граждани.

"Не бива да се страхувате. Виждаме тази полиция - това означава, че хората в Кремъл се страхуват от народния гняв. Много се радвам, че излиза толкова голямо количество хора в цялата страна, във всички кътчета на родината ни", каза опозиционната активистка Любов Собол.

Докато полицаите и ОМОН-овците използваха палки, демонстрантите изразяваха гнева си с подръчни средства.

Събитията показват, че 10 години след сблъсъците на Блатния площад в Москва, Навални все още може да събира масови митинги, коментира Би Би Си. Забраната на властите и жестокостта на полицията вече не спира хората. Обявени са и нови протести за следващия уикенд.

Свободата на мирен протест трябва да бъде зачитана. Това написа в профила си в Туитър Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също коментира казуса със задържането на руския опозиционен лидер:

“Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 283 Защо говориш глупости. За резиденицията в Геленджик се знае още от 2010 г. , така че Навални не казва нищо ново. Това е частен обект, който се строи с частни инвестиции, а не с пари от руския бюджет. В момента строежът е замразен. Навални лъже, че този обект принадлежи на Путин и няма никакви доказателства за това. Той да каже откъде има биткойни за 8 милиона долара
200
8
 
13
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
"Двореца на Путин" е просто фалшификат на цру. Такава сграда има, в гугъл мапс можете да я видите. Снимка на Путин в сградата или около нея няма. Всеки един от вас може да бъде набеден по същия болшевишко-американски начин. *** се оправдавай.
199
8
 
20
 
! Отговори
Край преди 3 години
Нелегитимната власт на САЩ осъжда действията на легитимната власт на Русия.За 50 и.. % от населението на САЩ президента им нежелан и избран с лъжа.За 80% от населинето на Русия Путин е желан за президент.Къде е Демокрацията.
198
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога Франция ще продава електроенергия от атомните си централи на немците.Нали уж германия беше против Аец и беше минала на перки в гза и шапки с панели що лупуват френски ток от Аец и кога ще си затворят техните Аец казаха 2022-ра ама май няма да е тогава.
197
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледах филма на навални за двореца на путин за 800 милярда долара това е пълен шок
196
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
реално са арестувани над 100 хиляди което е ужасно, хиляди са убитите с катречници, а. путин се крие в двореца за 500 милярда евро.
195
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
немците и Сащ много искат безплатни ресурси че без ресурси няма икономика.А германия няма нищитчко Сащ тоже
194
4
 
11
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Дарих 2 стотинки за двореца на Путин. Щях да даря повече, ама Борисов ми открадна парите.
193
3
 
4
 
! Отговори
Вече не съм заразен преди 3 години
Русия арестува близо 3500 души на протестите за Навални. Относително от тях само 1% - това са около 35 души ще даде фира, какво толкоз
192
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е закъсал с дострояването на двореца в Геленджик, няма мъни. Сутринта минах покрай руското посолство, изнесли са касичка за набиране на средства за двореца на Путин. Апелирам към всички русофили да отидат до руското посолство и да дадат своята лепта. Не забравяте че Русия е освобождавала българските русофили няколко пъти и вие сте им силно задължени.
191
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да четете малоумията на руските *** влезте в тубата и вижте филмчетата на Навални. Изводите си ги направете вие. Впрочем "Двореца на Путин" до вчера имаше над 57 милиона гледания
190
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталинските методи в действие, и после Путин не бил диктатор.
189
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 286То това така или иначе става. Въпросът е как още може да се помогне на руските опозиционери. Аз лично вече втори път дарявам за тях. Досега 200 лева и ще давам още. Без пари няма как.
188
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега протестите са само с искане за освобождаване на Навални. Ако Путин не направи тов другата седмица тези протести ще ескалират с искане за оставка на Путин.
187
7
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
"Ройтерс" и някаква прозападна телевизия "Дъжд"......Достатъчно.
186
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 284"След този рекорд ще има още един. 30-40 души безследно изчезнали от арестуваните 3500."За съжаление това няма да бъде последния такъв рекорд.Само вижте какво става в Беларус, където малкия Путин вече месеци наред бие, убива, отвлича и малтретира. Ако мислите, че Путин няма да први това, с с още по-брутални методи. .... се лъжете. Руснаците трябва да се готвят за дълга и продължителна решителна обсада на диктатурата.
185
8
 
5
 
! Отговори
НЕМА КИНТИ ВЕЧЕ преди 3 години
Само КЮЛЧЕТА и не в ЧЕКМЕДЖЕТА, а ДИРЕКТНО в БАХАМИТЕ. Там ще се мести ОН - БАЩИЦАТА
184
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига ни занимавахте с тази пропаднала азиатска коооочина. Санкции до дупка и продължаване на процеса по военно заграждане от всичките и страни.
183
6
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 240"Семейна ценност е да не си предател на Родината си, господин/ госпожа сооооросоид!Панимаеш?"Правилно, не е семейна ценност да предаваш родината си, като крадеш от нея и от нейните граждани, за да строиш едномилиардни дворци, като биеш и убиваш гражданите й, само защото искат да бъдат третирани като хора, да убиваш политическите опоненти, защото искаш власт, да изолираш страната си от демократичния свят,под предлог, че някой иска да направи нещо на страната, докато ти я грабиш
182
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекорд! Русия арестува близо 3500 души на протестите за НавалниСлед този рекорд ще има още един. 30-40 души безследно изчезнали от арестуваните 3500.