Бурни реакции в ЕС заради присъдата на Навални

Над 1400 души са задържани
3 фев 2021 21:09, Петя Славова
32

  Над 1400 души са задържани, след като съдът в Москва реши, че Алексей Навални ще лежи в затвора близо три години. Последваха остри реакции от целия свят. България също осъди действията на Москва, предаде Bulgaria ON AIR.

Обвинения в нарушаване на човешките права и незачитане на върховенството на закона. Присъдата на Алексей Навални и арестите по време на протестите в негова защита изправи Москва пред остри крити от страна на световните лидери.

"Осъждането на Навални е неприемливо. Той трябва да бъде освободен максимално бързо. Съдебните процеси не трябва да бъдат политизирани", заяви премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Върховният представител Жозеп Борел използва Twitter, за да изрази позицията си.

"Осъждането на Алексей Навални противоречи на международните ангажименти на Русия относно върховенството на закона и основните свободи. Противоречи на решението на Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи, която постанови, че това дело неоснователно и неприемливо", категоричен е той.

Германският външен министър, заяви, че присъдата на Алексей Навални е жесток удар срещу основните свободи и върховенството на закона в Русия.

"Алексей Навални трябва да бъде освободен незабавно. Литва и Латвия призоваха за нови санкции срещу Русия", допълни той.

А от германското правителство заявиха, че налагането им не е изключено. Призиви за незабавно освобождаване дойдоха и от Съединените щати и Великобритания.

"Призоваваме руското правителство незабавно да освободи Алексей Навални, както и протестиращите, които бяха задържани неправомерно през последните седмици в страната", гласи призивът на САЩ.

Отговорът на вълната от критики не закъсня. Говорителката на външното министерство на Русия - Мария Захарова, призова отново световните лидери да се фокусират върху проблемите в собствените си държава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
9 преди 3 години
"Смешен плач" !Я да се поогледат за насилието в техните страни!Пратиха го да прави държавен преврат ,а сега плачат за неуспеха му.Започвам да си мисля , че през 30-те години на миналия век те създадоха диктатурата на Сталин с изолацията на Съветска Русия , с цел да компроментират социализма ,който се изграждаше там!Претоплена манджа!Но тази Русия не е онази-има силата да ги ликвидира вкупом!Изолират я , изтласкват я в Азия -какво очакват , вместо да подадат ръка!?
26
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Анонимен 26"Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе"Ото фон Бисмарк
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъждането на Алексей Навални противоречи на международните ангажименти, поети от Горбачзов и Елцин, относно върховенството на пиндостанския закон на руска територия. Смешен плач.Плачт нещастниците, които си въобразяваха, че могат да заповядват на Русия и на Путин, тъй както заповядват на васалите и слугите си.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да прекратят Северен поток 2, аман от лицемерие и празни приказки.
23
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Путин много не му пука от корумпираните европейски чиновници ще ги купи както купи Шрьодер, но с Байдън няма да може да се справи. От тук нататък САЩ ще действат с Русия на принципа "Щом искате да водите война с нас, тогава си създайте свои Гугъл, свои социални мрежи, свой интернет, свои компютри, свой Епъл, Амазон, свои системи за международни разплащания и своя световна валута." От тук нататък всичко за Русия ще става много по-трудно, особено в сферата на финансите.
22
10
 
4
 
! Отговори
Против Русия не е-- преди 3 години
--равно на против Путин ! Това първо ,а второ Путин и кагебето си управляват като царе и си живеят като такива сигурно дава 70--80% от брутния продукт на силовите структури ,че да го държат .....
21
9
 
3
 
! Отговори
Навални се жертва ! преди 3 години
Въпроса е дали не беше доброзорно ? А и не се знае как ще излезне от затвора .....все нещо се случва на противниците на Путин,много са невнимателни....
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални беше свободен и избягал от Русия. Защо го пратиха за пари обратно?
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще осъдят убийците от Капитолия и техните началници от сената и конгреса?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият Ленин на Запада е много зле. Няма да направи революция в Русия.
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го прати в Русия?Първо го тровят, лекуват го, пращат го обратно в Русия.Навални е куклата на Запада, с която си играят.
16
15
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Агресивна външна политика,деспотична вътрешна.Върхушката в Кремъл не иска да чуе воплите на обеднелия народ,който се бори за хляб и свобода.Но иде Видов ден...
15
3
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
е какво се учудвате?-Тояклоун го върнаха НАРОЧНО в Русия,за да имат поводи да лаят!Защо не му дадоха статута на "Преследван от властта политически бежанец" и не го оставиха в Швабия?-Ами защото както казах,тояКЛОУН им е нужен за да лаят!А той е приел тая си роля с пълното съзнание,че е включен в "Голямата Игра"...И това вероятно повишава спатъхнатото му самочувствие....Така или иначе,лаенето на шматките и ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ!Нахални е осъден от руски СЪД,НЕ от Путин,или..Захарова,прим
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко не е България. Тва че бойко си прави кампания на анти-ко.мунист е друг въпрос...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гейовете са лицемерни !
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Асанж като го държат и изтезават в Лондонската кула няма проблем.
11
3
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 години
Европа е срещу Русия, значи и баце също, като овчица в стадото, и не може да е на друго мнение, трябва да пее в европейски хор. Навални е срещу Путин, значи е приятел на Европа.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бурни реакции = силни сигнали и ясни послания. На нас нормалните хора ни е през оная работа за дневални.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа само че имам приятели българи които живеята в москва от доста време тоя навални събира по митингите по малко хора от сдс през 90 те тва си е жив резил основно това са млади аутсайдери
8
4
 
24
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А нещо за АСАНДЖ и СНОУДЪН чува ли се ???????