Нобелов лауреат с похвали за руската ваксина "Спутник V"

При мутация на вируса няма да е сложно тя да се "поправи"
4 фев 2021 13:00, Елка Василева
70
Нобелов лауреат с похвали за руската ваксина "Спутник V"
Снимка: архив, БГНЕС

Ефективността на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" изглежда много обнадеждаваща, а промяната на препарата в случай на мутация на вируса няма да бъде сложна за производителите.

Това заяви за ТАСС носителят на Нобелова награда за медицина през 1996 г. австралийски вирусолог Питър Дохърти.

Още по темата
"Ефективността на "Спутник V" – над 90%, изглежда великолепно, а освен това Русия има дълга история на разработка на добри ваксини. Стратегията на използване на два аденовирусни вектора има смисъл и тя, както разбирам, е използвана в „Спутник“. Естествено, ако вирусът се промени значително в резултат на мутация, изглежда, че сега се намира в процес на трансформация, създателите на ваксината ще трябва малко да "поправят" препарата, но това няма да бъде сложно", коментира Дохърти.

Вирусологът отбеляза още, че стратегията за използване на два аденовирусни вектора е била използвана и при създаването на ваксините на компаниите "Янсен" и "АстраЗенека", предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
лекар преди 3 години
Ако се одобри и у нас ще ваксинираме хората и с нея.Нямам нищо против руските ваксини.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикМравка злобна се опитва да обиди Путин -на незнаен новинарски сайт, като смело го нарича "джудже" :) :) Яко смешно!
54
21
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Това заяви за ТАСС носителят на Нобелова награда за медицина през 1996 г. австралийски вирусолог Питър Дохърти."===Джудженцето си е купил някой беден и пропаднал западняшки учен, да го гали по плешивата главичка. Той цял замък си построи, та един *** няма да си купи да го хвали
53
7
 
3
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До АнонименДефинирай "червените".Каво 'лъжем' и кое казваме "откровено"?Или толкова много неща искаш да кажеш а не можеш, че от напъване само червено ти е пред очите?
52
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмериканокакашкаЧервените лъжете даже и когато си признавате "откровено".
51
3
 
7
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До Анонимен - Обама Чебурашка.Хвана ме за негромотното постване -бях развълнуван.Драги ми грозни и по душа и по вид Чубри - няма как да ти сбъркаме и изказа и папагалщината!Пак се оправдаваш в стил "Кой ми ср.а у мойте ***?!"Да си призная, не съм русофил, но ти ме правиш тотален американофоб!
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мутация доливаш още малко водка и ..готово , ко му плащаш ..е , не секи пациент го възприема така , ама не може да угодим на всичики
49
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмериканокакашкаНие не сме никак Очудени от нивото на грамотност на русофилите.Иначе руснаците имат доволно достъп до медиите на запад: едно, че сами финансират техни медии там, за които се знае, че са директно финансирани от Русия, и второ, че намират достатъчно пропаднали индивиди, да прокарват "информацията" им. Също както в България, между другото.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашка - на задна прашка!
47
3
 
12
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До Обама ЧебурашкаТочно обратното!!(но не очудваме на такъв отявлен американофил и пропагандист)От обявяването насам запада води мащабна дезинформационна кампания, която има две основни цели: От една страна се опитва да омаловажи постиженията на Русия в областта, а от друга - да промотира *** на западните фармацевтични гиганти.Първото ако се замисли човек е лесно видимо - руснаците нямат достъп до медиите на запад.Второто се вижда от всички - разреждания на дози, смесвани и тн...
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А ве Чибурашка,60% от износа на Австралия е природни ресурси, 80% от него е за китайския пазар. 90% от чуждестранните студенти в Австралия са китайци.
45
7
 
20
 
! Отговори
А ве Чибурашка, преди 3 години
Направо кажи,че този нобелов лауреат и всички австралийци са комунисти до мозъка на костите и на всички Китай и Русия са им платили,за да ползват техните ваксини. Ми така де,няма да си играем н виа дребно,ама ха. Мама ви и болни мозъци.
44
2
 
19
 
! Отговори
неваксиниран преди 3 години
Дали е възможна нормална дискусия?Очевидно-не.Истината е,че никоя ваксина не е надеждна,защото не е преминала общоприетите срокове и начини за изпитване.За Пфайзер изпитателните срокове били до 2023 година.В момента има политическа надпревара и надпревара за печалби.Провежда се гигантски експеримент ,в който сме нещастни опитни мишки.Няма и да разберем кой е умрял заради вируса и кой е умрял заради ваксината.Това е страшното,а не чия била ваксината.
43
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските постижениея са като извънземните.....всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал :)
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"- супер са, че те държат нащрек, а?!"Супер ли са?:))))))))
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка Не ти ли омръзна да си на всяка манджа меродия, аман от кре.ени
40
33
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... експерти казват, че руската ваксина е много добра, дори най-добрата в момента на... Руската хибридна пропаганда в действие! От лятото насам Русия води мащабна дезинформационна кампания, която има две основни цели. От една страна Москва се опитва да омаловажи постиженията на западните фармацевтични гиганти, а от друга - да промотира собствената си ваксина.
39
17
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Христо ХристовПрочети преди да пишеш глупости.
38
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече експерти казват, че руската ваксина е много добра, дори най-добрата в момента на пазара. Но мен много ме съмнява дали ще започнем да я внасяме, разбира се чисто по политически причини. От което за пореден път ще се види лицемерието на ЕС и колко му пука за здравето и живота на гражданите...
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега очакваме Путин да обяви братска помощ за братския австралийски народ ...... 4-5 палета за снимките, но иначе няма ръка да хванат, щото там китаеца казва как да е.