ЕС e „за“ диалог с Русия, но среща с Путин няма да има

Предложението на Меркел и на Макрон предизвика разногласия в ЕС
25 юни 2021 08:06, Елка Василева
26
ЕС e „за“ диалог с Русия, но среща с Путин няма да има
Снимка: архив, БГНЕС

Европейските лидери се обявиха за диалог с Русия по теми от взаимен интерес – това стана ясно след приключилото рано тази сутрин в Брюксел заседание на Европейския съвет, предаде БНР.

Европейският съвет очаква от руската страна повече конструктивна и политическа ангажираност, както и да спре действията си срещу общността и страните членки и трети страни, се казва в приетите заключения на Съвета.

Още по темата

В тях се посочва необходимостта от твърд и координиран отговор на всякаква злонамерена, незаконна и подривна дейност на Москва, като за това се използват всички налични инструменти на ЕС. За тази цел Европейският съвет призовава Еврокомисията и върховния представител по външната политика да представят варианти за допълнителни ограничителни мерки, в т.ч. и икономически санкции.

В документа се добавя, че лидерите остават отворени за диалог с Русия в области от взаимен интерес като климата и многостранни въпроси като Сирия, Либия и ядреното споразумение с Иран.

Държавните и правителствени ръководители изразяват и съжаление за ограничаването на основни свободи в руската страна и все по-стесняващото се пространство за гражданското общество.

Членовете на Европейския съвет отхвърлиха предложението на Германия и Франция за среща с президента Владимир Путин.

По-рано канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон защитиха предложението да се възобновят срещите и дискусиите с Русия на най-високо равнище

Редовните срещи на европейските лидери с руския президент Владимир Путин бяха прекратени през 2014 г., след като Русия анексира полуостров Крим. Предложението на Меркел и на Макрон обаче предизвика остри разногласия в Евросъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
1
 
! Отговори
За какво да говорят преди 2 години
с Путин?Освен експорт на злато,суровини и енергоносители,какво друго прави Русия?А-а,изнася и оръжия за диктоторски режими по света.В Европа-за Сърбия, Армения и Белорус.Това не ни касае-имат пари,купуват си.За другите експортни пера-плащаме си,получаваме.Да тупат Путин по гърба и да казват колко е велик -няма да свали цените,сваля ги конкуренцията.Щом Путин иска да харчи пари за оръжия-да се надбягва с чичо Сам,но дали няма да стане както със СССР,фалиран и срутен от гонката в оръжията?
20
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Интересно как ще преговарят с Русия без да разговарят с Путин? Това откъдето и да го погледнеш, показва липса на здрав разум. Дано Германия и Франция успеят да ги вразумят след време.
19
1
 
4
 
! Отговори
още преди 2 години
До ЕС Двуличие 15 Холандците искат от догодина да затварят най-голямото находище на газ в Западна Европа , това в Грьонинген . Ще отвори дупка от дни 15-20 млрд .куб . метра . А изминалата студена зима показа едно . Хване ли голям студ , всеки забравя , колко "лоша " е Русия . Германия, Полша , Украйна , Прибалтика и т.н . се надпреварваха да увеличават покупките на руски газ . А и да не забравяме - засега Дания отряза Полша за газопровода , който да пренася газ от Норвегия към Варшава
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕС Двуличие 15 --- А защо да го спира ? Някои страни се отказват от въглища , ядрена енергетика , няма как ВЕИ-та да ги заместят . Ако искат да си поддържат стандарта на живот , ще им трябва евтина енергия , идваща от евтин газ. Зимата в Тексас показа какво може да стане , ако се чака на презокеански доставки само . Друга тема е ,че компаниите заобикаляха Европа и продаваха газа в Азия - по-високи бяха цените там .
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как диалог безговорене типична либеращина
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Путин трябва да се среща с васалите ,нали вече се срещна с техният господар и от къде са сигурни слугите ,че той иска да се среща с тях ?
15
6
 
6
 
! Отговори
ЕС Двуличие преди 2 години
ЕС е както винаги двулична. Защо не спря Северен поток?
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Байдън вече свали гащите.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляци, естонци, холандци, румънци... Изобщо всички, за които дори България не трябва да е в ЕС.
12
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диалог с Русия "да", но само след деокупацията на пиратския полуостров Крим от руските пирати.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел, Макрон и Курц са главните преговарящи с терористите и бандитите от Масква. Приветстващи преговорците са Радев, Земан и Орбан. Всички останали от ЕС са на принципа никакви преговори с терористи и убийци.
10
12
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ВСИЧКИ ЗНАЯ, ЧЕ МЕРКЕЛ Е ГЛАВНИЯ ПОКРОВИТЕЛ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!
9
6
 
18
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Европа или Азия? Ние пак сме на дъното в губещата общност. Путин си го преместил, а западната икономика става все по-неконкурентноспособна. Видях в Немско как изчезва духа на Германия, става арабско-афроевропейски. Подобно е и в Северна Италия, в Австрия още не, но се започва и там. Да е жив и здрав Орбан! Ние сме глупав мат,рял, избираме все повече свали-*** правителства и чезнем като нация.
8
23
 
9
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Какво има да преговарят с терорист и масов убиец? Санкции и изолация до дупка!!!
7
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел и Макрон съдействат на диктотора Путин и забиват нож на държавите от Източна Европа...
6
6
 
14
 
! Отговори
Страхливци преди 2 години
Страх ги е, страх от Путин...
5
6
 
15
 
! Отговори
Това е единственото преди 2 години
спасение на ЕС, той е толкова на Русия, колкото и на САЩ. Да не забравят, че Европа е съсобственост между две велики страни, не забравяйте ВСВ. Ако САЩ завладее ЕС, ще бъде погубен от краварите, това им е целта, затова плашат с Русия. На нас забраниха южен поток, но Меркел си направи Северен и САЩ газ пи каят сега!?
4
13
 
13
 
! Отговори
Няма проблем преди 2 години
ЕС не искат, Русия не се натискат. Ще клекнат, рашките бърза работа нямат - зима идва. То и *Северен поток -2* нямаше да го бъде ама...
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С Путин може да се среща само началника от Вашингтон. Какви европейски лидери, какви са тия волности...
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редовните срещи на европейските лидери с руския президент Владимир Путин бяха прекратени през 2014 г., след като той им каза в очите, че те нищо не могат да решат сами, а чакат заповедите на хегемона.