ЕС сериозно обезпокоен от закриването на „Мемориал“ в Русия

Решението предизвика реакции и в Европейския парламент
29 дек 2021 14:12, Елка Василева
42
ЕС сериозно обезпокоен от закриването на „Мемориал“ в Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е сериозно обезпокоен от решението на Върховния съд на Русия да ликвидира международната организация „Мемориал“, написа в Тwitter върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той подчертава, че организацията е изиграла основна роля за защита на паметта за политическите репресии и нарушаването на човешките права, предаде БНР.

Още по темата

Решението за закриването на „Мемориал“, която разследва престъпленията по време на сталинския терор и бе създадена от Андрей Сахаров през 1989 година, бе взето вчера.

Решението за закриването на „Мемориал“ предизвика реакции и в Европейския парламент.

Евродепутатките от ЕНП Раса Юкневичиене и Сандра Калниете настояха властите в Русия да преосмислят решението и да спрат продължаващото смазване на гражданското общество, активистите за човешки права и независимите медии в страната.

„С ликвидирането на „Мемориал“ Кремъл иска да ликвидира историята на милиони жертви на политическия терор на Съветския съюз, както и данните за хиляди политически затворници в Русия в момента“, подчертават те.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
0
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Е то там какво върви?
7
31
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
ЕС , дори да се самоизолират страните, НАТО ще продължи да се укрепва и ще увеличат военните разходи. Русия няма шанс. Не са го разбрали още.
6
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си закриват, каквото и да закрият си остават едно блато от мужици където ни бизнес, нито нищо не вирее, само разни злобни форумни мишки ги хвалят и тяхното джудже комплексар.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НПО-та и грантаджии там не вървят.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да направим Мемориал за унищожаването на цели градове с невинни цивилни хора - Хамбург, Дрезден от Великобритания и САЩ.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се смея ли на тази новина :))))
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - Вие сте ненормален!
1
10
 
35
 
! Отговори
така се прави преди 2 години
В България има над 33хил НПО-та и секти. Повечето на еврейска и американска издръжка, с единствената цел закриването на страната в кратки срокове.