САЩ и Русия преговарят по гаранциите за сигурност, поискани от Москва

Започна дипломатически маратон, от който ще зависи сигурността в Европа
10 яну 2022 16:08, Елка Василева
157
САЩ и Русия преговарят по гаранциите за сигурност, поискани от Москва
Снимка: БГНЕС

Руско-американската среща по предложените от Москва гаранции за сигурност започна в Женева. Тя поставя началото на дипломатически маратон, от който до голяма степен ще зависи сигурността в Европа.

Лидерите на двете делегации Сергей Рябков и Уенди Шърман проведоха снощи предварителни разговори, които бяха определени като „трудни и делови“.

Още по темата

БНР привежда позициите, с които преговарящите отидоха в Женева.

Съединените щати са готови да обсъждат мащаба на военните учения в Източна Европа, но не и числеността на войските в региона, каза Антъни Блинкън. Той посочи, че трудно може да се очаква реален напредък, докато трае напрежението по украинската граница.

На своя ред руския представител Сергей Рябков изтъкна, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и международна политика и че НАТО трябва да се върне в границите си до 1997 г.

Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО. В документа се посочва, че двете страни не гледат една на друга като на противници и създават "механизъм за консултации, координация и общи действия".

Друго изискване на Москва е да бъдат приети взаимни гаранции, че няма да бъдат разполагани ядрено оръжие и определен клас ракети извън националните територии на Русия и САЩ.

Рябков каза след снощната среща с Шърман, че се надява двамата да не си изгубят времето на днешните преговори. Попитан от журналисти дали е оптимистично настроен за тях, Рябков отговори, че никога не губи оптимизма си.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предупреди, че Европейският съюз не бива да бъде изключван от тях и добави, че Москва се опитва да отстрани ЕС от преговорите, като търси директен контакт със Съединените щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 Всички страни, до които може да достигнат руските конвенционални и ядрени оръжия. Колкото повече се хвалите с хиперзвуковите измищльотини на Путин, толкова по-смешни са претенциите на Кремъл (и съответно вашите напъни тук), за "географски" ограничения. Ако искаха да се избъзикат с Русия, НАТОвците можеха да поставят като контраусловие за отстоянието на оръжията от потенциалните цели на минимум 2 хил километра. Русия трябваше да си изнесе цялата армия зад Урал.
26
1
 
4
 
! Отговори
мини макс преди 2 години
Да си додем на думата-ще има разкешване за краварите и бившите колониални империи!Все има свой край па чак и печатницата за зелени нефелни хартийки!Време е империята на античовечноста да бъде разрушена!Или света тях или те света!И понеже сме на вълна олимпиада и кравефермата я бойкотира политически запазете мълчание и внимание и ще чуете какво са се споразумели Путин и Си!Запомнете датата-04.02.2022!Е па все има край-па чак и мини макс!
25
1
 
2
 
! Отговори
Нищо не е сигурно преди 2 години
До Анонимен 26: Тия сметки кой с какво разполагал си ги правиш както се казва "без кръчмаря". При съвременните оръжейни системи никой не е защитен. САЩ го знаят, и затова ще преговарят.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24. Та до кои десетки страни в Европа Русия е разположила оръжия?!?!
23
1
 
6
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 2 години
На тая стара сбръчкана скумрия от САЩ занесоха ли й стол за срещата или ще стои права пред другаря Рябков, както Урсула пред Ердоган?
22
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русофил "При условие, че 95% от българите уважават руския народ," Русофилите не сте 95% от руския народ. С изключение на тази, които сте се закачили на хранилките на Путин, почти не останахте такива, които да са отгледани със пропагандата на комунизма. Останалите говорят английски и немски, а Русия е за тях страна на диктатора Путин (какъвто си е).
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Започна дипломатически маратон"------------------------------------------------------------------------ Кой ви съобщи подобна глупотевина? Пиндосите ли? Не чухте ли руснаците? Маратон няма да има. Нито дипломатически, нито балаболски.
20
0
 
7
 
! Отговори
Какво следва? преди 2 години
Какво печелят европейските държави ако НАТО и Русия струпат войски като за реални военни действия от двете страни на руско-украинската граница. Не е ли по-добре да се договорят никой да не разполага военни части над определен контингент до границата? А като се струпат, може и да почнат да се стрелят, и тогава кой първи гръмнал ще е без значение. И ще забъркат и нас.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия няма как да изгуби 150млн от Световното население 1/6 от Земята и всички ресурси
18
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да питам сериозно има ли някой тука да мисли, че путин ще започне война със САЩ??? И ако " ДА", на какви шансове разчита срещу НАТО- ( старият съюз, воден от Америка с 1.5 милиона армия и ХИЛЯДИ ЯДРЕНИ РАКЕТИ + новите Полша, Унгария, Румъния, Прибалтика eat.) Айде Бг- ru я изключвам, че много е " въоръжена" :)))) Питам ви понеже лаете като пинчери а и изобщо не броим щатската Флота и Авиация....Личното ми мнение е, че путин се изхвърли върху мокър песък....
17
2
 
12
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Много лаяч тук срещу Русия. При условие, че 95% от българите уважават руския народ, тия има-няма 5% пecoве много гласовити бе! Вижте, четете история. Всяка експанзивна империя в човешката история се е проваляла, независимо от технологиите. Просто с увеличаване на обема земи и хора под контрол, разходите за тормоз и подтискане удрят небесата. Това са видяли от Римската империя, отоманците, англичаните. Русия си трайкаше 30г. свита на своя територия и си ъпгрейдваше оръжията. Сега тя е на ход!
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кой търси война? "Хайде де. Русия не е разположила оръжие до границите на САЩ." Тя в момента воюва в чужда държава в Европа, и е разположила оръжие на границата на десетки държави в Европа, а ако се вземат предвид хвалбите на рублофилите, че Русия разполага с оръжия, които проеодоляват всяка защита, това къде са географски, не играе никаква роля. С други думи, опитите за оправдаване на северноазиатските сатрапи, имат за цел единствено да им изближат обувките.
15
3
 
10
 
! Отговори
Кой търси война? преди 2 години
До Анонимен 16: РУСИЯ ТЪРСИ ВОЙНА? Хайде де. Русия не е разположила оръжие до границите на САЩ. На обещанията на американците не може да се разчита. Обещаваха на Горбачов, че ако изтегли руските войски от Германия НАТО няма да се разширява на изток. А той взе, че им повярва, даже не поиска това да се напише черно на бяло. И всички знаем какво стана. Но с Путин тоя номер с празни обещания няма да мине.
14
1
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 15: Това са си твои съчинения по опорна точка. Русия и Китай заедно са твърде колям кокал дори и за САЩ. А за изолация от сателитите на САЩ просто не си струва да се говори. Джавкат отстрани, но не се отказват от руския т газ и нефт.
13
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От как се помня русофилите у нас и майка им русия " побеждават" Америка, все те са по хитрите, по ербапите и т.н, накрая разбира се се случва точно обратното! Сега е същата истерия, Америка да се " изтеглела", абе вие луди ли сте, кой се " изтегля" без война- студена- гореща каквато и да е? И още, ако русия мисли че е достатъчно силна за да победи САЩ, ми нека се пробва в каквото и да е съревнование- въоръжаване, икономика, или директна война.. Ама са мухльовци и знаят че Щатите ще ги опънат
12
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пак по опорката? "А сега пък "крепостните" ще му обяснят на Блинкен какъв ще бъде отговорът на Русия." Чакаме. Кариерата на Путин е низ от провали. Страната е в масивна изолация, а Русия е смятана за ненадежден партньор и диктатура. От това повече Путин не може да се провали като политик.
11
1
 
11
 
! Отговори
Какъв е изборът? преди 2 години
Какво предлага Русия на НАТО: взаимни гаранции за сигурност или взаимни заплахи. Да видим какво ще изберат. САЩ може и да изберат заплахите, защото си мислят, че са достатъчно далеч. но при съвременните оръжейни системи никой не е защитен.
10
2
 
11
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 12: А сега пък "крепостните" ще му обяснят на Блинкен какъв ще бъде отговорът на Русия. И сигурно няма да им хареса. За да започне Русия такива преговори, значи има готови сценарии за всеки изход. С каквото се е заловил Путин, не се е провалял.
9
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блинкен вече обясни на крепостните, че бълнуванията им за ограничаване раширяването на НАТО, могат да си ги разправят един на друг на чаша одеколон ....
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде се е чуло и видяло мъж да преговаря с жена като жената седи няколко нива по-долу от мъжа в обществото.