България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия

Блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна
24 яну 2022 16:44, Нели Христова
243
България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз планира да разшири списъка със санкции по Крим, като включи в него пет физически лица или организации, съобщава "Шпигел", позовавайки се на документ на германското посолство в Брюксел.

Според вестника санкциите са били инициирани от представители на Литва, България, Румъния, Дания и други държави на заседание на работната група на ЕС. Според поддръжниците на санкциите, те са замислени като "необходим отговор на Русия поради продължаващата русификация на анексираните области". Не се уточнява кои лица или организации ще бъдат включени - тази информация се пази в тайна, за да не могат потенциалните цели на санкциите да предприемат предварително контрамерки.

Представителите на Германия, Италия и Финландия изразиха резерви от своя страна, като посочиха необходимостта от анализ на решението, което предстои да бъде взето. Германия вече е направила такава оценка и е одобрила приемането на нови санкции, пише "Шпигел", позовавайки се на собствена информация. Представителят на Германия ще подкрепи санкциите на следващото заседание на работната група.

Както се отбелязва в публикацията, все още не е взето решение за точния обхват на санкциите в случай на руска атака срещу Украйна; западните политици очакват да разберат най-напред намеренията на руския президент Владимир Путин, за да преценят отговора в зависимост от "тежестта на руската агресия", а освен това искат руските власти да не знаят какво ще се случи в случай на атака срещу Украйна, за да направят последствията "непредсказуеми".

"Не бихме определили цената на евентуалните действия на Русия. Това би създало предимство за Путин", казва високопоставен дипломат от ЕС пред "Шпигел".

ЕС - в консултация със САЩ и други съюзници - настоява за изготвяне на пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия, съобщи от своя страна АФП.

Не се очаква външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции днес, а източник от ЕС заяви, че могат да бъдат засегнати огромните доставки на нефт и газ от Русия за Европа.

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложна задача да състави свой набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Новото правителство на икономическия лидер Германия се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и с колебания относно призивите за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и повдигна въпроса за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напусна ЕС в края на 2020 г., засили реториката с Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев. А по-рано днес министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня" - визирайки кървавия конфликт на Москва за територията през 90-те години на миналия век.

Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящите руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан.

Сегашните опасения от руско нахлуване са следствие от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от Москва. Киев вече води конфликти на ниско ниво с подкрепяните от Русия бунтовници, контролиращи част от източната част на страната, които отнеха живота на 13 000 души през последните осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хъхъхъхъ Тва Жириновски го казва а не аз (пич) Аз само ви отварям очите за това което наще медии ви ги затварят . Каза че на 200 кл от Санкт Петрбург има деверсанти на нато .
106
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дидо, и без да обмисля ще спре износа. Газът скъп, заводите за торове спират, марули нама да има за вътрешния пазар. Ще се молим да внасяме марули от РФ.
105
0
 
7
 
! Отговори
До Дидо преди 2 години
Няма проблеми. От марулите водка не става.
104
5
 
18
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Когато сме заложници в играта на един дементен старец и един мъж в критическа, но упорито едно лъжливо гелосано момче ни убеждава, че " няма страшно" и подкрепя чуждите интереси , а иначе разчитаме на някой друг , както винаги. В 21 век да си играем на война е много , много тъжно и най - вече опасно . Особено ако идва от човек, който не помни какво е ял вчера и е побегнал от друга страна, оставяйки 8500 военни джипа и техника. Защото - когато заплашиш- ще се уплашиш. #нямастрашно
103
10
 
4
 
! Отговори
хъхъхъхъ преди 2 години
До Анонимен 114 - СССР не съществува от 30 години, пич. Никой не е в границите на СССР, но Русия е в границите на Украйна и още няколко държави, сеш' се?!
102
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жириновски казва че ,,конфликта е неизбежен,, Нада пакончит с огроза запада ,, НАТО трябва да се разпусне а оръжията да се изтеглят извън границите на СССР . Ние можем да съберем половин милион с опит от Афганистан до Сирия .
101
7
 
27
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
България обмисля да спре износа на марули за Русия.Руснаците ги чакат гладни дни.
100
17
 
10
 
! Отговори
До 109 преди 2 години
Напушваме ме смях като гледам какви неща правят руснаците и особено "благочестивите" рускини, за да се доберат до гражданство на някое от тия смешните държави, които си изброил. :Д
99
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите не работят. За нас е по-добре да обявим война на Русия. Всичко ще приключи бързо и с взаимна полза.
98
19
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много тролчета русофилчета , ейййй! Заработвайте си надника!!
97
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви ли напушва смях, когато представители на Литва, България, Румъния, Дания и други подобни дребосъци на пълен сериоз заявяват "Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега"?
96
10
 
8
 
! Отговори
До тряс преди 2 години
Честито, ти си поредната демонстрация на русофилския умствен багаж.
95
12
 
14
 
! Отговори
Тряс преди 2 години
Абе, когато българските сепаратисти анексираха Източна Румелия от османците в полза на агресора България, искахме ли санкции, че нещо съм забравил?
94
0
 
13
 
! Отговори
4-ти км преди 2 години
В общи линии, в такива моменти се разбира кои са истински политици и кои - психопати, контролиращи дистанционно смъртта на десетки и стотици хиляди. А, да видим сега кой отбор с какви играчи и треньори е. Кой ще излезе по-големият сбърканяк.
93
5
 
31
 
! Отговори
до 104 преди 2 години
Ами отивай на украинския фронт да демонстрираш грубата сила вместо да се правиш на мъж по форумите.
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оооо бай
91
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станахме по католици и от папата, само за да се подмажем на краварника.
90
1
 
19
 
! Отговори
Heh преди 2 години
Осъзнайте се!!!
89
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50% от населението на Украйна се определя като руснаци. Така че кой на чия страна ще воюва а ще вощва ли изобщо е много интересно. Ама ние се пънем. Май на куц кон залагаме
88
1
 
6
 
! Отговори
Тодор ЖИВКОв преди 2 години
България не е нормална страна , аз се отказвам да се боря за ОПРАВИЯТА на България ! Ако желаете ме издигнете да управлявам, ако желаете не ме издигайте да правлявам ! Решението е изцяло ваше !