Цените на горивата - причина за напрежението Русия - Украйна - САЩ?

Проф. Чуков: Путин няма полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай
17 фев 2022 22:00, Анисия Иванова
60
Цените на горивата - причина за напрежението Русия - Украйна - САЩ?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Още с влизането на украинската криза в нашия дневен ред бе ясно, че това е тест за лоялност. Всяко едно правителство в рамките на двата блока трябваше да декларира своята лоялност и се оказа, че две държави не отговарят на принципите на солидарност. Това каза проф. Владимир Чуков, международен анализатор, арабист и преподавател, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Единият е добре познатият Виктор Обран и другите са неговите съседи словаците, които засега, на този етап, излъчват двусмислени послания - страх ги е от Русия", анализира той.

България не е в тази група, категоричен бе гостът: "Отделно в рамките на националния дебат човек трябва да си направи анализ".

Още по темата

Относно информацията за частично изтегляне на руски военни части от границите на Украйна и възможността това да е блъф, гостът каза, че чрез наблюдателната техника, с която се проследява случващото се в региона, действията се виждат в детайли и това, което е било "ужасяващо само до преди три-четири" дни, е било насочването на тежката артилерия на боева позиция срещу Украйна и фактът, че на всеки войник "на първа линия е дадена кръвна плазма за един месец".

Ситуацията около Украйна много прилича на тази през 1990 година в Ирак и Кувейт, сподели събеседникът. "1990 година Саддам Хюсеин разхождаше своята армия из страната и в един момент я стовари на кувейтската граница и там я държа известно време, докато напомпи цените на нефта. Тогава цените скочиха неимоверно много. След това имаше неблагоразумието да влезе и да анексира Кувейт. Тогава в Пустинна буря му се размина, но знаете след 13 години каква беше съдбата на Саддам Хюсеин", обясни Чуков.

"Путин сега се опитва да удари три заека. Първо - да маргинализира Украйна, защото тя е убежището на всички антируски елементи на територията на бившия СССР или в самата Руска федерация. Киев се превърна в нещо като Истанбул за ислямистите," но не успя.

Втората цел беше да се разбире Евроатлантическата солидарност, но "постигна обратния ефект с изключение на Орбан, който прави много жалки изявления за човек, който претендира да е антикомунист".

Третата цел е макроикономическата ситуация. Напрежението се появи през зимата, защото най-големият съюзник на Путин е студеното време. Той сега казва, че се оттегля, но започват маневри в сирийски териториални води. "Те казват - ето, погледнете ни колко сме могъщи".

"Буквално преди три дни на територията на Сирия стъпи един контингент от 200 човека беларуски военослужещи. Това беше голямата критика от страна на арабите, че Русия кани Беларус в Сирия... Това показва, че фронтът, който започва от Беларус, стига до Сирия и това отново е показване на мускули".  "Това иска да покаже, че Русия е мощна, голяма и може да се противопостави на Европа, но не съвсем".

Олаф Шолц беше човекът, който наистина усмири Путин. Блъфира се, че Русия може да се опре на Китай, категоричен бе Чуков. По думите му в подписаната в Пекин сделка между Русия и Китай се предвижда в бъдеще стокообменът да достигне 240 млрд. долара, а в момента с Европейския съюз стокообменът е 280 млрд. евро. "Тук е голямата перспектива - дали Русия има полза да влезе изцяло в прегръдките на Китай. Путин не би го направил", смята Чуков.

Според него Байдън трябва много добре да си направи сметката как си отиде СССР и как се сгромоляса Източния блок - с ниските цени на нефта.

"Тогава те бяха партньори със Саудитска Арабия. Това, което Байдън не може да разбере, е, че държавата Саудитска Арабия се управлява от Мохамед бин Салман. Със сигурност той не е най-големият демократ, но той е лидерът на картела в горивата ОПЕК+. Когато Путин разбра, че има пълен антагонизъм между Байдън и Мохамед бин Салман, тогава тръгна да прави тази акция - да нагнети напрежение".

Ако до този момент, може би до октомври-ноември, напрежението беше основно между Байдън - Мохамед бин Салман, то сега водещият фактор е руските войски на украинската граница, добави арабистът. "Саудитска Арабия е много важна. Роналд Рейган свали системата, която никой не смяташе, че може да бъде победена - СССР, комунизъм, Варшавски договор - точно чрез саудитите", добави гостът.

За перспективата Иран да се врезе обратно на пазара на петрол, гостът каза, че "основният стимул е да се запълни иранската квота".

"През март ОПЕК+ обеща да вдигне квотата си с 400 хиляди барела, което е нищо. Очаква се американците да върнат частично някак си иранския нефт на световните борси, но там има един лабиринт от местни интереси, от политически аспирации и икономически интереси, като според мен ще има завръщане на Иран на световната борса, най-вече със своя нефт".

На какво ниво е българската армия като въоръжаване и къде се позиционираме по рейтiнговата система на Global Fight Power? Защо Саудитска Арабия промени националния си празник?

Вижте целия коментар във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ информираха Гърция за отказа си от строителство на газопровода East-Med Pipeline от Израел и Кипър до Гърция който щеше да превърне Гърция в газов хъб на Европа. Документ с официалния отказ на САЩ получиха Гърция, Израел, Турция и Египет. Турция която беше против проекта тържествува. Заради проекта Гърция разруши проятелските си отношения с Русия като позволи на САЩ да изгради множество военни бази на територията и.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дмитрий Песков към премиера на Гърция на молбата му към Русия Газпром да намали цените на газта "Истате да ви продаваме газта без пари"?
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При васалите като България може и до глад да се стигне.
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жизненият стандарт на запад ще се срине поне няколко пъти. За да има производство е нужно потребление. Основната част от потребителките покупки на запад днес се реализират с потребителски кредити. А за да се плащат кредитите трябва икономика, а за икономика трябват евтини ресурси и енергия. А ресурси има само в Русия, и никак не са евтини. А освен това в Русия има Кинжал, Сармат, Булава, Циркон, Посейдон и Авангард.
22
11
 
1
 
! Отговори
тодор преди 2 години
Ресурсите на Русия са нужни. Съжелявам за руския народ, но просто са нужни. Или да продават евтино или....
21
1
 
4
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Разбра се кой го е счупил паметника на Апостола във Равно Поле от МВР Елин Пелин някой си със Б главно Разбрах че тоя син на Недко голям не бил добре Иван ли му беше името не помня Ако Разбере че е някой от тях лошо му се пише на тоя попоне да не разбира че става много страшно да го приключват случая бързо да го закрият не мисе мисли какво ще стане ако разбере сина му на Недко
20
0
 
10
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 2 години
Не бях чел такива бълнувания отдавна!
19
16
 
3
 
! Отговори
Галиба преди 2 години
Русия няма полезен ход. Просто ще трябва да отстъпи. Напрежението ще продължи много дълго време, докато не потече газ към Европа без пари. Няма друг изход
18
1
 
16
 
! Отговори
Е....важното е ... преди 2 години
...че ние сме мощни и Сила с двата пробити Миг29 и осем Ф16 на хартия. А да...и високия ни боен дух на 150кг ни ***.
17
1
 
13
 
! Отговори
Бря преди 2 години
този е анализатор че му се е приходило до тоалетна
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не а аналозатор, а лизатор на ана...Кому е нужна солидарност, зад която няма реална воля? Ще се разбягат като пилци всички надъхани от пропаганда и подведени от продажни правителства солидарни натовци.Ще останат крайно промити с пропаганда елементи, криминални и душегубци, които ще си намерят своето.Но в същите тези солидарни държави, ще се надигне реакция, точно обратна на търсения ефект.Не че нещо, но вече се е случвало.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно време думата професор стана обидна.
14
25
 
3
 
! Отговори
sd преди 2 години
ако путин отстъпи - всички ще разберат че е слаб и че русия няма сили за война, ако нападне украина - ще се превърне във военнопрестъпник, какъвто си е, а войната ще ускори разпада и краха на русия като държава. Слава на Украина!
13
0
 
14
 
! Отговори
Арабистът преди 2 години
Забрави Хърватия и Турция. Гърция с що не изгаря от желание да се намесва в конфликт, в който не участва натовска страна.
12
3
 
1
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Драги хора, запознайте се с мен и ме издигнете да бъда владетел на България и всъщност българската нация да спре да бъди поробена !Бъдете сплотени и умни, за да може българската нация да се оправим , но веднъж завинаги !
11
1
 
12
 
! Отговори
Marin J. Ruseborn преди 2 години
Това професорче, дали си е изплатил купената диплома, напълно?
10
1
 
3
 
! Отговори
Човек за реализации преди 2 години
Човек , който е лежал в психиатрия, това не е гаранция , че наистина е болен ! Гаранция е че психиатрите са мошенници !
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада запада изсмукаха каквото можаша от бившите сателити на СССР и сега и трябват ресурсите на Русия за да не западнат, но няма да ги огрее. Африканците също нещат и да чуят за западняците.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става? Русия трябваше да нападне вчера според западните медии.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викнете Боян Чуков човека разбира много повече от вашия Чуков.