НАТО и ЕС се провалиха, не намериха смислен изход за Украйна

Панчугов: Москва може да наруши баланса в Черно море
23 фев 2022 13:45, Анисия Иванова
167
НАТО и ЕС се провалиха, не намериха смислен изход за Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В лицето на Владимир Путин ние виждаме срещу себе си един лидер, който като че ли не търси истинско споразумение, каза политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Надявам се санкциите да сработят, да са добре прицелени и да са с ясен адресат. Единствената възможност апетитът на Путин да бъде спрян е "ако хората, близки до Путин, усетят санкциите върху собствения си джоб", каза гостът. "Всичко това е свързано с допускането, че Путин е рационален играч. Ако обаче това не е така, ако виждаме един вече излязъл от равновесие политически лидер, който се води от дневен ред, различен от рационалния подход в международните отношения, тогава потенциалните проблеми са доста сериозни".

Още по темата

"Големият въпрос е каква е крайната цел на това, което виждаме. От стратегическа гледна точка логичното допускане би било търсенето на независимост на тези две територии и създаването на буферна зона пред разширяването на НАТО. Политически обаче Путин не иска това. Това, което чухме в неговата реч, беше искане НАТО да се изтегли дори от територии, в които вече е. Не просто да спре разширяването на Алианса. Това, освен странно, е и неизпълнимо условие", допълни Панчугов.

Освен пряката опасност за България, свързана със зависимостта ни от руски газ, конфликтът в Украйна създава редица други опасности, сред които нестабилност, несигурност и възможен конфликт в Черно море, каза той.

"Ако Путин е способен да наруши споразуменията в Минск и преди това споразумението за независима Украйна, той може ли да наруши Конвенцията "Монтрьо" и въобще начина, по който се регулира достъпът през проливите на военни съдове в Черно море. Може да се наруши балансът на силите в Черно море и да се съживят всички други, съществуващи към този момент конфликти в този регион - Нагорни Карабах, съответно конфликта между Азербайджан и Турция. Може да се изостри в съвсем друг аспект регионалната сигурност, подчерта гостът. "Това са потенциални ефекти от наблюдаваното в Украйна и те не трябва да бъдат допускани".

Според него посланието на Путин изразява огромното разочарование на руснаците от начина, по който Русия функционираше през 90-те и началото на новото хилядолетие. Еднополярният свят, доминиран от САЩ, в международните отношение, изтри до голяма степен блясъка на Русия. Посланието, което Путин отправи бе насочено изцяло към имперското минало на Русия и оттам идва сантиментът към Украйна.

Сигнал за връщане на Русия на международната сцена има отдавна - конфликтът в Грузия, след това намесата на Русия в Сирия и начинът, по който западните съюзници позволиха конфликтът в Сирия да се превърне в преразпределение на силите на влияние в Близкия Изток между трима диктатори - Путин, Ердоган и президента на Иран.

"НАТО и ЕС се провалиха в това да намерят смислен изход от ситуацията в Украйна и създавоха едно статукво, в която Путин започна да се чувства все по-комфортно. Във вакуумът, който американската политика остави в последните няколко десетилетия, Путин се намести. При това доста успешно, тествайки граници и разширявайки тези граници все повече и повече", каза още Панчугов

Основен въпрос е дали танковете ще стигнат до Донецк и Луганск, или ще продължат навътре в Украйна. До този момент нямаше основателна причина и за това, което се случва в момента, добави събеседникът. По думите му това, което се случва в момента, е "от огромна стратегическа загуба за Русия". "По същество Путин се ангажира за пореден път с две републики, които в икономическо и политическо отношение са изключително нестабилни, населението е много бедно. От стратегическа гледна точка, извън разширяването на НАТО, това не носи нищо на Русия, но рискува огромни икономически санкции. Ще видим точно какви ще бъдат те", смята политоллогът.

Според него това, което наблюдавахме през последните две седмици, е изключително неадекватна реакция на западните лидери, включително и липса на лидерство. Посещенията на Макрон в Русия, начинът, по който той се зае да играе ролята на посредник между Путин и Байдън, организирайки срещи. Всичко това е доста несериозен подход към една изключително сериозна ситуация.

"Беше изключително важно да видим една твърда и единна позиция на западните лидери, особено на ниво ЕС, дори да приемем, че в НАТО такава не е била възможна. Можеше поне координирано Франция и Германия да се откажат от своята амбивалентна позиция".

"Начинът, по който бяха заявени исканията на Русия, беше откровена провокация и западните лидери мигнаха, което отвори посоката, в която Путин намества руската външна политика в Украйна", каза още политологът. "От тази гледна точка сме на етап, в който вече нямаме избор. Западните лидери трябва да намерят единна позиция и да бъдат достатъчно категорични в действията си, за да предотвратят по-нататъшна инвазия в Украйна. Това е добра новина. Вече няма накъде да се варира. Много ще е трудно оттук нататък да бъде намерено дипломатическо решение. Необходимо е да се поставят ясни граници".

"Системният проблем е, че изправени пред криза, и НАТО, и ЕС се оказаха за пореден път изключително неподготвени. Югославия и кризата в Косово беше един подобен случай, в който липсваха, и капацитет, и инструменти, и политическа идея как може подобна криза да бъде решена. Десетилетия по-късно ние виждаме абсолютно същото", каза още гостът.

Съществува ли заплаха за Литва, Латвия и Естония? Стои ли на дневен ред Грузия, където "ситуацията е абсолютно същата" като в Украйна?  Защо е от ключово значение Китай да бъде привлечен за съюзник и партньор на НАТО и ЕС? Могат ли икономически санкции срещу Русия да я поставят в толкова тежка изолация, че "историята да превърти своето колело и да се повторят събитията и фалитът на държавата от 1989 - 1990 година"? Работят ли санкциите спрямо Русия - какъв е опитът досега? Могат ли да се правят паралели между поведението на Русия спрямо Украйна и Китай спрямо Тайван? Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Завладяване на Европа, не е цел на Путин. По скоро подчиняването на Европа е цел на САЩ и Ингилизите.Най добрите години за тях, бяха следвоенните с план Маршъл. Европа се възстановяваше, Германците бачкаха яко, а англосаксите прибраха яко кинти.На Путин му трябва безопасност, и ако за това трябва да стигне до Берлин, може и да е вариант освобождаването на бившите от СИВ от сегашния им елит. Иначе да ги храни както СССР няма сметка.
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да си политолог и да си на хранилка. Политичският анализ убягва в една посока и вече не е анализ, а пропаганда. Иначе просперираща европейска държава България прави списъци за дърва за огрев на нуждаещите се и това е Новина. Май цената на газа не е по джоба на канадския Кирчо? А за АЕЦ Козлодуй какво да кажем - някой сеща ли се, че бяхме износители на ток?
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както Сърбия се залепи за Русия след Косово, така сега Украина си остава със запада след признаването на отцепилите се. Не е хубаво да се връща историята, която беше свършила, в Европа, но до тук се стигна и от липсата на знаещи като Кисинджър и Бжежински. Експертизата за Русия е много занемарена.
51
0
 
1
 
! Отговори
По на едро! преди 2 години
До до 67: На дребно, на дребно играеш! Направо 99.9% пиши, какво да издребняваме!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наскоро британският вестник Дейли Мейл публикува карта на лондонските предградия, на която бяха посочени стотици дворци и вили принадлежащите на крадливи руски чиновници и олигарси, които подлежат на изземване. Путин е успял да убеди олигарсите които ограбиха Русия и изнесоха капиталите на запад, че ще им гарантира да запазят парите си ако ги върнат и инвестират в двете нови републики, които де факто са (бяха) индустриалното сърце на Украйна, и дори ще могат да ги умножат.
49
2
 
10
 
! Отговори
Не се връзвам преди 2 години
До Играта на Путин: Аз внимателно следя събитията и единственият който заплашваше с ядрени оръжия беше Зеленски. Или това е друго?
48
1
 
9
 
! Отговори
Хюстън обади се преди 2 години
Тука много американофилчета пак изпаднаха в безтегловност! Четеш и се смееш! Коя от коя по-голяма глупост са изсипали! :):):)
47
13
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Гладни са 90 процента от руснаците и още по-гладни ще станат, даже ще започнат да се самоизяждат, след предстоящите жестоки санкции.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Играта на Путин - а какво ще завладява от Европа, какво има в изгладняла и бедна Европа, там нищо нямат вече. Путин иска само да си изнесат оръжията от границите на Рурия и източна Европа, и да правят каквото искат.
45
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е какво да направят ЕС и НАТО? Украйна не членува в НАТО и ЕС.............. САЩ са пеконструирали доста летища в Украйна по стандартите на НАТО, въоръжават ежедневно украинците, а ЕС им свали визите, за да може да има, до момента, нови 6 милиона роби. Както каза един украински политик, на времето Хитлер ги извозваше с вагони да работят в Германия, сега сами отиват. И за нас важи същото.
44
12
 
5
 
! Отговори
Играта на Путин преди 2 години
се казва ядрен шантаж - шантажира с ядрена война целия свят, за да завладее стъпка по стъпка половин Европа
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм първият.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако под "рационален играч" се разбира човек който всичко мери в пари -- то да, в Путин няма нищо рационално. Но някои хора под "рационален" все пак разбираме нещо по-различно.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла, Бла.Време е т. н. експерти да престанат с празнодумието и да повишат нивото на експертизата си, или да спрат да пълнят медии с инфантил.Също о да се намали нивото на манипулации в медийното пространство и да се ремине кум малко но рационално говорене.Зад президента на РФСР има стотици съветници, анализатори и др. екипи, така че личността на Путин е дъвка за кръжочници, от която няма да изкопи необмислено индивидуално решение в сегашната игра.Давайте по отговорни анализи, моля.
40
16
 
5
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Трябва да наложат на руснаците нова надпревара във въоръжаването, на която руснаците няма да издържат както на времето СССР. След това разпадът на Русия ще бъде неизбежен.
39
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правилно се казва ,че Путин е политически лидер, излязъл от равновесие .
38
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запада и САЩ...никога няма да нападнат Русия,но обратното не е много сигурно....и Путин го каза в прав текст.За това,винаги Демократичните държави трябва да са с една идея по добре във въоръжението от Тоталитарна Русия,за да има възпираш ефект.Мълча 10тина години,създаде модерни оръжия и започна прекрояване на граници...Трябва да му се каже ясно...Баста...
37
12
 
7
 
! Отговори
Даааа преди 2 години
Руската кауза е абсолютно чужда за България и българите и е в главите само на някои родоотстъпници с промити мозъчета.
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересното ще стана когато Полша, Румъния, Унгария и Словакия си поискат заграбените от Сталин територии по време на втората световна война и след нея, които сега влизат в състава на Украйна.
35
4
 
20
 
! Отговори
РЕФЕРНДУМ ЗА НАТО преди 2 години
Май има един двама дето мислят че нато е защитна организация, а не инструмент на щатите за икономически репресии! Хайде на открито преброяване!