Проф. Димитров: Санкциите срещу Русия слагат край на "Белене"

Намаляването на университети ще стане доброволно, добави той
Обновена: 23 фев 2022 13:01 | 23 фев 2022 13:00, Анисия Иванова
59
Проф. Димитров: Санкциите срещу Русия слагат край на "Белене"
Снимка: БГНЕС

Нова война в Европа не се очаква, но кризата ще продължи. В последните месеци има нов нюанс в поведението на Руската федерация. Тя доста по-твърдо поставя своите искания и това вероятно е пресметнат ход. Това коментира професор Димитър Димитров, ректор на УНСС и ръководител на Катедра "Национална и регионална сигурност", в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Има нюанс в поведението на Руската федерация - дали санкциите са вече неработещ инструмент за промяна в политиката, дали заемането на някаква по-твърда позиция е продиктувано от нещо друго, това не знаем в момента, но има такава промяна.

Още по темата

И двете страни губят. Русия също губи, защото веднага беше спряно сертифицирането на „Северен поток 2”, а там бяха инвестирани над десет милиарда долара. От друга страна ще се вдигнат цените на енергийните суровини. Ще има преразглеждане на бизнесите между Европа и Русия, което в много голяма степен ще засегне и България.

"Мисля, че това е краят на проекта Белене”, добави професор Димитров.

Смятам, че за момента това, което се случи около признаването на републиките и вкарването на войски, ще приключи, за да се види какъв е ефектът. По-нататъшно продължаване на действията от страна на Русия е съвсем друга ситуация, с което вече се навлиза на територията на Украйна и наистина ще означава инвазия в Украйна, посочи събеседникът.

Ректорът на УНСС коментира идеята за обединяване на университетите в България: "Съветът на ректорите е решил да бъдат създадени работни групи, които да работят по най-чувствителното направление от тези реформи – сливането на учебни заведения. За останалите неща – атестиране на преподавателите, борбата с плагиатството, увеличаването на научните изследвания, нямаме възражения”.  

Намаляването на университети ще стане доброволно, няма да стане от днес за утре и има успокоение в средите на академичната общност, подчерта проф. Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
4
 
! Отговори
шопа преди 2 години
Този изкуфял професор къде го прочете това? АЕЦ Белене ще го бъде! Какъв ще бъде статуса на остров Белене бъдещето ще покаже, чета има мераклии за там!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белене е български национален интерес, икономически. Долу ръцете на политическите предатели от българската икономика. __________________ У вас ли ще направим хранилище за радиоактивните отпадъци и от Белене? Това ще ни струва ужасно много пари, които естествено ще залегнат и в цените на тока. И заразява. А разпадът - хиляди години!
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Санкциите срещу Русия слагат край на "Белене" ________ Не е ли в резултат на имперското Пеньово поведение? Затова и последваха станции!
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белене е български национален интерес, икономически. Долу ръцете на политическите предатели от българската икономика.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф. димитров -- национален предател, с всичко което следва.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез ректори ги видяхме, след оня дет се напъна да става прецедент, всички разбрахме какво е нивото там.
45
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Така ще да е като избираме БСПари и техните от.реп.ки..Ако имахме малко-отмалко политици отдавна да са се намесили в конфликта м-у Русия и Украйна, но такива като нашите никой не ги и забелязва дори, така че те не без основание се страхуват да си мръднат пръстчето, а после страната страда, народът страда - какво им пука на тях, нали те си пълнят гушките...Колкото до обединение на Университети, това си е чист тоталитаризъм! Не да се обединяват университетите, а да се изготви програма-минимум
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заради санкциите срещу Русия се смята, че това е "краят на проекта Белене" тогава ЛЪСВА ИСТИНАТА, че Белене е БИЛА СЪЖИВЕНА, ЗА ДА Я НАПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ, или , с други думи, да увеличим зависимостта си от тях! ТОЛКОВА за лъжите, че Белене била национален интерес на България. Видяхме кого е имала за цел да обслужи!
43
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
но след 10г се очакват реактори 4то поколение, а централата би била готова тогава, т.е. ще се появи в света чисто нова централа с остаряла технология.------Смислов, тези реактори вече са купени. А държавата отдавна можеше да е построила централата, ако не бяха такива дървени филосови оставни да си прибират сребърниците за малко боб и леща.
42
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с това Белене. Тази централа отдавна е отписана. Изграждането й е започнато преди повече от 35 години.Някои от елементите й са морално остарели.Реакторите са 3то поколение, което сега се използва, както и вариянт 3+,но след 10г се очакват реактори 4то поколение, а централата би била готова тогава, т.е. ще се появи в света чисто нова централа с остаряла технология. Кой инвеститор би си вложил парите в такова нещо. България от 10г търси инвеститори, при тези обстоятелства няма и да ги намери
41
11
 
5
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Белене е земетръсна зона и няма да имаме втори Чернобил.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там в гьола Корнелия ще удави последните остатъци от престъпната червена партия!
39
3
 
10
 
! Отговори
рер преди 2 години
От страната на булката сме винаги....
38
4
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
БезПомощният ЕвроПейски Сойз Сертифицира Китайските Реактори - Нуалонг1, дето са крадена технология и сигурно като всичко китайско ще се вривяват, това е бъдещето на АЕЦ в ЕС!
37
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, няма да имаме електроенергия! Как беше някога - съветска власт + електрификация= на комунизъм. Съветската власт си я имаме - в Брюксел е пълно с комисари, сега иската и електроенергия?! Защо - комунизмът ли ви липсва. Свиквайте - енергията е лукс и маргиналите нямат нужда от нея!
36
0
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 2 години
Уестингхаус имат проблем с охлаждащата помна на реактора им AP1000 - до момента в Китай, всички помпи си счупиха до една, то май и другаде AP1000 реактори няма.
35
2
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 2 години
Хайде сега да дадем още 2млрд лева на "Риск Инженеринг" да "направят оценка на риска" от замяна на ***-руските реактори с американски, после още толкова за екологична оценка и т.н. до свършека на света...
34
0
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 2 години
ами Принципно Руснаци и Уестингхаус, последните бяха пред Фалит още преди години, аз други Реактори - модерни и безопасни не знам, може и да има...
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мисля, че това е краят на проекта Белене" - Хаха. Само руснаци ли могат да строят атомни електроцентрали?
32
1
 
0
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 2 години
ю вил иит зе бъгс! ю вил оун натинг!! (да се чете с Немски Акцент и Демоничен глас!)