ЕК: Ще изключим руски банки от международната система SWIFT

Брюксел: ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за Путин
Обновена: 27 фев 2022 07:48 | 27 фев 2022 06:22, Елка Василева
183
ЕК: Ще изключим руски банки от международната система SWIFT
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия обяви тази нощ предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В съвместно изявление ръководството на комисията и на посочените страни сe осъжда нападението срещу народа на Украйна. Подкрепяме украинското правителство и украинците в героичната им съпротива срещу руското нахлуване, се добавя в изявлението.

Още по темата

Ще търсим отговорност от Русия и заедно ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за (руския президент Владимир) Путин, се посочва в текста.

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика. Тези мерки ще бъдат насочени също към Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви.

„Ангажирахме се да гарантираме, че част от руските банки ще бъдат изключени от SWIFT. Това ще даде гаранции, че тези банки са извадени от международната финансова система и така са възпрепятствани да оперират в глобален мащаб.

Отрязването на банките ще попречи на възможността им да правят финансови транзакции по света и ще блокира ефективно руския внос и износ. Второ, ще попречим на Путин да използва заделените средства за война.

Ще парализираме авоарите на руската централна банка. Това ще доведе до замразяване на нейните транзакции и ще направи невъзможно за нея да осребри активите си. И накрая, ще работим за забрана руските олигарси да използват авоарите си на нашите пазари. Всички тези мерки съществено ще навредят на възможностите на Путин да финансира войната“, посочи Фон дер Лайен.

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за "златните паспорти" за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна. Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци.

Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света.

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК ще предложи на държавите от ЕС да одобрят посочените мерки, като изразява готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
10
 
! Отговори
Световна Банка преди 2 години
Ясно.... всички местим, следваща тема моля!
59
1
 
5
 
! Отговори
Индия преди 2 години
И аз така....
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Факт: Те има злато и газ. Да му мислиш ти с голия трибуквеник, като ти вдигнат цените с 50 %.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще обръснат на Герги мишниците...
56
13
 
7
 
! Отговори
Факт преди 2 години
В понеделник рублата няма да става и да си избършеш зад ника д нея.
55
8
 
4
 
! Отговори
ДА ПОМОГНЕМ НА ПУТИН преди 2 години
ПУТИН Е ТРЪГНАЛ ДА ЗАЩИТАВА РУСНАЦИТЕ- НЕКА МУ ПОМОГНЕМ- НЕЗАБАВНО ВСИЧКИ РУСНАЦИ ПО СВЕТА ДА СЕ ИЗВЕДАТ В РУСИЯ- ТАКА ПУТИН ЩЕ СПРЕ ДА РЪСИ СМЪРТ И РАЗРУХА..
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кръстьо, ще има режим на тока! Заради любимата ти Русия!
53
15
 
11
 
! Отговори
рушофили преди 2 години
До лятото ръшка е фалирала, джуджето ще го тричат свои а газ и нефт ще се леят без пари от най-голямата бензиностанция...
52
2
 
2
 
! Отговори
Парализирани авоари преди 2 години
Мчи ся ко ша прайм ний авоарите така парализирани, ТЕЛК ли да си вадим?
51
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честно, жал ми става за русофилите, въобще не са разбрали какво се случи милите. Ама изобщо идея си нямат какво се случва, нормално, маргиналните им мозъчета не могат да си преведат реалността и си живеят в паралелния свят, баба меца идвала гладна. Смях! И тъга!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парализирам авоари. Аве ***, то е ясно, че превеждате ама поне го правете четливо, не го пльоскайте директно от гугъл транслейт в сайта.
49
3
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
<html><body><!--StartFragment-->Съответно, американците не виждат опасността в ситуация, в която висшите външнополитически служители на Америка, като държавния секретар Антъни Блинкън и заместник-държавния секретар Виктория Нуланд, които са русофоби и са изпълнени с омраза към Русия. Когато хората, натоварени с важни преговори с другата страна, изпитват емоционална омраза към тази друга страна, то в преговорите го няма баланса. Емоциите превземат ума и шансът за помирение се губи.
48
5
 
10
 
! Отговори
Добре че преди 2 години
ни Управлява Харвардски Генни от ПП Петков Провиотика, добре запознат с Историята на Европа и без Риск да повтори предишните грешки на Пългария довели до Няколко Национални Катастрофи!
47
7
 
17
 
! Отговори
Чакай ся преди 2 години
Не е смешно, но байдън опита да сложи ракетки. Всички видяхме ко стана. Идва баба меца. Гладна
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мравката се пошегувала със слона.
45
5
 
14
 
! Отговори
От години преди 2 години
Руските олигарси и китайските другари изкупуват държавен дълг, банки, застрахователни и пенсионни дружества, телекоми, железопътни компании, летища и пристанища в западния свят. Свободната търговия и пазарна икономика им го позволяват. Това беззъбо зъбене едва ли ще ги впечатли.
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алуу къде е вируса мъ ,че ви намалеят пачки от ментетата ваксини ,и че зъзните като ви спрат газа
43
2
 
18
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Как ще плащаме за ядреното гориво, нефта и газа ?Ще има ли режим на тока ?
42
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем, след сертификационния тормоз, беше предвидено да има недостиг на стоки, глад .... Ето сега, ще ни убеждават, че трябва да търпим и това ... защото виновен бил Путин. Комисионните от ваксините пак ще вървят ..., радост за всеки спекулант на каквото и да е ... Важно е да засегнем правилните хора. Нали така, Урсулка? С други думи, разсейват ни с "войната на Путин". Няма кой знае какви промени в първоначално замислената Ковид криза.
41
2
 
8
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
четвертый рейх! Честито!