Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна

САЩ и Европа трябва да стоят заедно срещу руската военна агресия
Обновена: 27 фев 2022 18:55 | 27 фев 2022 18:30, Анисия Иванова
334
Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна
Снимка: БГНЕС

Решението на президента Владимир Путин да постави ядрените си сили в бойна готовност представлява "безотговорно" поведение, обвини НАТО в неделя.

"Това е опасна реторика. Това е поведение, което е безотговорно", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред CNN на фона на засиленото напрежение около руската инвазия в Украйна.

„И, разбира се, ако комбинирате тази реторика с това, което те правят на място в Украйна, воювайки срещу независимата суверенна нация и извършвайки мащабно нахуване в Украйна, това засилва сериозността на ситуацията“, той добави.

Още по темата

САЩ и Европа трябва "наистина да стоят заедно" срещу руската военна агресия и "заплашителна реторика", изтъкна ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, добавяйки, че алиансът "не иска война".

„НАТО не иска война с Русия, ние не търсим конфронтация“, каза той в неделя пред BBC World. „Ние сме отбранителен съюз, но трябва да сме сигурни, че няма място за неразбиране и грешни преценки за способността ни да се защитаваме и защитаваме съюзниците. НАТО ще разположи своите сили за бързо реагиране за първи път, за да подсили източния си фланг пред лицето на руската инвазия в Украйна. САЩ и Европа "трябва наистина да застанат заедно... както срещу агресивните действия на Русия срещу Украйна, така и срещу заплашващата реторика на Москва. Точно това правим, като засилваме военното присъствие на НАТО на изток“, увери Столтенберг.

Лидерът на НАТО посочи, че Русия "извършва пълномащабна военна инвазия срещу суверенна, мирна нация" и "няма съмнение", че отговорният за това е президентът Владимир Путин, пише БГНЕС.

Това е най-новият ход от страна на НАТО за крепване на отбраната си, след като съюзници, оглавявани от САЩ, изпратиха хиляди войници към източните страни, докато Кремъл се придвижваше към Украйна. Но "главната отговорност и основна задача" на НАТО остава предотвратяването на атака срещу страна-членка. Украйна е високо ценен партньор, ние ги подкрепяме, но Украйна не е обхваната от същия тип сигурност, абсолютна сигурност... която важи за съюзниците в НАТО“, изтъкна накрая Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
6
 
15
 
! Отговори
дърт преди 2 години
А заплахата на Зеленски за "мрснА бомба е повик за мир и дружба!
222
5
 
13
 
! Отговори
РАДЕВ, СНИШИ СЕ..!! преди 2 години
ИЗЧАКАЙ ДА ОТМИНЕ БУРЯТА...... КРИМ Е РУСКИ-НЕ ЗАБРАВЯЙ..
221
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Реалист До анонимен 197. Явно хората не ме разбраха. Поглени линка и кажи може ли дад се вярва на НАТО, САЩ. https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2022/02/27/kitai-sochi-sasht-kato-realna-zaplaha-za-sveta.521830
220
6
 
19
 
! Отговори
Петров преди 2 години
До Росен: Вземай мешката и отивай на първа линия срещу рашките, Фон дер Лаен ще ти даде оръжие, храбрец такъв...
219
16
 
12
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
До никиТази вечер вероятно ще го пенсионират...в тила. Откачи ботоксното джудже. Загуби войната и сега иска да няма живот на планетата. И като нищо ще го направи. Дори да взриви дъртите си ракети в Русия пак ще измрем.
218
11
 
7
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
До Анонимендето вика "браво на ***".За какво браво бе кух? А? Разбиха му войската, плениха няколко хиляди руснаци, избиха много чеченци, изхврълиха ги днес и от Харков. Браво, да наистина. Бягат.
217
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен 197 Няма да ти слагам епитети. Не може да си сигорен в това. https://dnes.bg/voinata-v-ukraina/2022/02/27/kitai-sochi-sasht-kato-realna-zaplaha-za-sveta.521830
216
1
 
10
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
До Анонимен "Демократичната" България пак цензурираАми какво очакваш от ДайБългарите? Сключиха сделка с комуноидите и парламент повече няма да видят. Розови слончета.
215
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре де, Костя копейката се пени толкова за пари... чудно ми е само защо форумните *** толкова зашитават Путин????? даже и когато цял свят се убеди какви ги върши
214
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Путин!
213
8
 
7
 
! Отговори
Росен Радославов преди 2 години
До АнонименЗа Китай.Не са предадени. Просто плана беше *** да вземе Украйна, а Китай Тайван и светът да е пред свършен факт. Обаче *** загуби войната. От Харков дори са избили руската войска ведно с чеченците. Няма как да сработи плана, че със сигурност, ако Китай сега посегне ще го яде четвъртит заедно с ***.
212
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Демократичната" България пак цензурира. Навремето цензурирахме за СССР, сега за големия брат. Путин каза, че силите за защита са активирани. Това значи, че са готови за отговор, не за удар. Това е защитната система. Не го харесвам, но дайте да четем нещата реално.
211
11
 
16
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
а ядрената заплаха на НАТО е безопасна и отговорна
210
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешни преговори!
209
5
 
6
 
! Отговори
toti преди 2 години
До АнонименТе глупазите на запад никога не са свършили!!!
208
10
 
2
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер мега държава, тогава ме издигнете да бъда владетел на България!Не се заблуждавайте от моите диагнози!Съгласни ли сте?
207
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя започна всичко като тръгна да прави ядрена ракета за украйна
206
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** е луд и като нищо ще използва ядрено оръжие! Дано тези умници, да не го провокират.
205
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сърбите разяват руски знамена по улиците
204
10
 
10
 
! Отговори
ники преди 2 години
Айде бе, друджето няма ли рязко да се пенсионира по болест...