Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна

САЩ и Европа трябва да стоят заедно срещу руската военна агресия
Обновена: 27 фев 2022 18:55 | 27 фев 2022 18:30, Анисия Иванова
334
Йенс Столтенберг: Ядрената заплаха на Путин е опасна и безотговорна
Снимка: БГНЕС

Решението на президента Владимир Путин да постави ядрените си сили в бойна готовност представлява "безотговорно" поведение, обвини НАТО в неделя.

"Това е опасна реторика. Това е поведение, което е безотговорно", каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг пред CNN на фона на засиленото напрежение около руската инвазия в Украйна.

„И, разбира се, ако комбинирате тази реторика с това, което те правят на място в Украйна, воювайки срещу независимата суверенна нация и извършвайки мащабно нахуване в Украйна, това засилва сериозността на ситуацията“, той добави.

Още по темата

САЩ и Европа трябва "наистина да стоят заедно" срещу руската военна агресия и "заплашителна реторика", изтъкна ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, добавяйки, че алиансът "не иска война".

„НАТО не иска война с Русия, ние не търсим конфронтация“, каза той в неделя пред BBC World. „Ние сме отбранителен съюз, но трябва да сме сигурни, че няма място за неразбиране и грешни преценки за способността ни да се защитаваме и защитаваме съюзниците. НАТО ще разположи своите сили за бързо реагиране за първи път, за да подсили източния си фланг пред лицето на руската инвазия в Украйна. САЩ и Европа "трябва наистина да застанат заедно... както срещу агресивните действия на Русия срещу Украйна, така и срещу заплашващата реторика на Москва. Точно това правим, като засилваме военното присъствие на НАТО на изток“, увери Столтенберг.

Лидерът на НАТО посочи, че Русия "извършва пълномащабна военна инвазия срещу суверенна, мирна нация" и "няма съмнение", че отговорният за това е президентът Владимир Путин, пише БГНЕС.

Това е най-новият ход от страна на НАТО за крепване на отбраната си, след като съюзници, оглавявани от САЩ, изпратиха хиляди войници към източните страни, докато Кремъл се придвижваше към Украйна. Но "главната отговорност и основна задача" на НАТО остава предотвратяването на атака срещу страна-членка. Украйна е високо ценен партньор, ние ги подкрепяме, но Украйна не е обхваната от същия тип сигурност, абсолютна сигурност... която важи за съюзниците в НАТО“, изтъкна накрая Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а те от сутрина какво правят ще събират съвета за бързо реагиране тоест вкл на войски на нато
202
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро Путин ще бъде свлен от сните Руснаци.Руснаците също са хора,ако не са да горят в Ада,заедно с тяхния Путин.
201
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя усеща ли се какво говори. Нато не иска война с Русия, а праща войски там.
200
7
 
23
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Я да се замислим малко. Значи Русия колко пъти е мачкана от Запада. За капак Запада катурна СССР. Сега пък разкатаха Русия от санкции. Накрая Путин наистина ще стане изверг и тогава горко на всички ни. За ядрена бомба не знам. Но има и много други брутални оръжия с които направо ще разкатае украинците. Наприме вакуумна бомба. Не казвам че е прав. Просто се мъча да отгатна докъде може да стигне в решенията си.
199
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Ядрената заплаха на Путин '' ........................... обяснявам като за селяни: Случващото се е изцяло позитивно, защото 1. това е края на путин (украинците вече наритаха руснаците); 2. по естествен начин се потиска надутия икономически балон, който иначе щеше да се спука в поредна икономическа криза, така, че - горе главата!
198
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен. А защо си толкова сигорен. Може и да не го направят но каква е гаранцията. Трябва ли да се вярва на НАТО, и кой може да каже на САЩ да не нападат? Не става въпрос за русофилия. Няма да ти слагам епитети не те познавам. Да живее мирът.
197
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
марги - християнка Всички европейски лидери се разходиха до Москва да говорят с Путин, и да ги показва да дългата си италианска маса, след два дена си нападна независимо от всичко.
196
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава Укран!!!-----хахах браво на момчетата :)
195
5
 
32
 
! Отговори
марги - християнка преди 2 години
Тоя не се ли сеща, защо се стигна да ядрена заплаха? С такива европейски лидери, спукана ни е работата....Вместо да обърнат земята да се стигне до преговори, подклаждат огъня, с военна помощ! Свършено е с нас! В ръцете на *** сме! Може ли да притискаш до стената, ядрена сила, и да очакваш, че тя ще се съгласи?
194
19
 
11
 
! Отговори
Пророк преди 2 години
ПУТИН ЩЕ се самоубие а ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ избягат от РОСССИЯ ПО кози пътеки КАМ чечня.
193
0
 
20
 
! Отговори
BBBBBBBBBBB преди 2 години
Миналата седмица аплодираха клоуна в Мюнхен да прави *** бомба.
192
9
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
В съседната статия нацистите са хакнали сайта. Вижте на какви хора ще пращаме помощи и въоръжение.
191
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван е ценен така както е с индустрията и чиповете които правят, китай и тайван правят страшен бизнес 50+ милиарда $ им е оборота.проблема там е PRC е разбунтувала се провинция наследника на имперския китай сега е Тайван. ама отиди и го обясни това на *** :)
190
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От цялата работа, Китай ще си вземе територии...
189
9
 
0
 
! Отговори
Дух на хан Аспарух преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер мега държава, тогава ме издигнете да бъда владетел на България!Съгласни ли сте?
188
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите нищо лично ама Русия няма сценарии при който да излезе победител ако ще да вземе цяла Украйна. Просто факт.
187
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайван е прекалено ценен за да го разрушават така, както руснаците Украйна.Руснаците не искат Украйна, ясно е че не могат да я задържат за себе си вече на всички те искат непроходима пустиня. Като гледам Путин може и да го направи.
186
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля, че Китай е предал Русия - до сега трябваше да са взели Тайван, по договорка вероятно!
185
6
 
3
 
! Отговори
до 222 преди 2 години
ОФ избиват 19 хиляди Българи :)
184
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-гадното в цялата работа е че хората се избиват за чужди политики. Кому е нужно това? Колкото по-бързо приключи конфликта толкова по-добре, но като гледам егото на Путин по-скоро ще продължи да избива "Братския си народ", вместо да се изтегли от Украйна.