Ядрената ескалация сега по-опасна, отколкото в Карибската криза

Руски издания за агресията на Москва в Украйна и ядрената сигурност
3 мар 2022 21:45, Елка Василева
243
Ядрената ескалация сега по-опасна, отколкото в Карибската криза

Руската операция в Украйна стремително прерасна в икономическа война на Запада срещу Русия. По обективни причини Москва няма възможност да отвърне симетрично. Но това не може да остане без отговор, а в една толкова остра схватка се използват всякакви средства - така че Русия ще използва онова, което има, заявява политологът Фьодор Лукянов от страниците на московския официоз "Росийская газета".

Още по темата
САЩ и съюзниците им имат преобладаващо надмощие във финансово-икономическата сфера. Русия е известна със своята способност и готовност да използва военна сила. Сложна комбинация - на тази основа няма как да се постигне силов баланс, необходим за установяване на какъвто и да било ред. Единствената сравнително стабилна база е класическото съотношение на силите, затвърдено с ядрения паритет. Стратегическата стабилност трябва да компенсира пълния дисбаланс по другите направления, заключава руският аналитик.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши неотдавна Русия, че ще преразгледа безядрения статут на страната си. А вече от години различни украински политици изразяват желание да превземат руската Ростовска област, Воронеж, Кубан и да нанесат ракетен удар по Кримския мост, отбелязва "Взгляд".

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността на 20 февруари Зеленски допусна, че Киев ще се откаже от Будапещенския меморандум. Документът от 1994 г. наред с други споразумения предвижда отказ на Украйна от ядрените й оръжия срещу гаранции за сигурност, напомня "Комерсант".

На 23 февруари т. г. украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че смята за грешка тогавашния отказ на страната от ядрените оръжия. Той наистина увери, че държавата му не планира да създаде ядрена бомба, но аргументът за стремежа на Киев да се сдобие с оръжие за масово поразяване бе сред основанията за т. нар. специална операция на Русия в Украйна, посочва вестникът.

Обвинения към Украйна, че иска да се сдобие с ядрена бомба, "започвайки опасни игри", отправи вчера и руският външен министър Сергей Лавров, участвал чрез видеовръзка в две прояви в Женева. Според експерти обаче възможностите на Киев за създаване на ядрени оръжия съществено са намалели след разпадането на Съветския съюз и днес Украйна е неспособна да произведе такива самостоятелно, добавя "Комерсант".

Заплахата от ядрен конфликт точно сега е по-близка от всякога. Владимир Путин заплашва да използва ядрени оръжия: той повиши бойната готовност на руската армия до най-високо равнище, откакто се разпадна Съветският съюз - до нападателна и отбранителна ядрена мобилизация. Това изтъкват в изявление, поместено от "Новая газета", Беатрис Фин, чиято организация - Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - бе удостоена с Нобелова награда за мир през 2017 г., и Дмитрий Муратов, руски журналист и правозащитник, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

Путин обедини усилия с друг диктатор - Александър Лукашенко от Беларус, за да нападне Украйна в нарушение на международните норми, включително на Устава на ООН, и да позволи на Беларус да разположи на своя територия руски ядрени оръжия. В цяла Русия, в цяла Европа и в целия свят хората излизат на улиците с искане да бъде спряна незаконната и несправедлива война, пишат авторите на изявлението.

Ядрената ескалация от последните дни е по-опасна, отколкото по време на Карибската криза. Русия е длъжна спешно да вземе мерки за деескалация. Москва трябва да отмени заповедта за повишаване на бойната готовност на ядрените си сили, да изтегли войските си от Украйна, да се ангажира никога да не разполага ядрени оръжия в Европа и да ликвидира своите ядрени сили, призовават нобелистите.

"Време е да се действа точно сега. Може да не преживеем следваща ядрена криза", предупреждават те.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
За Г,а,н,ю никой няма да си хаби ядреното оръжие ! Така предполагам ! Твърде малък и незначителен народ сме ! Достатъчно е две бойни глави на ракети да ни ударят и сме се наакали !
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е,че някои си мислят,че като дойде Путин в България,а те го искат,нещата ще се върнат към онези социалистически евтини времена и всичко ще си върви като едно време.Трябва ли да им се доказва на такива,че няма да е така и ще е доста по-зле?Чисто икономически няма как да се случи,да не говорим,че социализма не успя.Ако беше успял,всички щяха да бягат в Русия,а не на запад.Ама кухи тикви как да им го набие човек в кратуните.Те нямат мозък а гюлета в главите си!Вярват му на Путин и това е!
109
2
 
5
 
! Отговори
Какво да се действа преди 2 години
Ако трябва да живеем под русли ботуш по-добре хвърляйте бомбите
108
2
 
3
 
! Отговори
до 147 и 148 :! преди 2 години
Абсолютни егоизтични глупости си написал.Нищо де,тя мечката като заиграе няма да е само в украинския двор.Чак тогава ще разбереш как е другите народи да говорят по твоя сегашен начин и да си правят ''пас''.Има една поговорка:''Ще дойдеш на мера ще хванеш за вера!''
107
5
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Насирайте се западняци! Друго не ви остава :D
106
4
 
4
 
! Отговори
!: преди 2 години
Първо, военната техника, която получиха, никак не е малко. Второ, никой не е задължен да праща самолети на стойност милиарди . Трето, никой не е длъжен по толкова пряк начин да се меси в тази война. Четвърто, цяла Европа осъди "операцията" на Путин и приема с отворени обятия изстрадалите украинци.
105
4
 
13
 
! Отговори
!: преди 2 години
Украинците почват малко да изнагляват....днес на протеста точно на нашия национален празник се чете табелата: Който не изпраща самолети на Украйна, е съучастник на Путин. Ония Зеленски и той не спря да реве да му се праща оръжие. На всички трезво мислещи е ясно, че причините за войната са някъде по средата. Със сигурност войната никога не е решение, но и въобще не мисля, че украинските управници са невинни!
104
0
 
1
 
! Отговори
Ох май че звъня преди 2 години
Имам една седмица, така съм я писал в телефона, много дашна е. Като не давате мата хари, май че требе да се връщам към основите. Ми.. к'во да праа? Вие сте некви безсърдечни, нямате грам човечност. Тре си e6ъ вълците пак. Господ гледа, ей! Ще ви го върне! Аз нема да праа нищо, да знаете.
103
3
 
4
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
До Анонимен 130 Да, много коментари публикувам така е. Искам просто да противодействам на руската дезинформация. Ще си разкрия картите, понеже виждам, че от ден на ден мисленето на българина се променя във вярната посока. От ЦРУ прихващаме IPта на руските *** и проруско насочените българи. Няма страшно, просто се събира информация, която ще бъде използвана по правилен начин.
102
1
 
7
 
! Отговори
Много Лошо! преди 2 години
Хората, които не сте се научили как се умира през последните 12 години, не знам как ще оцелеете в последните 10, които остават на повечето население на планетата Земя. Успех. Почвайте да пиете, ама яко. Носете си новите дряи.
101
1
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 2 години
Няма значение религията не се заблуждавай.Дали е като лик или е като г;з все едно.Дали е източен или западен кривославен или друг няма никакво значение.Какви ли са били тия дето ги изкопават от пирамидите а?Това,че някой е измислил вяра и е решил,че всичко започва от преди 2000 години няма никакво значение.Религиите са за да се ръководят хората.Форма на управление нищо повече.А и бизнес де...
100
0
 
2
 
! Отговори
Коя е Мата Хари? преди 2 години
Хора, дайте я вече тая мата хари, искам да стана баджанак с Баце. За респект. Трябва ми да го разказвам като интересна история на вечеринки - "О, Мата Хари ли? Тя съм ги е6aл, хахах" Дайте номер, подсказка, коя е, как да е намера, ари е, какви сте такива стиснати.
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БайDum осъзнава, че не бомба, не бомбичка, не дори граната, а само един молoтов за 15 лв да гръмне някъде, където не е кеф на Путин, и ще залетят нуклеари като тиквени семки. Лошото е, че на американците не им дреме за Европа, та очаквам всичко.
98
0
 
3
 
! Отговори
Утре е края преди 2 години
Дайте някоя к7рва, дето хем е яка, хем не е много скъпа. Прохождаща, но и да е много отворена. Да се доказва искам. И да и давам малко пари. Писна ми да давам по 100-200-300 лв за нема никой. Аре стига. Утре че свърши света.. аз ако я караме така, по-добре да си намера гадже. То същото, само дето няма да са я е6aле цяла София/ и Бойко борисов
97
4
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 2 години
Те като дойдат руснаците няма да питат кой е с Русия и кой е против,а ще стрелят наред!Ама е такива наивни като теб не го осъзнават и говорят глупости,че даже си и вярват.Оказва се,че повечето антиваксъри са такива точно заради дезинформацията от Русия.Даже самите руснаци също вярват на фалшивите новини и също масово отказваха ваксиите.Същото е с войната в Украина.
96
1
 
3
 
! Отговори
Сега се живее спокой преди 2 години
Сега се живее по-спокойно - ако стане ескалация, нема да има време да си обуем гащите. Живеем ден за ден, носим си новите дрехи и се радваме. Не знам дали е имало по-щастливи времена в историята на австралопитека.
95
2
 
7
 
! Отговори
До Лондон преди 2 години
Истината е по средата. Ние мислим за нашите деца и родители. Изобщо не ме кефи, че умират хора там. Само, че за ши... те имперски интереси на САЩ, Русия, ЕС. Няма милост.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато дойде тук в България руската армия и започне да стреля с ракети по блоковете,чак тогава ще им стане ясно на някои за какво става въпрос,но ще е късно!И точно тези дето сега защитават Путин,най-много ще пискат и ще се покрият като мишоци!Ама сега яко лаят!
93
6
 
5
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
Оказва се, че българите сме най-лесни за обработка от руските ***. Те ползват Нашата Азбука и много лесно разпръскват лъжите на лилипута и обкръжението му. Внимавайте и с Уикипедия, напълниха я с погрешна информация относно съвременна Украйна и нейната политика, премълчават за предишните си военни инвазии там. Твърдят, че имало нацизъм в Украйна, а в същото време премълчават, че президентът Зеленски е евреин по кръв. Препоръчвам използването на независимите западни медии, превод с Гугъл.
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ядрено оръжие в Палестина или ослямска държава и с Израел е свършено. Или Армения ще унищожи Турция и Азербайжан за геноцида.