Ядрената ескалация сега по-опасна, отколкото в Карибската криза

Руски издания за агресията на Москва в Украйна и ядрената сигурност
3 мар 2022 21:45, Елка Василева
243
Ядрената ескалация сега по-опасна, отколкото в Карибската криза

Руската операция в Украйна стремително прерасна в икономическа война на Запада срещу Русия. По обективни причини Москва няма възможност да отвърне симетрично. Но това не може да остане без отговор, а в една толкова остра схватка се използват всякакви средства - така че Русия ще използва онова, което има, заявява политологът Фьодор Лукянов от страниците на московския официоз "Росийская газета".

Още по темата
САЩ и съюзниците им имат преобладаващо надмощие във финансово-икономическата сфера. Русия е известна със своята способност и готовност да използва военна сила. Сложна комбинация - на тази основа няма как да се постигне силов баланс, необходим за установяване на какъвто и да било ред. Единствената сравнително стабилна база е класическото съотношение на силите, затвърдено с ядрения паритет. Стратегическата стабилност трябва да компенсира пълния дисбаланс по другите направления, заключава руският аналитик.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заплаши неотдавна Русия, че ще преразгледа безядрения статут на страната си. А вече от години различни украински политици изразяват желание да превземат руската Ростовска област, Воронеж, Кубан и да нанесат ракетен удар по Кримския мост, отбелязва "Взгляд".

В слово пред Мюнхенската конференция по сигурността на 20 февруари Зеленски допусна, че Киев ще се откаже от Будапещенския меморандум. Документът от 1994 г. наред с други споразумения предвижда отказ на Украйна от ядрените й оръжия срещу гаранции за сигурност, напомня "Комерсант".

На 23 февруари т. г. украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че смята за грешка тогавашния отказ на страната от ядрените оръжия. Той наистина увери, че държавата му не планира да създаде ядрена бомба, но аргументът за стремежа на Киев да се сдобие с оръжие за масово поразяване бе сред основанията за т. нар. специална операция на Русия в Украйна, посочва вестникът.

Обвинения към Украйна, че иска да се сдобие с ядрена бомба, "започвайки опасни игри", отправи вчера и руският външен министър Сергей Лавров, участвал чрез видеовръзка в две прояви в Женева. Според експерти обаче възможностите на Киев за създаване на ядрени оръжия съществено са намалели след разпадането на Съветския съюз и днес Украйна е неспособна да произведе такива самостоятелно, добавя "Комерсант".

Заплахата от ядрен конфликт точно сега е по-близка от всякога. Владимир Путин заплашва да използва ядрени оръжия: той повиши бойната готовност на руската армия до най-високо равнище, откакто се разпадна Съветският съюз - до нападателна и отбранителна ядрена мобилизация. Това изтъкват в изявление, поместено от "Новая газета", Беатрис Фин, чиято организация - Международната кампания за премахване на ядрените оръжия (ICAN) - бе удостоена с Нобелова награда за мир през 2017 г., и Дмитрий Муратов, руски журналист и правозащитник, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

Путин обедини усилия с друг диктатор - Александър Лукашенко от Беларус, за да нападне Украйна в нарушение на международните норми, включително на Устава на ООН, и да позволи на Беларус да разположи на своя територия руски ядрени оръжия. В цяла Русия, в цяла Европа и в целия свят хората излизат на улиците с искане да бъде спряна незаконната и несправедлива война, пишат авторите на изявлението.

Ядрената ескалация от последните дни е по-опасна, отколкото по време на Карибската криза. Русия е длъжна спешно да вземе мерки за деескалация. Москва трябва да отмени заповедта за повишаване на бойната готовност на ядрените си сили, да изтегли войските си от Украйна, да се ангажира никога да не разполага ядрени оръжия в Европа и да ликвидира своите ядрени сили, призовават нобелистите.

"Време е да се действа точно сега. Може да не преживеем следваща ядрена криза", предупреждават те.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега с биологично оръжие ни пробавха. Пущайте сега ядреното.
90
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ що не върнат 30 щата на индианците, Куба и Мексико. Никога не късно да обесщетат и внуците на робите от Африка и Източна Европа.
89
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре думкайте, тъкмо ипотека та ще падне
88
4
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
Ама ти май наистина си вярваш на това дето си написал а?Е значи няма спасение щом има такива заблудени да вярват на дезинформацията на Путин!
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато в Америка си разбъркат, коч.. ната, за да отвлечат вниманието, обединяват нацията с война. Украйна изгоря заради тяхната демокрация.
86
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето го защитатават Путин,не си дават сметка,че утре може да атакува и България.Няма да им се вярва, както сега не им се вярва на украинците.Путин е луд и е жертва на дезинформацията която сам наложи.Тази фалшива информация се върна при него като бумеранг и днес като разбра каква грешка е направил,няма да си признае и ще действа до край!Той наистина очакваше да навлезне с войската и да го посрещнат с цветя.Оказа се,че няма от кого да освобождава Украина,а самият той е агресорът!
85
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 50 републики Русия има да добави Полша и Аляска и др.
84
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Донбас ще е република 23 а Украйна 24 република на Руската федерация. Крим беше 22. Путин ще стане велик като Петър, Ленин и Сталин.
83
7
 
3
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
НАТО ще ударят първо Беларус като реципрочен удар. Това ще е голям удар за логистиката на зомби армията на полуделия лилипут. Ще бъдат унищожени всички крупни военни обекти и то по начин, който ще покаже как се прави това, не както лъжеца лилипут. НАТО и западното разузнаване е на такова ниво, че РФ няма да може да насочи успешно нито една далекобойна ядрена ракета. До няколко години Китай ще е до Урал и отвъд. РФ НЕ "будет".
82
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе няма невинни. Щом Русия е действала, значи си има своите източници. А вие шушумуги ходите да ни лъжете, че били агресори. Да не кажа, че знам от източник, че Украйна гласеше нападение на 25.02.2022 върху Източните републики. Ах *** долни, сега Русия ви е виновна. Къде бяхте когата изгаряха и избиваха 14 000 невинни И ТО НЕ БЯХА ВОЙНИЦИ дори *** мръсни? Сега на демократи ще го играете. ПОЗОР!
81
0
 
6
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
до Бай 100ян Бай Стояне, бай Стояне. Аз съм съм на 60 г и не мия никакви чинии. Имам си къща с две градини, красива жена и спокоен живот. Не се ядосвайте толкова бе хора. Пийте си домашнярката и си гледайте кефа. При нас алкохола е много скъп и затова ви завиждам и ви дразня.
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво се правите на луди, янките финансира ха всичко това в Украйна. Още миналата година, анализатори казаха, че фащ са стигнали дъното и само нова война ще хи спаси, ако спечели байгън. Те не искат силен съюз между Русия и Китай.
79
5
 
6
 
! Отговори
до Вон Клаузевиц преди 2 години
Една от причините САЩ да бъдат тотално унищожени .Русия никога няма да се превърне в световен икономически лидер заради САЩ. Може би ако САЩ имат още 100 президенти като Байдън но това е малко вероятно. Русия ще се освободи от тези икономически окови в които живее от ВСВ до сега, като унищожи САЩ със превантивен и масиран ядрен удар . Русия може само да спечели от това защото ако загуби това означава че света ще е заличен !
78
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анониментолкова сте отчаяни,путин има само един изход...изсрел в главата си,путин праща чеченци да убиват православни в Украйна...какво нато какъв запад...руснаци и чеченци заедно убиват мирни и деца в Украйна...и слепите го видяха...невиждан позор и срам...невиждан геноцид...путин е по позорен и надмина хитлер...на гроба на империята му ще бъде написано неговото име,путин уби Русия и опозори Народа си,Украйна и Народа и ще са там...кога ще ви простят?спрете се руски.това е само началото..
77
2
 
8
 
! Отговори
Вон Клаузевиц преди 2 години
Едни от основните причини за водене на войни са природните ресурси и пазарит за оръжие. Давам жокер - коя държава с 5% от световното население консумира 33% от световната дървесина, 27% - алуминий; 25% нефт ; 23% - въглища; 20%- мед? Същата тази държава със всяко изминало десетилетие става все по-зависима от вноса на чужди суровини. Друг жокер - коя държава притежава най-големите запаси от природни ресурси в света? Трети жокер - коя държава е най-голям производител и износител на оръжие в света?
76
1
 
2
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Потомъка не е добре момчето.От оня ден го гледам как си пише сам и си отговаря после. Кой го знае къде мие чинии и началника се гърбарка с него по цял ден.Вечер се превръща във форумен супермен и си го изкарва всичко на нас.Да му четем тъпизмите!
75
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е луд!Лошото е,че има ядрено оръжие.Едно е луд с картечница,съвсем друго е луд с ядрено оръжие.
74
3
 
2
 
! Отговори
Потомък на Аспарух преди 2 години
До анонимен 94 Много ме разсмя да знаеш. Аз това което съм видял и там, където съм живял ти никога няма до го видиш и сигурно се спукваш от завист. Купи си утре една баничка за да ме ядосяш, защото при мен не ги правят такива. Бъди щастлив! Но едва ли. Скоро на *** като теб ще им прат кранчето и ще спреш да обиждаш. Аз пък ще си пиша каквото си искам, но да знаеш - винаги истината. Баница, баница...
73
2
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Русия знае, че за да има някога световно икономическо господство трябва да унищожи САЩ военно . 9М730 Буревестник е решението . https://youtube/watch?v=Q4LejOtYiyw клипа не е достъпен за БЪлгария ползвайте американско IP ако имате VPN. Ракетата Буревестник носи до 50 ядрени бойн глави и променя траекторията си така ,че е напълно неуловима за ПВО. Освен това е първата ракета с ядрен двигател и се движи с невъобразимите 10MAX .Скорост до която никоя ракета не може да се доближи!
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
91 потомък на Аспарух би ли ми казъл от къде идва рода ти, така на гугъл майс да ми го нарисуваш моля! От коя част на света е рода ти слънчице? Може би някъде от Гранд каньон или пък по бойните полета на племето чероки?