САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците

В Украйна е имало мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории
9 мар 2022 14:43, Елка Василева
708
САЩ: Украйна има биолаборатории, работим да не отидат в ръцете на руснаците
Снимка: архив, БГНЕС

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че в Украйна има обекти за биологични изследвания, а Киев и Вашингтон сега работят за предотвратяване на натрупаните там материали да попаднат в ръцете на руските сили, съобщи РИА Новости.

Още по темата
На изслушване в Сената Нюланд беше попитана дали в Украйна има химически или биологични оръжия.

„Украйна има обекти за биологични изследвания. Ние сме загрижени, че руските войски може да се опитат да поемат контрола над тях, така че работим с украинците как да не допуснем попадане на тези изследователски материали в ръцете на руските сили“, каза Нюланд.

Руското министерство на отбраната преди това направи презентация, от която следва, че САЩ са похарчили повече от 200 милиона долара за функционирането на биологични лаборатории в Украйна, които са участвали в американска военна биологична програма.

Във връзка с фактите за военни биологични дейности на САЩ в Украйна Русия не изключва стартирането на консултативен механизъм по Конвенцията за забрана на биологичните и токсичните оръжия (BTWC), каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Коментирайки информация за финансирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна, говорителят на китайското външно министерство Джао Лизкиан призова САЩ да изяснят дейностите си по биологична милитаризация вътре в страната и в чужбина.

Преди ден руските военни разкриха в Украйна факти за действаща военно-биологична програма, финансирана от САЩ.

„На територията на Украйна е била сформирана мрежа, включваща над 30 биологични лаборатории, които може да бъдат разделени на научноизследователски и санитарно-епидемиологични“, заяви на брифинг началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на армията на Русия Игор Кирилов. По думите му тези обекти, намиращи се в Лвов, Харков и Полтава, са работели с опасни причинители на инфекции „в рамките на военно-биологична програма под ръководството на САЩ“.

Поръчител е управлението за намаляване на военната заплаха към американското министерство на отбраната. В проекта е участвала свързаната с Пентагона компания Black and Veatch. Кирилов посочи, че в Лвов са се занимавали с причинители на чума, бруцелоза и антракс, а в Харков и Полтава – дифтерия, салмонелоза и дизентерия.

Това съобщи и говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Русия разполага със съответните документи, посочва още РИА Новости.

Ген. Игор Конашенков обяви, че е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести.

Биолабораториите са били закривани набързо, обясниха от руското министерство, поради опасенията на Пентагона, че „руските експерти ще потвърдят, че Украйна и САЩ са нарушили Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


708
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време само извънземните правеха биоексперименти в пустинята Невада.
490
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признанието не е оневиняване. Био експерименти с хора, значи, а.
489
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези сме от двете страни на барикадата - 1 % от населението на Земята, които притежават половината от ресурсите й и контролират останалата половина и 99 %, които се оставяме да ни лъжат, заради "националната" сигурност. Те нямат националност, те имат само една религия - ционизъм. Ковид истерията нагледно ви показа как действат единно срещу нас. Още им вярвайте! Натискайте спусъка на пистолета, който сочи вас! Те ще ви похвалят.
488
3
 
1
 
! Отговори
до 544 преди 2 години
договора се води за биологични изследвания, като много от патогените са важни за нас тъй като ги имаме на територията на страната
487
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са в играта. Всички политици. Сега размахват част от истината, за да се шантажират едни други. Утре пак ще заметат всичко под изтривалката. Руснаците как мислите разработиха толкова бързо ваксина :) Знаели са от самото начало и си мълчаха. Китайците също са знаели. И нашите знаеха.
486
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой е сключил договора, президента или премиера?
485
1
 
11
 
! Отговори
до 539 преди 2 години
Има, сключили са го тези дни, същия договор който имат с Украйна и Грузия сега имат и с нас - включва ВМА, НЦЗПБ и USAMRD-G (US Army Medical Research Directorate-Georgia). USAMRD-G отдел със специален статут на подчинение на Научно-изследователския институт Уолтър Рийдс (WRAIR), най-големият медицински изследователски център на Армията на САЩ
484
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчаян фейк при това крайно нескопосан и некадърен Русия да оправдае по някакъв начин чудовищната си агресия. Може би и самия руски фюрер се надява че пробутвайки тоя фейк на трибунала в Хага ще може да смегчи присъдата си от смъpт чрез обесване на доживотен затвор. Просто Путин се е заблудил че Украйна има биологиеско оръжие и като един непримирим хуманист е решил да спаси света от биологичен апокалирсис.
483
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До сега руските лъжи падат една след друга.Тази лъжа не е по различна от другите. Биолаборатория приравнена с биологично и химическо оръжие.Руските клоуни и шутове стават все по смешни.
482
2
 
35
 
! Отговори
а у нас преди 2 години
Правителството трябва да каже има ли такива американски развъдници на бактерии и вируси у НАС!!!! И с какво се занимават??? И да се махат незабавно в САЩ!!!
481
6
 
2
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
Там поне правят нещо за разлика от нашите феодални старци от БАН.
480
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Империята на злото разсяла лаборатории в цял свят
479
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България има биолаборатирии в украйна като всяка страна? хи-хи, ха-ха!
478
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай-бай на американския бардак. Трябват им няколко седмици да клекнат, после вътрешните им опоненти ще ги наръфат.
477
9
 
3
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
напомпал си сам палчета с ви пи енче сериозно ли бе пич????смешни сте и очевидни отдавна!Стига гледай кво става налоду в коментарите ще ги даунвотваш цяла нощ до сутринта да изглежда във ваша полза забрави брат какво правиш със живота си човече:)
476
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно всяка една държава има биолаборатории, България също... Какъв е проблема?
475
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварите да правят воини пък ние ще им гледаме бежанците! Сега ще вдигнем на укрите парите, за да си вест мотора с двата коша пък ние ще работи за тях!
474
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Демокрацията дойде и се завърна жълтата гостенка ,паралича , бълхите ,въшките ,завърна се и свинската чума с дъх на грузински лаборатории ,още малко и щахме да имаме ,демокрация с дъх на чума ,холера ,тифус, едра шарка . С една дума ,демократите са ни мислели доброто .
473
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 523 Гардже, ковидът не се оказа достатъчно силен, та го допълниха с ваксата, ако още не сте разбрали ваксатроловете :)
472
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нашите *** решиха да борят "натурално" биологично оръжие. Ха ха ха Следващият път пак ли ще отказвате ваксини, пиленца!