САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна

Москва твърди, че има документи за украински биологични лаборатории
10 мар 2022 08:10, Анисия Иванова
159
САЩ: Русия може да използва химическо оръжие в Украйна
Снимка: БГНЕС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо или биологично оръжие в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Същевременно говорителката на Белия дом Джен Саки отхвърли твърденията на Москва, че в Украйна е била разработвана незаконна програма за химически оръжия.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че Русия иска САЩ да обяснят пред света защо са подкрепяли военна биологична програма в Украйна.

Киев отхвърля твърденията за подобна програма, а Пентагонът ги определя като абсурдни, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на Белия дом определи твърденията на Москва като "нелепи" и каза, че те може да са част от опит на Русия да подготви почвата за това самата тя да използва подобни оръжия за масово унищожение в Украйна.

Още по темата

Всичко това е очевидна маневра на Русия, за да опита да оправдае бъдещи предварително планирани, непредизвикани и неоснователни атаки в Украйна, написа в Туитър Джен Саки. Сега, след като Русия отправи тези фалшиви обвинения, а Китай изглежда оправдава тази пропаганда, всички ние трябва да бъдем нащрек за възможна употреба на химическо или биологично оръжие в Украйна от страна на Русия или за създаване на фалшив претекст.

Международната общност отдавна смята, че Русия е използвала химическо оръжие при опитите за убийство на врагове на Путин, като Алексей Навални и бившия шпионин Сергей Скрипал. Русия също така подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад, който е използвал химическо оръжие срещу собствения си народ по време на продължаващата повече от десетилетие гражданска война.

Запитан от руски журналист за твърденията на Москва, Стефан Дюжарик - говорителят на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че ООН не разполага с доказателства за оръжия за масово унищожение, които да са се произвеждали в Украйна.

Русия твърди, че по време на военната си инвазия в Украйна е получила достъп до документи, доказващи, че в украински биологични лаборатории в близост до руската граница са се разработвали компоненти за биологични оръжия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
24
 
! Отговори
Глух Пор преди 2 години
Закъснявате с фейк новините. Администрацията на Байдън вече потвърди и призна че се разработват патогени в украински лаборатории. Вероятно пак Фаучи е в играта.
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност се оказа,че в Украйна е пълно с лаборатории за биологични експерименти!И са изнасяли ДНК материал от руснаци!
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е от сигурен демократичен източник! Не се съмняваме!
13
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тия кравари няма да се спрат докато не запалят 3-тата световна, така могат да си заметат космическият дълг под килима и да започнат да паразитират от нулата.
12
33
 
6
 
! Отговори
пфффф преди 2 години
Те рашките атакуваха детска болница без да им пука за детските животи та едно химическо оръжие ли няма да използват.Урода Путин усеща че изтърва нещата от контрол и няма да се спре пред нищо.Лошото е че руския народ още спи вместо да се събуди и обеси това нищожество на площада.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиста проба кризисен PR.
10
5
 
32
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 2 години
Това е най претоплената манджа. Колкото Ирак имаше ОМП. Ако си търсите повод за пряка намеса не е това начина. Ама стиска ли ви?
9
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намесете се янки. Искам да гледам термоядрени експлозии по телевизията.
8
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общо взето, каквото са казали американците за тази война са се оказали прави. И обратното...руснаците се оплетоха сами в лъжи.
7
6
 
34
 
! Отговори
И двете преди 2 години
И Псаки ,и Нюланд са паразитни пlъхкини - едната лъже,другата маже. Едната казва има лаборатории,другата въобще отрича.
6
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново руските лъжи и провокации. Едно вярно нещо не са казали руснаците в тази война.
5
3
 
18
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
...от нашите биолаборатории които паднаха в техни ръце!
4
5
 
23
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
И тая и мустафата ми приличат на Фернандел!Само на мен ли?
3
5
 
40
 
! Отговори
Ал химик преди 2 години
Много си проста *** Псаки, това с химическите оръжия се изтърка отдавна. Измислете нещо ново.
2
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мне само Американеца може да е толкова *** да използва такова нещо.Те и без това не се славят с много умствен капацитет, затова и за занижиха IQ тестовете в Кравария.
1
4
 
44
 
! Отговори
В. преди 2 години
Да бе вие произвеждате, ама те ще го използват.