Лавров: Преговорите с Украйна вървят трудно, но има шанс за компромис

В НАТО имало здравомислещи, които охладили плама на Зеленски
16 мар 2022 12:55, Елка Василева
262
Лавров: Преговорите с Украйна вървят трудно, но има шанс за компромис
Снимка: архив, БГНЕС

Според оценки на руската делегация преговорите с Украйна вървят трудно, но "има известна надежда за постигане на компромис", заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Същата оценка дават и някои украински преговарящи, включително служители в офиса на президента Володимир Зеленски, добави той в интервю за руската телевизия РБК.

Още по темата
Коментирайки изказвания на украинската страна за хода на разговорите, Лавров прикани да се даде възможност на преговарящите да работят в по-спокойна обстановка, без "нагнетяване на поредната истерия".

Русия е готова за подобни контакти и в бъдеще, но трябва да се знае "каква е добавената стойност" от тях, посочи той.

На срещата си с първия дипломат на Москва в Анталия на 10 март украинският външен министър Дмитро Кулеба не е представил според руския му колега "никакви нови идеи".

Сергей Лавров припомни неотдавнашните призиви на Зеленски, както се изрази той, "НАТО да затвори небето (над Украйна), да започне да воюва за Украйна, да вербува наемници и да ги насочва към фронта". "Всичко това бе изложено доста агресивно, но реакцията на Северноатлантическия алианс, в който все пак има още здравомислещи хора, явно е охладила този плам", коментира руският външен министър.

"Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени врати, но вече чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя трябва да се признае", каза вчера Зеленски във видеообръщение към лидерите на страните от Обединените експедиционни сили - европейско сдружение начело с Лондон, организиращо общи военни учения.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров ще предаде Путин. Руските генерали ги очаква арест за провала на операцията. Само чрез арест и екзекуция на Путин ще се спасят. Операция "Чаушеску" на руските генерали ще ги спаси от международен съд. Руските генерали няма да предадат Путин на Хага, защото са патриоти.
173
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 207 "Вече не става въпрос за Украйна. Каквото и да се случи с тази нещастна страна няма да промени западното отношение към московията. С руслямисан е свършено в този му вид!" Точно така. Русофилчетата са останали с грешното впечатление, че ако Украйна се излъже и подпише договор с Империята на Злото (колко пъти трябва да се опарят с "договорите" с тия?), и нещата ще си бъдат "както преди". Запада тоя път ще разпадне Русия.
172
7
 
10
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Ангел --- *** хич не е смазана. Смазана се оказва Великата Съветско-Руска Армия. Нали още първите дни съветския печат на ТАСС пишеше, че са влезли в Киев и боевете се водят по улиците, за да си признае след няколко дена, че са далеч от столицата и укрите се бият срещу боршовете като лъвове - умират, но НЕ се предават.
171
13
 
6
 
! Отговори
УКРОНАЦИСТИЯ преди 2 години
Е РАЗГРОМЕНА !!!!!!
170
12
 
10
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Зеленски вчера поддаде за първи път като публично се отказа от НАТО. Изказване което няй вероятно ще ви спестят в нашите медии. Аз обаче няма да ви го спестя :видео-https://rusvesna.su/news/1647348739
169
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ангел "В Русия се обсъжда точно какво да се прави с нея." И аз оня ден обсъждах с един приятел дали с Ролс Ройс или с Ферари да отида на работа.
168
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 199 "В НИКАКЪВ случай не бива да се позволява на рушката *** да се измъкне с примирие! Вече е очевидден за всички краха на нещастниците." Не се притенсявай, няма връщане назад. Запада не подгони рушката ... случайно. Тоя път ще й .... дори ако украинците се излъжат. Тая война показа на Запада, че Кървавия сатрап е готов на всичко.
167
12
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Украйна е буквално смазана. В Русия се обсъжда точно какво да се прави с нея. Ще я разцепват ли ,на колко парчета. Зеленски вчера нареди НАТО здравата и се отказа от военния съюз . Което накара цяла Русия да смята ,че въпроса отностно приемането в НАТО е решен. Но има и други въпросителни. Не е ясно още дали Зеленски ще признае Крим и Донбас ,както и да изловят и изтрешат всички Нацисти,които не са никак малко !
166
4
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ще тръгнат по-леко като ви отстрелят още няколко генерала и "Джавелина" изпържи известно количество руски танкове.
165
6
 
15
 
! Отговори
Гергов преди 2 години
Руският Рибентроп ще ходи в Хага,май!
164
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия има още за максимално 2 седмици пари и сили. После ще умрат от глад. Затова започнаха да смекчават позицията от "предайте се напълно и Зеленски трябва да бъде убит от собствената си армия" на "Ми то май може и да се говори за някакъв компромисен вариант, дето Украйна остава извън НАТО и ни си тръгваме с подвити опашки". Путин мислеше, че ще ги набие както Чечня. Само, че Чечня е 17000 кв.км, а Украйна почти 700 000 кв.км. Има ЛЕЕЕЕКА разлика в силите, които ще са необходими да ги вземеш.
163
10
 
7
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 2 години
да де. ама докато си играят на "преговори", вече се мисли за "деукранизацията" и на западната част на бивша Укриана. За източната - вече е ясно ...
162
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На путинова Русия самочувствието пред Европа фърчеше нереално! Сега има възможност да се оцени в безмилостната реалност!
161
4
 
20
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Антикомунист --- Колега, благодарности, че ме подсетихте с изписването на ТАСС. Много от русоробите нямат хабер, че зад тази абревиация се крие запазената марка "Телеграфна Агенция на СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ". Може ли някой Путинофилски русофил да ме обори?! Чакам. Значи, още май не щем да излизаме от СеСеСеРетата. LOL
160
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гладни и пияни руснаци нападнали Киев! Да бяха нападнали някое селце нямаше да са гладни! Щяха да гонят и стрелят кокошчици по дворовете и да обират дамаджаните от мазетата!
159
5
 
20
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Рашките сдават багажа, но още не са клекнали. Те направиха фатална грешка - пръснаха се на групи по различни села, градчета и паланки, а укрите само това и чакаха, за да започнат да ги пречукват систематично. СЕГА е моментът украинците да атакуват, а когато атакуват ТЕ са много свирепи, умират, но трепят до дупка. С Пyтягaтa е свършено. Прашчай Пyтaнгeнc, прашчай великая и магучая советская ибанутая армия. ;)
158
3
 
13
 
! Отговори
до 188 преди 2 години
Всеки руснак, който знае за войната в Украйна (под 20% от населението знае, защото в малките градове са в тотално информационно затъмнение и дори интернет не знаят какво е), е краен русофоб и го е срам, че е руснак. Що руснаци колеги избягаха след санкциите и се изнесоха посока България не е истина.
157
2
 
15
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Извинявайте, но ще ви припомня един стар виц. "Нека руснаците да настигнат американците, ама е добре да не ги минават, защото ще им се види голия ***..."
156
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на украинците,достоен народ! Много се смееха и на Зеленски,че бил клоун,но той се показа като истински лидер и президент!
155
3
 
17
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Българин --- ЕС не е виноват, че мързеливите и лентяите, си останаха същите и при демокрацията, защото бяха такива и по време на "комунизЪмЪ". Окомуш българите се изнасоха много отдавна от България и сред тях има мениджъри, директори на компании, участници в директорски бордове, водещи архитекти и поректанти, компютърни специалисти и най-различни, но българските koмyндeтa са тотално късогледи и кьорави за напредъка и свободата. За тях е в сила 20 век.