Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
5
 
! Отговори
Крошунов преди 2 години
Явно мерките на запада дават резултат, и лайHoто на путин се е спекло като вижда какво се случва в матушката, обаче е късно, мерките няма да се охлабят докат джуджето е на власт. Крепостниците му се връщат в началото на 20ти век и ще бачкат в колхоза.
17
6
 
3
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Путин що тъй клекна?От 4 точки,тук се споменава само една
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Блажени вярващите,тия които разпалиха тоя конфликт и продължават да наливат бензин в огъня-Гоооведата от Кравария,нямат ама НЯМАТ никакъв интерес конфликтът да приключи,нито пък се интересуват какъв ще е изходът!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разберете, тук не става за военна мощ, а по сравнително "Мирен начин" да се подчини Украйна военно и политически. Защото ако бяха почнали да летят всякакви руски ракети навсякъде, щеше да се срине Украйна със земята.
14
7
 
6
 
! Отговори
рубашка преди 2 години
До 10. А ти откъде го знаеш този процент бе, олигоффрен червен? В централата на "Възраждане" ли прави анкета или по устието на Камчия?
13
3
 
6
 
! Отговори
Блестяща операция! преди 2 години
'Потопения' кораб от украинците изплува край Крим :):)
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плана е бой до дупка
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не подкрепям Западната "Демокрация" която водят по целия свят с цел да контролират света икономически, военно и политически заради което имат бази по целия свят за да развиват Западната имеприя. Относно Путин, смятам, че той искаше и мислеше по-бързо да направи преврат и смяташе, че повече хора в Украйна ще го подкрепят, но не се получи. Идеята беше да военно и политически да се подчини Украйна, но явно не се получи. Победения е винаги виновен.
10
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде Путин окончателно стана за смях. Ахахахаха, колко жалка е голташка Русия. Една държава без никаква военна мощ се подигра на руския бедняк.
9
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алфари Сърч каза: 16% подкрепят Русия. Истината е: 80% са с Русия,ФАКТ¡!!!!!!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме умни да лавираме като Турция, преговорите щяха да бъдат в България и ние да имаме изгоди. Турската дипломация е милиони пъти по-добра от Тагаревци, Кирчовци и други copocоиди на грантова хранилка.
7
4
 
4
 
! Отговори
Хайли Лйакли :):) преди 2 години
Нацистите са гаранция или франция?
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и да клекне вече е късно. Не вярвам санкциите да паднат.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление на агресора обаче, санкции ще има и след оттеглянето.
4
3
 
6
 
! Отговори
:) да видим! преди 2 години
съобщава "Файненшъл Таймс"
3
22
 
10
 
! Отговори
три дни траур преди 2 години
Другарки и другари,Русия загуби.
2
21
 
14
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Русията клекна щото знае какво я чака
1
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега западните сатанисти ще инструктират дрогираните нацита в Донбас да пуснат още една касетъчна ракета и всичко ще свърши. Запада не желае войната да завърши.