Столтенберг: НАТО няма да изпраща сили в Украйна

Единствено ще укрепи източния фланг, заяви той
16 мар 2022 18:39, Петя Славова
83
Столтенберг: НАТО няма да изпраща сили в Украйна
Снимка: БГНЕС

"Днес министрите на отбраната на НАТО възложиха на военните командири да изготвят планове за укрепване на източния фланг на Алианса след нахлуването на Русия в Украйна“, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "НАТО трябва да преразгледа мерките за колективно възпиране, на сушата новата ни позиция трябва да включва значително повече сили в източната част на Алианса, в по-висока степен на готовност, с повече предислоцирано оборудване и доставки", заяви Столтенберг пред репортери.

Решението за увеличаване на присъствието на НАТО на източния фланг по суша, вода и въздух ще бъде взето на срещата на върха на Алианса в Мадрид през юни, заяви генералният секретар.

Още по темата

Ръководителят на НАТО заяви обаче, че Алиансът не планира да изпраща сили в Украйна, след като Полша го призова да разположи мироопазваща мисия.

"Призоваваме Русия, президента (Владимир) Путин да изтегли силите си, но нямаме планове за разполагане на войски на НАТО на място в Украйна", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на НАТО.

„Страните от НАТО са единни в решението си да не разполагат войски в Украйна или в небето над Украйна, за да предотвратят въоръжен конфликт между Алианса и Русия. Ние носим отговорност да гарантираме, че този конфликт няма да се разпространи извън Украйна", заяви генералният секретар.

На 25 февруари Столтенберг заяви, че Учредителният акт "не функционира, защото една страна - Русия - го нарушава от години". Той заяви, че споразумението се основава на "ключови принципи, сред които са зачитането на териториалната цялост и суверенитета на всички страни, включително Украйна".

Държавите-членки на НАТО са решили да продължат да предоставят военна и финансова помощ на Украйна, предава БГНЕС.

"Днес министрите се съгласиха, че трябва да продължим да предоставяме значителна помощ на Украйна, която включва военни доставки, финансова и хуманитарна помощ. Съюзниците и партньорите от НАТО ще приемат също милиони украински бежанци", каза Столтенберг. Сега предстои министрите на отбраната на НАТО да стартират разработка на планове за засилена отбрана на Алианса срещу Русия на земята, в небето, в морето и в киберпространството, каза Столтенберг.

На 24 март ще се проведе извънредна среща на върха на Алианса. Целта на извънредната среща е да се гарантира единството на Алианса в подкрепа на Украйна и възпиране на Русия, каза генералният секретар. На нея ще бъдат определени необходимите промени в архитектурата на сигурността в дългосрочен план.

"Следващата седмица държавните и правителствените ръководители на съюзническите държави от Алианса ще се съберат на извънредна среща на върха на НАТО. Тя ще бъде посветена на непосредствения отговор на ситуацията около Украйна и на промените, които трябва да направим в архитектурата на нашата сигурност в дългосрочен план", заяви генералният секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До баба марае ти си кгб тр.л...аз призовавам САЩ и Нато намесете се в конфликта...пълномащабно...спрете геноцида на Народа на Украйна...Света ни е плащал и по-високи...цени...ще ви отнеме два дни да убиете "черПилата се армия"убиваща жени и деца...останалота е...позор...
50
1
 
2
 
! Отговори
Чокумба преди 2 години
А тоя норвежки комунист е най голямата пета колона
49
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
27 страни да спрат вноските в нато нашите пари отиват за ам оръжие и смърт неискам никои да ме пази аз искам мир а не конфликти с русия
48
0
 
3
 
! Отговори
Никой преди 2 години
що така бе? Свършиха ли силите или са ни слаби "силите"? Ама при нас ще пратите да ни "пазят", че да не мисли стадото за глупости и да върви в "правия път", нъл тъй.
47
1
 
14
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Не разбирам какво ги защитавате американци и англичани! Те са нападали страната ни - не ние техните.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Путин това чака. Да се намеси Нато за да намери причина да ни пусне ядрените ракети. Умни са те. Не искат да го предизвикват . С лудите лекичко трябва.
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ruska reklama
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е отбранителна организация, чиято главна дейност е да заседава и обсъжда, дали бюджета и нетрябва да се повиши във връзка с определен военен конфликт.
43
1
 
22
 
! Отговори
Бум преди 2 години
Да,след като Русия изби 180 наемника с една ракета в базата им в Украйна ....
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За втори път в последните 5 години НАТО показа, че я е страх да се конфронтира с Русия. Първия път беше с Турция, когато турците свалиха руски самолет и ведната всички натовци се разграничиха и казаха, че нямало да я защитават Турция, нищо че тя е член на НАТО. Сега насъскаха УКрайна, лъгаха я и накрая я зарязаха. САмо с декларации, хуманитарна помощ и нищо реално. И защо ни е тогава и ние да сме там? Ако стане нещо такова, те веднага ще ни зарежат.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В полигона Лвов видяха дебелия какво стана..
40
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво постига Русия в Украйна...!!! Затъва.
39
18
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Каква мечка закъсаха го в Украйна, не им трябва Нато украинците ще наеб мечката от зад
38
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя почна нещо да се оправдава,а пък преди 2 седмици много курназ го даваше...
37
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и минуса да слагате, Раша няма шанс при световна война... ако можете да мислите.
36
5
 
24
 
! Отговори
И правилно преди 2 години
Гледайте си вашите държавици и не се бъркайте в чуждите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столтенберг е новият "Щирлиц" в квартирата на НАТО
34
1
 
3
 
! Отговори
Европейско кенгуру преди 2 години
е утре :)
33
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При световна война Русия няма шанс.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна Сирия разлика нула следващата е България лека полека да не се лъзнем на завоя