Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да трампим българия за един американски щат най уредения местим цялото население на българия там плаюат на всички всеки месец доходи до живот и им харизваме тука територията и квото има на нея...
102
3
 
30
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 2 години
КАКЪВ ГЕНЕРАЛ СИ ТИ? АКО ГИ ДАДЕМ ОСТАВАМЕ БЕЗ ПВО, ДОКАТО ДОЙДАТ АМЕРИКАНСКИТЕ И СЕ ОБУЧАТ НАШИТЕ. СРАМ.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
koga?
100
2
 
30
 
! Отговори
Н марков преди 2 години
ъветските комплекси от системата на ПВО, които ни дадоха руснаците преди много години, нямат никаква работа в Украйна и договора ни за членство в НАТО не ни задължава да ги даваме. Това са вечни оръжия с няколко предназначения без аналог в държавите от НАТО!!! Такива оръжия се дават от руснаците само на много близки за тях народи на които имат изключително и лично доверие, че няма да бъдат употребени срещу военно-политическите интереси на Русия. Ако нашето държавно и политическо ръководство изпълни сляпо искането на Пентагона, това ще означава подписване на смъртните присъди на всички българск
99
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз дъртия изку калия е ясно че неговата е изпята и не му пука за децата на България, аман от такива елементарни сметкаджии...
98
1
 
25
 
! Отговори
Къде са дипломатите? преди 2 години
Само за война и оръжия се говори, къде са световните дипломати? Какво имаме, че и да даваме? Всички съжаляваме и искаме да помогнем на бягащиге жени и деца от война, но с оръжие няма да стане!Гредаме цял ден само едната страна на войната, дайте толкова време и другата, ние имаме глави на раменете.Не са ни необходими разясняващи и то все едно и също.
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аналаню нещо е дал фира. Глyпaци. С300 е доста удобна цел, руснаците ще я проследят още от България. На 20 километра от границата ще има едно "БУМ!" и дотам... после тенекии, черен пушек и сополи.
96
2
 
17
 
! Отговори
Хас Мокар преди 2 години
Ами НАТО като иска толкова да помогне на Украйна,да кажат на Турция да си даде неинте S-400,че са в пъти по добри от нашите и тъкмо втората по сила армия в НАТО няма да има руско оръжие и всички които сме в НАТО ще имаме системи за разпознаване свои,чужд
95
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците имат ц300 отказаха да дават.
94
3
 
19
 
! Отговори
Георги Сава Раковски преди 2 години
На този в празната чутура бушуват само евроатлантически бури и кънтят на кухо и умряло като погребални камбани!Пази боже от таквиз политици!
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковида няма ли да го прибере тоя ***...на това вирус това му харесвам, че изчисти от много ***..
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С англосаксофони сделки не се правят, те са доказани лъжци и измамници, навремето "великите" британци са продали на иранците едни 50 танка, които така и не са доставили. Наложило се иранците да арестуват 2-*** 3-*** брит-иранци, които вчера освободиха в замяна на връщане на парите от оръжейната сделка. Срещу терористи и рекетьори се преговаря само с тояга.
91
1
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
С нее ли по-добре да вържеме на кол това *** точно пред парламента зараьи гнусното преложение?И да го оваляме в катран и пера точно както правят братята кравари отвъд океана!
90
1
 
9
 
! Отговори
а преди 2 години
До АнонименЗа луд не зная, но дементен /тук да се признесат лекарите/ е мноого вероятно. Написаното от него не се вписва в представите на нормално мислещите хора - този тип буквално зове към война, в която ние нямаме касателство. Пази Боже от такава напаст.
89
0
 
0
 
! Отговори
боко преди 2 години
леле колко си ***
88
0
 
6
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Ne trjabva da davame orazie i da si dokarame voinata u doma, toja lud li e-izkufjal fatmak
87
2
 
17
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
В килия номер 226, освен за Боко има място и за Аню, ще ги направя хора и двамата след 20 години престой, ще излязат обновени !
86
2
 
12
 
! Отговори
Бай Х преди 2 години
Трябва на такива като този да им се сложи въжето на врата!
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да кажа, ако дадат ПВОто ни АЕЦа остава без защита. Гръмне ли Козлодуй, България е радиоактивен ковчег, Румъния е облъчена, облака стига чак до Австрия. Тия де*били какво искат? Само някой да е пипнал защитата ни, няма да има сила, която на го защити от нас.
84
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си играе с огъня..