Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аню ли си,Аня ли си,"мъж" с женско име,министър на първото боково правителство....
82
1
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Аню Нойски не случайно се цани да...слугува на Тиквата.Абе Аню,никога не е късно да станеш за...резил,какво струват хамериканските...тенекии,в сравнение със запазване,а не пълно замразяване на пътищата за взаимоизгодни бъларо-руски отношения.Ха стига си се правил на по...голям католик от папата.Украинците в сегашното си воено-стратегическо състояние са кауза...пердута,какво ще постигнат с нашите няколко ПУ С 300,още докато ги...транспортираме,ще ги...гръмнат.Вземи се коригирай и не се излагай.
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха - както даде на Турция и на Словения, глупости. Дори една стотинка няма да дадат само ще останем без ПВО....
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добър ден от Флорида, само ще ви кажа че адски се залъгвате и че са ви промили мосъците ако ги имате - САЩ никога не дава нищо безплатно, НИКОГА и го запомнете. Когато нещо е прекалено добре за да е истина, то не е истина или има уловка. ЗАПОМНЕТЕ ГО ТОВА!
79
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не помни какво е ял на закуска,мнение ще дава!Който отворенгяз даде С-300 на Украйна,да си публикува и координатите на жилищния блок.Путин ясно каза,че моментално става мишена.
78
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоз измислен ***, да ходи да се бие за американците като иска, тък ще стане война срещу правителството
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека изпратим Аню той ще громи руснаците със голи ръце.Абе генерале ще ти вземат бастуна и ще ти го пъхнат в дупето бе.
76
2
 
23
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Извинявайте ,но ще го кажа без притеснение-само невменяем или пълен и-д..-и.-от. може да каже подобно нещо!
75
1
 
12
 
! Отговори
тъжно преди 2 години
Тоя или е *** на умиране или е зависим от ясно от кой!Ще ни изтрепят като пилци за часове братята рашъни,щото вече сме страна във войната.
74
1
 
30
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Аню, ти си просто още един национален предател готов да ни вкара във война.
73
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
новото аи е ново по добре да сменим тия ръждясали жележа с нещо модерно!
72
1
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Дайте да изпратим и ние нещо за войната. Щом искат ще се включим с тоалетна хартия и ковчези.
71
2
 
27
 
! Отговори
Майка преди 2 години
Даде ли се нещо, въвлечете ли ни в това безумие, целия народ излиза и ви изрива всичките, до последния. Като ще е война, първо ще е гражданска. Така поне има шанс да останат непокътнати сградите за децата ни. Само някой да е посмял да ни въвлече.във война с Русия. Жална му м*йка. Защото ако не разплачем техните майки, те ще разплачат хиляди български м*йки, чийто синове ще загинат на фронта. Да не ни карат да избираме между тях и децата си, защото всички знаем какъв ще е избора
70
1
 
16
 
! Отговори
християнин преди 2 години
Този изкукалник защо въобще го питате.Изкуфял старец!
69
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 2 години
С 300 е по-добър!
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки говори за проблеми с потдръжката на Миг-29, а никъде не се споменава за проблеми с Метрото ни. Мотрисите май бяха Руски?
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя луд ли е ?
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е па само това остава, накрая да минат и да съберат кой каквото лично оръжие има - пистолети, ловни карабини и от тук нататък нашата територия да бъде обявена за транзитна за всякаква ***
65
1
 
26
 
! Отговори
стига бе преди 2 години
Ей такива като този трябва да бъдат подвеждани под отговорност за държавна измяна!С-300, малкото които ни останаха, имат задача да пазят поне АЕЦ-а. Ако ги дадем, какво правим? Гърците и Кипър май също имат, защо те не ги дадат?
64
2
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Май ще се налага да вземаме сопите. Тези русофоби нямат спирка. Русофоб смахнат, запиши си някъде в кухата тиква белким запомниш: Безплатно е само сиренцетео в капана за мишки. Щял да получи безплатни ПВО системи. Как може да са толкова проздти тези смахнати русофоби? Как е възожно? Дори римляните в гетата са по-хитри!