Ген. Аню Ангелов: България да даде С-300 на Украйна

Ще придобием безплатно Patroit, смята той
18 мар 2022 14:08, Анисия Иванова
216
Ген. Аню  Ангелов: България да даде С-300 на Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всякакви заплахи за влошаване на отношенията от страна на Руската федерация срещу България в случай, че страната ни изпрати въоръжение в Украйна, са напълно наедекватни, защото като член на НАТО вече сме обявени за врагове от Кремъл. Освен ПВО комплексите С-300, с които може да е свързано посещението на министъра на отбраната на САШ Лойд Остин в България, страната ни може да предостави на Украйна и преносими ракетни и противотанкови комплекси. Това коментира ген. Аню Ангелов, бивш министър на отбраната, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

"Една от целите на посещението е да се укрепи двустранното сътрудничество между САЩ и България. Втора цел може да бъде евентуално разговори за предоставяне на дивизиион С-300, който би могъл да бъде използван от украинските въоръжени сили, тъй като те го познават.", предположи гостът.

В такъв случай ще има дискусии с какво да бъде заменен този дивизион и ще има внос на средства, които да компенсират отсъствието му, коментира Ангелов. Според него България ще има проблеми с поддръжката не само на С-300, но и на всички зенитно-ракетни комплекси руско производство, както и на своите самолети МиГ-29 след войната.

Още по темата

"От гледна точка на това е по-добре да предоставим С-300 на Украйна и на негово място да придобием безплатно "Пейтриът" (Patroit), които са близки по качество и параметри", смята Ангелов.

Той уточни, че Словакия е действала по подобен начин.

"Всичко зависи от политическата воля на управляващите. Ако има такава политическа вола и ако наистина поддържат действията на жертвата в случая, а не на агресора, би трябвало да се замислят какво може българската страна да предостави на украинските въоръжени сили", каза ген. Ангелов и добави, че това до голяма степен ще е въпрос на символичен жест, защото САЩ вече снабдяват Украйна с много и по-модерно въоръжение.

Според ген. Ангелов България трябва да поддържа своите МиГ-29 и зенитно ракетни комплекси, за да може със съюзническа помощ да продължава да упражнява контрол над въздушното си пространство.

България е изправена пред невъзможност да ремонтира своите изтребители в Русия, а има и два големи недостатъка в своите системи за ПВО - нужда от съвременни системи "Пейтриът" със системи за разпознаване "свой/чужд" и 3D радари, които да покрият територията на страната.

"Тези две неща са неотложни в момента - даже да не предоставим С-300, трябва да се водят разговори как би могло да стане."

Какви са шансовете за преговорите Русия-Украйна и какво може да направи НАТО може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се действа срещу Путлера, той сам избра пътя на агресията и насилието и дипломация може да има само след като първо си изтегли налъганите младежи от чуждата територия.
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо САЩ не си даде направо Петриотите на Украйна и да не ни занимава? И без това за нас сделката е кон за кокошка. Да не говорим, че когато разжалваният генерал, който оскверни освен себе си и униформата, също и военните устави на Българската армия се изказва, човек трябва винаги да има едно наум...
61
2
 
16
 
! Отговори
Ильо Войвода преди 2 години
Този национален предател да бъде арестуван и бесилото в София да го чака. Арест и бърза наказат.процедура
60
1
 
18
 
! Отговори
ноби преди 2 години
още един ид.и.oт , който не вижда по-далече от носа си. и това е било министър, майко мила
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цамо ние сме имали Ц-300 ! Това да не е някое супер оръжие че толкова го искат ? Бай Тпшо ли го е направил ?
58
1
 
15
 
! Отговори
а преди 2 години
До toti: Прав си - на този *** некрологът му се подава от джоба- взраст, какво да правиш, ама всяко нещо има граници. Ама неговите деца и внуци не са тук в Българи, та му е лесно плещи несвързано и неадекватно. Анатема за тези, които го подтикват да ръси подобни пагубни подстрекателства.
57
7
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко ..., притрябвали са им на укаинците нашите изветряли C-300 и раздрънканите ни миг-ове дето падат по учения (пък и те да не са прашки да се пренасят така лесно) . Просто ще поискат да кацат и излитат спокойно от нашите военни летища самолети на нато и да си плуват спокойно в наши води кораби на нато ... Което си е напълно достатъчно и достойно за малка страна членка на нато. Ама ако го кажат направо - ще ревнем ама и това не ни харесва .... При война харесване няма .. никой не я харесва.
56
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да питам, като си дадем ПВОто с какво ще охраняваме АЕЦа, големите ни язовири, чиито стени ако поддадат потапяме цели градове и села, столицата, рафинериите? С какво? С прихващащи системи на хартия ли? Агейн? Не. Ние сме бедни и имаме много малко. Да дават тия дето имат в стотици, кеф им Полша, кеф им Германия, кеф им който си изберат. Освен това нали нямаше по-добри от американските прихващащи системи? Защо искат да дадат руски? За да прецакат украинците ли? Да си дадат американски.
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж к'во! Първо вземаш безплатните ракети Патриот и ПОСЛЕ даваш твоите стари С-300. Не първо даваш твоите и вярваш на празни приказки. Ако някой друг самолет реши да литне над нас и нашите ракети са продадени какво ще правим ние? Ще лазим под масите като едно време в час по гражданска безопасност ли? Айде у лево!
54
2
 
23
 
! Отговори
Пахеро преди 2 години
На тоя дрътак му е през увисналия юй какво ще стане с България. Перверзно е как някакви дементни старчета се изказват авторитетно и вземат съдбоносни решения.
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв военен министър е този, който дори не знае означението на оръжията използвани в нашата армия... Вчера го слушах на няколко пъти каза "Ц-300". Аню, Аню, много си зле!
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид19 биологично оръжие ли беше? Ако да чие?
51
2
 
21
 
! Отговори
някой си преди 2 години
тоя вампир по какво е бил генерал,учил е как да лиже заднищи цял живот
50
2
 
34
 
! Отговори
Защо лъжеш, наглец? преди 2 години
Аню Ангелов лъже като дърт ром. Четох много внимателно какво ни предлага НАТО. Става въпрос за ВРЕМЕННО разполагане на ГЕРМАНСКИ комплекси Пейтриът за времето когато ние сме предоставили С-300 на Украйна. ВРЕМЕННО, след това ГЕРМАНЦИТЕ си ги прибират. За никаква замяна не е ставало въпрос. Отделно, големият проблем е, че се включваме във войната.
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо няма да дадат от САЩ. Щеши да дадат ракет за временно пазене. После ако искаме да останат трябва да си ги купим ахахаха. Никакви с300 не трябва да даваме. Нямаме нужда да ни въвличат във войната. И без това заради непременно приказки и действия на наши официални лица ще страдаме достатъчно.
48
2
 
25
 
! Отговори
аз преди 2 години
Стария маразматик ,като истински селянин брои печалба - да придобием безплатно Пейтриот. Нали вече придобихме Ф16. И всичко напълно безплатно . То САЩ всичко раздават безплатно - да се редим на опашка
47
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А гърците защо отказаха, а ние се навираме между шамарите?
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя генерал, с извинение, за колко време смята, че се усвои една нова, заместваща система ПВО? Дали е виждал С300 или Патриот? Много ястреби много нещо! Отделно, че безплатни ПВОта - няма! Купихме си самолетни чертежи, не знам дали са ни ги дали, за милиарди, а сега и чертежи за ПВО да пазят АЕЦ Козлодуй. Генерал <нецензурно> ....
45
3
 
27
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Вече доста *** се изказаха да си дадем всички оръжия на украйна. Явно горят от желание Русия после да дойде и тук да денацифицира. Но и в това няма проблем. Няма вече да гледаме продажните си медии как повтарят лъжите на запада. А тези, които сега прокламират да си дадем оръжията на украйна, първи ще избягат на запад. Но пък от това нашият народ само ще спечели.
44
2
 
27
 
! Отговори
ПЕШО преди 2 години
До ПреотстъпванетоЩели да ни дадат Пеитриът Безплатно.Какво са ни дали досега? Помня, че се каниха да ни дадат 200 000тцаревица, ако отидем да си ги вземем, което се оказа по-скъпо от царевицата.