Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?

Ситуацията е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти
19 мар 2022 14:16, Петя Славова
162
Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари?
Снимка: Bloomberg L.P.

Не може или не иска Кремъл да плаща международните си задължения в долари? Непредвидимостта на ситуацията в Русия е предизвикателство и за най-реномираните финансови експерти, пише "Дойче Веле".

Спомените от 1998 година, когато Русия обяви държавен банкрут, се връщат. Може ли този сценарий да се повтори? Дори доказани финансови експерти като Йохен Фелзенхаймер не дават конкретна прогноза.  "Ситуацията е такава, че няма как да се предвиди каквото и да било", казва той.

Още по темата

Ето един пример: Русия трябва да плати лихви от 117 милиона долара на международни инвеститори за два получени кредита. Но доларовите сметки на руската централна банка в чужбина са замразени, парите са блокирани.

Не могат или не искат?

Могат ли доларовите плащания по лихвите все пак да стигнат до инвеститорите? Според експерта по руските въпроси Андреас Менике страната може да използва златния си резерв. "Те могат да продадат злато и така - понеже 100 милиона изобщо не са много - да платят задълженията си." Необходимо е обаче някой да купи това злато и да го размени за долари - например Китай.

Дори обаче Русия да може да плати, въпросът е дали Кремъл изобщо има подобно желание. Това е определящо, смята Фелзенхаймер: "В Русия със сигурност важи и аргументът: Ще задържим парите засега, защото в бъдеще така или иначе не можем да очакваме плащания от Запада".

Всъщност руският финансов министър Антон Силуанов вече одобри двете лихвени плащания в началото на седмицата. Той обаче не уточни дали страната ще плаща в долари или в рубли, което в случая не е позволено. Ако Русия не изплати лихвите си или плати в рубли, страната вероятно ще бъде обявена за неплатежоспособна - т.е. ще изпадне в държавен банкрут. Но не веднага, казва експертът Фелзенхаймер. "След датата за плащане има срок от още 30 дни, в които то може да бъде извършено", обяснява той. "За неизпълнение на плащането може да се  говори едва когато и този срок изтече."

Русия все още има солидни приходи

Но дори банкрутът на държавата да бъде потвърден в средата на април, това не означава, че там няма да остане и копейка. Това би означавало само, че Кремъл не може или не иска да плаща в долари на международните инвеститори.

За държавните служители в страната и за пенсиите това не би имало никакви последствия, смята Менике. "Не виждам проблеми с изплащането на заплатите на държавните служители. Путин ще се погрижи за тях, иначе веднага ще се надигне недоволство." И според Менике руският президент може и ще предотврати това. Защото международният бизнес, особено с петрола, носи много приходи на Русия. С тях Кремъл може да изплати по-голямата част от дълговете си - все още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
14
 
8
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
В РАША НЕТ ДЕНГИ. НА РУБЛИТЕ ФРАСКАТ ПО НЯКОЛКО НУЛИ? НЕПОБЕДИМАТА ЧЕРВЕНА АРМИЯ ТРИ СЕДМИЦИ ДАВА НЕНУЖНИ ЖЕРТВИ? НО НА ПУТИН СА МУ НУЖНИ? ПАЧЕМУ?
34
4
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Хора които са твърдели че аз съм вреден и ло човек всъщност лъжат нарочн ! Те мразят България, всичко българско и всичко христианско ! Заради тях българската нация е поробена и България е поробена ! П0равете реална сметка за какво става въпрос и ми помогнете да живея истинси хъбав живот ! Става ли ? Аз всъщност не съм болен, запознайте се с мен ! Желаете ли ?
33
4
 
24
 
! Отговори
Дългът е платен преди 2 години
Външният дълг на Русия е платен още онзи ден. Днес проверявайте си източниците, особено Дойчи Вели
32
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците ще изкупят златото на Русия на безценица,и не само златото.Бъдещето на руснаците е роби на Китай .
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DREME MI ZA IZMISLENIQ DOLAR
30
5
 
23
 
! Отговори
Да питам преди 2 години
Защо не си опресните малко паметта,като прочетете пресата от миналата година,какво е писано за Зеленски,скандалите със сина на Байдън,най богатата рускиня и фирмата и в Украйна,заплахите за Северен поток от страна на Украйна,корупционните скандали в Киев?
29
5
 
16
 
! Отговори
Йово преди 2 години
Една държава или семейство е фалирало само когато няма пари. Но ако има пари и не си връща дълговете, а кредитора го обяви за банкрутирал, това не означава че държавата или човека е без пари, напротив. Сега ако Русия не си плати дълга КАКВО? Ще ги обявят че са фалирали но реално те не са. След това ще им наложат поредните санкции и ще им спрат плащанията в долари и евро. Какво от това на Русия и много дреме те от години искат петрола да се плаша в рубла, злато или юан. Много ги плашат руснаците!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Kъм aпpил 2021 гoдинa cтpaнитe, влизaщи в Eвpoзoнaтa, пpитeжaвaт 10 772 тoнa злaтo, coчaт дaнни нa Cвeтoвния cъвeт пo злaтoтo. Ha пъpвo мяcтo e Гepмaния c тaĸивa oт 3361 тoнa, ĸoитo пpeдcтaвлявaт 75% oт peзepвитe и. Πpeди 4 гoдини cтpaнaтa cи въpнa вcичĸи cвoи peзepви в cĸъпoцeнния мeтaл oт Hю Йopĸ и Πapиж, изчиcлявaни нa 238 тoнa злaтo.Ha втopo мяcтo cpeд eвpoпeйcĸитe cтpaни e Итaлия c 2451 тoнa, cлeдвaнa oт Фpaнция c 2436 тoнa ĸъм aпpил 2021 гoдинa. След тях Руската федерация с 2292 тона.
27
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ханс строи къща за милион евро, децата му са в университет, има кола и пари да си купи още 10, бъдещето му е горе долу безоблачно. Аркади е горд, че има пари в банката за да си купи хляб утре продължавайки да живее. Аркади е заложил цялото си бъдеще на факта, че работи в рафинерия, която произвежда горивото за колата на Ханс. Вярва си, че държи бъдещето на Ханс в ръцете си и е патриотичен!
26
8
 
18
 
! Отговори
!!! преди 2 години
Пладнешки грабеж е задържането на картините във Франция и въобще всичко ,което се случва със спортисти,артисти,студенти от Русия.По едно друго време не можеше човек да има собствено мнение и да бъде съден за убежденията си.Няма как всички да харесваме Кола и хамбургери.
25
7
 
12
 
! Отговори
Чудно е преди 2 години
Как САЩ не са поискали да им плащаме на тях руския газ, нефт и уран. Ако Паси чете това, веднага ще излезе със sugestion до Байдън. Той обожава подобни сугестии, нали той именно sugested that US bomb Belgrade и разни други човеколюбиви сугестии.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И все пак, колко злато се добива в Русия през настояще време? Ако вземете предвид годината 2014, тогава през този период са добити 272 тона злато. Както показва практиката през последните години, средно 12 месеца в страната ни произвеждат от 200 до 300 тона благороден метал. Това е колко злато произвежда Русия годишно. Съгласете се, това е много. Ако говорим за днес, нашата страна има около 1200 тона злато. Забележително е фактът, че в началото на 21-и век обемът на златото, изкопан в света, е бил около 150,4 хил. Тона "брилянтен" метал.
23
9
 
21
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 години
Гнусна статия.Нито дума за това че са замразени т.е.съвршено незаконно не се дава възможност да се оперира с тях над -300 млрд.долара от валутните резерви на Русия .Чист бандитизъм!
22
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Четете история! Коментатори и спецове по макроикономика и международни финанси!
21
7
 
11
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
До Анонимен 25---Русия държала стотици хиляди тонове злато в резерва си ... А бе хлапе, ти имаш ли си някаква представа какви ги плещиш?! Стотици хиляди тона злато има само в мътната ти русофилска кратуннка ... Русия има всичко на всичко около 2 хиляди и 300 тона злато в резерва си.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно, бе що му викат Копейкин на Костадинов? Да не би да е руски пенсионер? Сложили му черен печат за влизане в Украйна.
19
1
 
11
 
! Отговори
Че тия 117.2 млн преди 2 години
Ги платиха още завчера. Много сте закъснели с анализа, DW.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам там дали ще остане една копейка, но в България със сигурност си имамe една Копейка. :D
17
4
 
18
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
В руските медии отдавна писаха по този въпрос. Според руснаците е абсолютно справедливо да плащат дълга си в рубли докато доларите им за замразени на Запад. Точно и ясно. Не може хем да замразяваш долари, хем да искаш долари. То все едно Гошо да има да ми дава хиляда евро и хиляда рубли, но парите му в ерво да са вложени в моя банка. Аз да му замразя парите в евро и да искам той да ми върща дълга в евро. Много ясно че ще ми плати с рубли.
16
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много нагло от западна страна. След всичките санкции, и най вече арест на златно валутните резерви, да има претенции за спазване на финансови задължения.Завиждам на нервите на Путин, да се опитва все пак някък да изпълнява договори, на фона на хулиганското поведение на ЕС и САЩ, на международно ниво.Но Путин сам си знае, но може би, в предвид това което виждам и чувам, аз лично не бих бил толкоз великодушен.