Бежанците от Украйна влияят на наемите във Варна

Те раздвижват и пазара на покупко-продажбите на имоти
Обновена: 25 мар 2022 09:05 | 25 мар 2022 09:04, Петя Славова
52
Бежанците от Украйна влияят на наемите във Варна
Снимка: БГНЕС

Украинските бежанци вече влияят на пазара за наемане на недвижими имоти във Варна, каза пред БТА председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Още по темата
Според него, не е изключено те да допринесат и за допълнителното раздвижване на покупко-продажбите. Ганев допълни, че тези, които искат да наемат жилище, обикновено търсят луксозни имоти, оборудвани с всичко необходимо. Проблемът е, че пристигналите у нас не винаги остават за дълго, което пък кара наемодателите да проявяват предпазливост, предава БГНЕС.

Миналата 2021 година беше може би най-силната за последните 12-13 години като сделки с имоти, допълни Ганев. Според него Варна е сред градовете, където има най-голям ръст на сключените сделки.

Той посочи, че реализираните покупко-продажби са били 15 600, като около 30 на сто са реализирани с някакво кредитиране. Ръстът на сделките е с 25 процента в сравнение с предходната 2020 г. Започнатото ново строителство в крайморския град през 2021 г. е 380 000 квадратни метра на база разгърната застроена площ.

Заради инфлацията мнозина търсят възможности да защитят своите спестявания чрез придобиване на различни активи, обясни Ганев.

Според него това е една от основните причини хората да се насочват към купуване на недвижими имоти. Този фактор – инфлацията,  дава основание да се очаква, че и тази година също ще бъде силна откъм реализация на покупко-продажби, въпреки всички други негативни макроикономически и политически тенденции, бе позицията на експерта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
ни сме гагаузи саму преди 2 години
Явно никой от коментаторите не е живял във Варна и не познава добре града. Тук е сбирщайн и има всякакви-българи, турци, роми, арменци, араби, руски пенсионери, украйнци, китайци, разни студенти от къде ли не, напоследък много индийци и даже германци...Тези хора ядат, живеят някъде, обличат се и т.н. Въпреки че има само няколко по-големи заводи, както забелязвате градът още не е фалирал. Това означава, че минават много финансови потоци и затова все нещо се купува/продава. Средният човек го ****
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам много от мода и помагайки на украйнка ,дъщеря ми каза , че шапката й струвала 200 лева ,а моята беше от 10 лева !Без коментар !
40
6
 
2
 
! Отговори
5KOV преди 2 години
До кога само гагаузите ще лапат.... искаме и в Бургас да лапаме ....
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълни се с украинци и в София, но досега украинска реч не чух.
38
1
 
22
 
! Отговори
Въобще да не преди 2 години
От петдесет и няколко хиляди пребибаващи в България украинци само 2200 до оня ден бяха заявили бежански статут. Останалите са чисто и просто туристи,които се готвят да продължат туристическия тур към Запада. След някой месец хотелиерите и къщите за гости въобще да не ми рИвът,че украинците им потрошили инвентара и им оставили сметки за ток,парно и вода.
37
2
 
33
 
! Отговори
Напомняне преди 2 години
Въобще не са бедни повечето от емигрантите, погледнете какви коли карат само ! Защо има толкова много мъже сред тях, нали е мобилизация? Изглежда , че на повечето не им пречи, къде ще живеят, важното е да не участват във войната, започната от надрусаният зелен .
36
2
 
23
 
! Отговори
Хихихи преди 2 години
Вдигнали били наемите и се кефят, а после като намерят жилището си изтърбушено и неплатени сметки, ще се разпищят и нищо чудно да поискат помощи от държавата.От цялата "далавера" страда обикновеният българин, щото и той ще е с повишен наем.
35
2
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
щото имат претенции, явно не познаваш хохла
34
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Всичките които, каскете, я кажи според теб, допреди 1989 г. как запада се справяше без великите ресурси на Блатото? Да ти кажа ли аз? - Ами просто прекрасно, соц. кочччините си бяха пълна мизерия, докато Запада бише в най-хубавите си години. Без "мигранти" и касскети, които хвалят Пууутаран и Масква, но не си и помислят да ходят в комунистическия рай, вместо това пращат бягат в лошия Запад.
33
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румънците бяха намерили в джипа на един такъв многострадален 1.6 млн $ и 350 бил ? кеш. И чанта със златни накити.
32
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тия като ги гледам ме са чак толкова бедни, колкото ни ги представят продажните медии.
31
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от тези пристигат с куфари с пари.
30
5
 
39
 
! Отговори
Всичките които преди 2 години
Горко ни с тези лидери !Всичките които се пънете и пенявите срещу лошата русия и путин следващата зима ще плащате десеторни сметки за ток и газ. Инфлацията ще стигне 50% процента, а олио ще гледате само по филмите. Толкова сте наивни и мислите че европа има бъдеще без енергията, суровините и ресурсите на русия. Безмозъчни и плиткоумни.
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е стига сте мрънкали оревяхте орталъкя бе ,позирате си със тях използвате ги за 40 лв после ги изхвърляте като кучета на улицата м..ши не ги приемате и толкоз защо в съседните държаве на Украйна ги държат в паланки а пък ганювите щото много са богати в хотели ги настаняват
28
9
 
13
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Тези, които си купуват жилища и карат джипове са тези с пари. А те не са мнозинството, разбира се. Отделно по-добре е да имат пари, квалификация, семейства отколкото лекари и инженери от Афганистан на по 18 години. И трето - за да купуват някой българи продават, съответно имат изгода. Аре стига с тоя хейт и вечно недоволство. Тези хора до преди месец не са си и представяли, че живота им ще продължи на ново място.
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сирийците се опитваха да прилагат принципа където са влезли там да остават- Дъблински споразумения. А за украинците настана бой и всички ги дърпат и искат. Сега България е временна спирка дасе осеферят малко, да похарчим залудо едни пари и после веднага до месец заминават в Германия... Трябва да искаме издръжката на заминалите в Германия да ни я плати Брюксел. Да си плащат за двойните стандарти.
26
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бежанците" от украйна да се махат в холандия, сащ и англия, които разпалваха войната. Никой българин не иска украинци! Единствено тези които говорят български са добре дошли и трябва да им се даде право да останат... ако сами пожелаят.
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че наемите се повишават не говори за подкрепа към бежанците. Бизнеса реагира пазарно. Както винаги стремежа е максимална печалба.
24
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви донесат просперитет ама в гащите само.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какъв епроцента от бг народ на ит специалистите 0,0001 пр като са толкова можещи go to amerika