Кремъл разпространява пропаганда в подкрепа на войната и сред 3-годишните

Учителите се страхуват да се противопоставят
28 мар 2022 19:00, Нели Христова
154
Кремъл разпространява пропаганда в подкрепа на войната и сред 3-годишните
Снимка: БГНЕС

Предучилищните училища в Русия са принудени да провеждат уроци, обучавайки малки деца в подкрепа на руската война в Украйна. Учителите се страхуват, че ще бъдат уволнени или че ще им бъдат намалени заплатите, ако не се съобразят с пропагандната кампания.

Децата от предучилищна възраст, които са на 3 години, и техните учители трябва да участват в "патриотични" дейности, които включват рисуване на военна техника, боядисване на руски знамена върху снега, уроци за руския президент Владимир Путин и фотосесии за популяризиране на буквите "Z" и "V", които са се превърнали в символи на руските военни действия.

"Те ни помолиха да работим с родителите и да организираме състезания по рисуване", казва детска учителка в град Нижни Новгород, която говори пред VICE World News при условие да остане анонимна. Тя споделя, че някои от нейните колеги са преподавали уроци, в които малките деца са били накарани да измислят анимационни герои, които могат да победят зъл враг.

"Категорично съм против. И в педагогическите правила, и в образователната система е записано, че подобна военно-патриотична работа е неприемлива за деца на тази възраст", категорична е тя.

Кремъл предприе безпрецедентни стъпки, за да събере обществената подкрепа за атаката си срещу Украйна, а военната му пропаганда се засили през последните седмици. Въпреки че руските власти имат дълга история на привличане на държавни институции и държавни служители в инсценирани изрази на политическа подкрепа, особено по време на избори, рядко се случва политиката да се налага толкова открито на малки деца.

Една от най-разпространените демонстрации на подкрепа на инвазията, проведена в детските градини - както и в обществото като цяло - е използването на буквата "Z", която е изписана върху руските военни превозни средства, за да подпомогне при разпознаването им, преди да бъде популяризирана от официални лица и държавната телевизия. В детските градини в цялата страна децата рисуват буквата "Z" или се събират на детската площадка, за да образуват "Z" с телата си.

"Ние провеждаме разговори и тематични уроци, предназначени да подхранват патриотизма и националната гордост", пише в публикация в социалните мрежи във вторник детска градина № 50 в сибирския град Чита. Текстът е придружен от снимка на седем малки деца, облечени в черно и бяло, които стоят пред балони, а буквите "V" и "Z" са изписани от оранжево-черен плат.

Въпреки рисковете, някои учители се обявиха против включването на децата в политиката. Учителка в селско прогимназиално училище в Западна Русия е един от почти 5000 руски учители, които подписаха отворено писмо в знак на протест през първите дни на войната. Тя казва, че повечето й колеги са или напълно подкрепят войната, или са щастливи да изключат критичните си способности и да следват примера на това, което виждат по държавната телевизия. "Хората вървят срещу съвестта си поради инерция", казва тя пред VICE World News.

Когато местните власти се опитаха да я накарат да организира патриотични дейности в класната си стая, учителката категорично отказва. "Казах им, че няма да работя в училището, ако ни помолят да провеждаме такива уроци."

Друг често срещан израз на "патриотизъм" в детските ясли са снимки с военни теми: Детска стая № 112 в Санкт Петербург публикува рисунка, включваща един руски танк, стрелящ с цветя, и друга на руски боен кораб с думите "Ние се нуждаем от мир". На снимка, публикувана от детска градина № 117 в същия град няколко дни по-рано, се вижда как момченце сочи снимка на президента Владимир Путин.

Русия има голяма мрежа от държавни ясли, които деца от 3-годишна възраст могат да посещават срещу минимална такса. Много от учителите в тези детски ясли, както и техните колеги в училищата, се страхуват, че могат да загубят работата си или да бъдат изправени пред съкращения на заплатите, ако не подкрепят публично инвазията.

"Заплатите на служителите в предучилищните институции се състоят от основна заплата и бонуси, присъждани от ръководството", обяснява учителят в детската градина в Нижни Новгород, добавяйки, че мениджърите няма да се поколебаят да лишат учителите от техните бонуси, ако бъдат видени да покажат нелоялност.

Патриотичните каскади в детските ясли били придружени от подобни демонстрации на подкрепа за войната в училищата в цяла Русия. Съобщава се, че на повече от 5 милиона ученици е бил показан специален урок, наречен "Защитници на мира" относно руските военни действия в Украйна на 3 март, а подобни уроци имаше миналата седмица, за да съвпаднат с годишнината от анексирането на Русия на южния украински регион на Крим през 2014 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
3
 
! Отговори
Без думи преди 2 години
Най голямото зло на света се нарича Комунизъм.
124
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи в Украйна може фашистка пропаганда в училищата, а в Русия патриотичното възпитание е престъпление? И учителите в Русия не разбират за какво воюват руснаците? Равновесието в света, зачитането на суверенитета на държавите в света, световният мир зависи от изхода на тази война. Не може един бандит да разполага със световното богатство, да предизвиква граждански войни под благовидния предтекст, че налага демокрация, да налага санкции когато му скимне и на когото му скимне безнаказано.
123
0
 
5
 
! Отговори
Д-р. Гигълс преди 2 години
Картонени макети на Райхстага бяха началото на Путлерюгенд , това е което иска да остави след себе си Джуджето , бедна страна , планини от скапано оръжие и злобни пияници сърдити на света , бензиностанция управлявана от хейтъри и *** .
122
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осем години да не кажа,че и повече в Украйна се прави същото поръстявайа се децата със злоба към руснаците и възхваляваха нацизма.
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей не се спират пред нищо тия пропагандатори
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като му свършат войниците, и тях ще ги праща.
119
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно, *** и татковци ... Какво избрахте за децата си? Да учат за Кънчо ..., а не да мислят за лош герой /символ на лошото у човека/ и положителен герой /символ на доброто/? Без коментар. Въобще нещо за доброто и лошото? Ценности - Кънчо, НАТО, ЕС. Кънчо наистина е преди НАТО и ЕС.
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 125 "по закон" "Закони" специално създадени, за да може диктатурата да прави каквото си иска, не са никакви закони. Така едно време Путин си прокара "закон", който оправдава Елцин и неговите съучастници от всякакви корупционни обвинения. Путин беше един от тези съучастници - прокара си закон, за да оправдае себе си. По късно самия Путин си прокара закон, че не може да бъде преследван за извършени от Президента (т.е. от него) престъпления. Такива "закони" нямат никаква реална стойност.
117
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грозната куррва *** христова ще бъде командирована на фронта.
116
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 120 "Италиански ресторантьор в Москва: "Санкции? Тук нищо не липсва, супермаркетите са пълни." Видеата от Москва и Санкт Петербург друго показват, обаче тях не ги режисират (все още) от путиновите служби. Не ми се мисли какво е в по-малките населени места.
115
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия блокира западни инвестиции на сума, колкото са арестуваните резерви на Русия на запад. Западните компании се молят да не бъдат конфискувани. Ако компания обяви, че напуска заради войната, фирмата по закон минава под руско управление и продължава да работи с нов мениджмент, след някакъв срок собствеността се оформя като руска компания.
114
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма ли да се върнете в Италия в този момент?" -- Не, даже и на почивка: тук е много по-добре.
113
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Москва е град, който има всичко, въпреки че е мегаполис с почти 18 милиона жители и е много добре обгрижван, на маниакално ниво. Ако се сетя за Рим, ме побиват тръпки.
112
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За това как гледат на Путин в страната, венецианският ресторантьор обяснява: Ако са искали да го свалят, всичко са объркали. Дори тези, които преди са си въртяли носа, сега всички са с него. Чувството, и като говоря с много хора, които виждам всеки ден, е, че има повече хора на негова страна, отколкото против".
111
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Италиански ресторантьор в Москва: "Санкции? Тук нищо не липсва, супермаркетите са пълни."
110
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейските марки не изоставят напълно Русия, това е огромна фалшива новина от Запада казва ресторантьорът (италианец) Тези, които остават най-много са американците. Те внасят стоки директно от Китай и следователно не минават през Европа. Apple е отворена тук, McDonald's не всички са затворени, Ikea продължава да плаща на служителите си и организира обиколки за туристи, в очакване да отвори отново.
109
2
 
8
 
! Отговори
cazzo duro преди 2 години
Забелязал съм, че ако напишеш ***. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на путин. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
108
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин да не види нещо от Ислямска държава. Ислямчетата от бебета ги учат да декламират корана до припадък. Путин се помислил за бог и ще иска да му декламират пълните събрани съчинения, укази, сводки и т.н. Но забравя, че тригодишните русначета имат повече мозък в главата от него.
107
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
децата щяха да са по-привлекателни, ако бяха захапали по един нож, за по-патриотичен вид!
106
4
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 110....Добре,съгласен съм с теб.Напомням само предателството на Русия спрямо България,веднага след Съединението и подбудителството Сърбия да ни нападне.Определеният за арбитър Цар НиколайII,дипломатично си прави оглушки пак в полза на Сърбия,заради което започва Междусъюзническата война.........Относно заглавието и съдържанието на статията-това е чиста гьобелсова пропаганда.