Румен Овчаров: 40% от природния газ в Европа идва от Русия

Азербайджан нямат големи количества, заяви той
28 мар 2022 19:33, Анисия Иванова
86

Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 г. е насочен към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е насочено с една единствена цел - изолиране на Русия от този пазар". Това каза в предаването "Опорни хора" бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Оказа се, че почти 40% от природния газ в Европа идва от Русия, почти 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И защо идват от Русия? Защото е икономически най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези ресурси. Сега слушаме поредните лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни струва това", добави Румен Овчаров.

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан?

"Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи капацитети, имат си договори, които са подписани и се изпълняват - към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко сложен. Защо си го причиняваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази ситуация? Толкова ли беше трудно да се помисли и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: "Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкова много иска Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи сега", коментира Румен Овчаров.

Може ли да заменим руския газ с американски втечнен газ?

"Не можем, защото американците нямат такъв капацитет. Ето, тази година ще ни увеличат доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя почти 200 милиарда. Как точно става едното с другото?", попита риторично енергийният експерт.

По повод хранилището в Чирен, Румен Овчаров заяви, че "в България е с 10% по-ниско, отколкото в Европа от преди една седмица, въпреки предупрежденията на самия министър-председател. Сега се правят някакви маневри, уж не се изпразва хранилището, купуват се обаче допълнителни количества от Гърция и се дебалансира пазарът. Въпросът е следния: ако хранилището беше пълно, ние сега щяхме да бъдем в друго състояние, ако беше поне на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго състояние от гледна точка и на новите условия", заяви Румен Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
7
 
! Отговори
Крим не е руски преди 2 години
какво очаквате от ***
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега в Европа има мирни демонстрации в подкрепа на Украйна, аху-иху, биричка, лафче... На есен обаче картинката ще е пак демонстрации, този път не толкова мирни, не с биричка, а с "коктейли" и не конкретно срещу Украйна, а срещу правителствата на европейските страни, фалирали Европа. Картинката се очертава да е интересна. Търпение за невярващите.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2022/03/28/rumen-ovcharov-40-ot-prirodniia-gaz-v-evropa-idva-ot-rusiia.524951#
26
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички които са се облагодетелствували от Русия,държът за Путин.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р. Овч. помним това съкращение къде беше написано
24
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво? Ще се оставим психопата да ни изнудва с тая газ ли? Или да го оставим да ни пуска ядрените ракети?
23
2
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
А с долари или евро ще плащаме на американците за шистовият газ!?Това е много важно,макър и много да мислят,че ова не е толкова важнл-ама не ,важно е и то е много ...!?
22
8
 
24
 
! Отговори
Червените милионери преди 2 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; Куурнелия Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
21
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров може да е всякакъв, но едно е ясно, разбира от енергетика. Не може разни икономисти и прависти които нямат никаква идея как става целия процес в енергетиката да бъдат по наясно от него, колкото и да не се харесва на някои.
20
1
 
9
 
! Отговори
1 до 5 преди 2 години
Днес беше приятен слънчев ден и N5ти не е носил подходяща шапка, т.е. малко е слънчасъл!! Затова му се привиждат западни агенти и Сорос им диктува какво да пишат в коментарите на Днес-а и да пишат небивалици и открита пропаганда, но той има тренинг и знае кое е вярно и кое чиста лъжа
19
3
 
18
 
! Отговори
Борба с корупцията преди 2 години
Първо - Куурнелия да върне милионите гепени при прекупуването на Техноимпекс 1998г.Второ Г.Гергов да върне Панаира и ЦУМ и курорта Слънчев ден- подарени му от БСП.Трето - Масларова да върне 8.5 млн заграбени от ремонта на Старозагорските бани.Четвърто - Дългият инкасатор(Р.Овч.) да върне 250 млн от аферата с Белене.Пето- агент Гоце Първанов да върне 20 млн. от тройния шлем с руските проекти.Шесто- В.Лечева да върне милионите, с които с мъжа си закупиха земи и хотели в Гърция.Седмо,,, - Маджуков, Бр,Аспарухов, Гуцанов, Гущеров, Гечев ... и стотици други червени номенклатурчиц
18
1
 
4
 
! Отговори
US marketing преди 2 години
"сърбаме една и съща попара 4-5 пъти." ...
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя, дето окраде всичко, дава акъл какво можело и какво не можело. Поредният руски агент, за когото всеки трябва да е зависим от Русия и без русия няма планета Земя. Що ги каните подобни ..... да не казвам какви (кафяви на цвят).
16
11
 
4
 
! Отговори
И пшеницата в рубли преди 2 години
И те дотам с европа....
15
9
 
12
 
! Отговори
БЛИЦПРЪЦ преди 2 години
Россиа на Путькин 20 години даваше газ и с парите правеше оръжия. Една огромна територия с ресурси и бал ами. И сега се правят на велики уж завладяват държави - иначе възниква неудобния въпрос как Китай за 20г от селска държава са свръхсила а Россиа с огромна територия и ресурси си останаха рентиерска държава. Ако не продават газ са кръгла нула.
14
5
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 години
искаш евтин природен газ = ставаш роб на Русия...светът много късно разбра че енергийната свобода е нещо много скъпо и не всеки може да си го позволи...
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво толкова иска ПутинЕх, типично продажно русофилско изказване. Ама какво толкова искал Путин, не си заслужавали. Утре като нахлуят руснаците първо ще разтрелят предателите.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз на някого, който уринира във фонтани вяра нямам. Министър на енергетиката при Жан Виденов (що за човек ще си кръсти детето Жан?!?) Депутат в 4 парламента. Пак министър на енергетиката при Стани_ШЕФ. Е, не се ли наяде, бе? Мааму стара! Завършил си УНСС - нали знаеш какво значи това? Утре носи съответната сума. И *** да сложиш там и той ще получи диплома. Икономисти - комунисти. Видяхме ви, бе. То една екселска таблица ви крие тая червена диплома дълбоко отзад. Пишете я в графа разход "газ".
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившият енергиен министър Румен Овчаров е ощетил хазната с над 2,6 милиона лева. Независимо какво е мнението му- той изобщо няма моралното право да дава оценки или съвети. Осъден е за умишлена безстопанственост. Защо изобщо му давате думата?
10
1
 
8
 
! Отговори
Червените крадци преди 2 години
Партия, в която все още актуални са имената на Куурнелия Нинова(техноимпекс),Кирчо Добрев(куфар с марки през Калотина):):):):)Румен Овч.(заробващите газови договори с Русия)и за капак адаша му Румен Гечев(фалит на България и 1$-3000лв)избори вече никога няма да спечели:):):):):)Един път излъгаха хората с "независимия" избран от руския агент Решетников пилот Румен Радеф и това беше:):):):)
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е за Лустрация. Осъдиха го на 2 условно. Измъкна се.